G4Media.ro

Cadoul neprețuit oferit de un medic român înainte de a pleca din…

sursa : G4Media

Cadoul neprețuit oferit de un medic român înainte de a pleca din țară

Un medic român care lucrează în Franța a donat recent celule stem și a reușit să salveze viața unui român diagnosticat cu leucemie. El îi îndeamnă și pe alții să-i urmeze exemplul: „Gândiți-vă ce satisfacție aveți să știți că cineva trăiește undeva datorită vouă”, spune el.

Potrivit Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului, în România sunt depistate anual aproximativ 2000 de leucemii la adulți și copii, plus alte câteva sute de cazuri de boli hematologice grave.

În unele cazuri, singura șansă pe care o mai are pacientul este un transplant de celule stem. O procedură care se practică cu succes în lume.  Într-un registru național al donatorilor de celule stem sunt înscriși în jur de 80.000 de români. Comparativ, Germania are peste 9 milioane de persoane înscrise voluntar. Șansele cele mai mari să găsești un donator compatibil ca pacient este din zona în care locuiești.

În urmă cu mai mulți ani, Ionuț Petre, abia trecut pe atunci de adolescență, ajungea într-un centru să doneze sânge. Atunci a fost întrebat dacă nu ar vrea să se înscrie și în Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Nu a stat pe gânduri. „De ce nu, dacă pot ajuta pe cineva”, a răspuns tânărul.

Și-a făcut câteva analize, iar apoi a intrat pe o lista de așteptare.  „Uneori durează ani de zile până când ești sunat.  Eu când m-am înscris, mi s-a recoltat o probă de sange, s-a testat pentru o anumită proteină și am intrat într-o bază de date. Atunci când cineva are nevoie de celule stem, baza se consultă,  dacă se găsește un donator compatibil.  Eu când am fost sunat că sunt compatibil cu cineva, am fost chemat la spital pentru o zi, mi s-au făcut analize de sânge, au văzut că sunt sanatos, că nu am vreo boală virală, hepatita, hiv și așa mai departe”, spune Ionuț Petre.

În linii mari, știa ce presupune întregul proces de donare. Asta fiindcă, între timp, Ionuț Petre a terminat Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București și acum, la 27 de ani, se află în plin rezidențiat în endocrinologie. A lucrat în București, la Institutul Național de Endocrinologie C.I. Parhon până în toamnă, când a ales să plece în Franța, la Lyon, pentru un stagiu de pregătire de șase luni, pe care vrea să-l extindă.

Înainte de a pleca, a donat celulele stem, iar un alt român a primit o nouă șansă la viață.

„Am fost foarte entuziasmat fiindcă am avut șansa asta. Asta a fost prima mea reacție și este de nedescris. Am încheiat procesul înainte să plec în Franța. Procedura în sine presupune o spitalizare de câteva zile. Poți alege fie o recoltare periferică de sânge, asemănătoare unei donări de sânge, dar cu o durată de câteva ore în care ești cuplat la un aparat sau poți alege o recoltare centrală, cu anestezie generală, prin care se iau celulele stem din măduva osoasă. Eu am ales recoltarea periferică. Pot apărea anumite reacții adverse, precum durerile osoase, fiindcă faci injecții câteva zile, care sunt un factor de creștere, dar la mine nu a fost cazul deloc. În același timp, pacientul a fost pregătit. Este o coordonare pe mai multe planuri, dar se face foarte bine și în România și mi-ar plăcea să fim mult mai mulți înscriși în acest registru național. E un sentiment aparte să simți că salvezi viața cuiva. Tehnologia a avansat foarte mult, medicina a evoluat, tehnica a evoluat, iar acum, oameni care în trecut nu aveau șanse, pot fi salvați”, spune medicul pentru g4media.ro.

Poți interacționa cu cel care a primit celulele stem?, l-am întrebat pe medic.

„Putem comunica doar prin intermediul registrului, unde pot să transmiți mesaje precum îți doresc multă sănătate, sper că ești bine și așa mai departe. Dar totul e anonimizat. Știu doar că este un român în vârstă de 60 de ani. Sigur că am curiozități de tot felul, dar e bine și așa, doar să simt că am ajutat, că am putut, că am încercat. Uneori e foarte greu să găsești un donator compatibil. Când cineva suferă de o boală hematologică și are nevoie de un transplant, mai întâi sunt verificate rudele de gradul 1 – frate, părinte, soră. Apoi cele mai îndepărtate, apoi sunt căutate persoane neînrudite. Șansa cea mai mare să găsești un donator compatibil sunt în țara în care te-ai născut. Apoi se recurge la acest registru internațional, de unde face parte și România. Sunt persoane din Germania care au donat pentru români, sunt români care au fost compatibili cu persoane din alte state și așa mai departe. Eu sunt împăcat și rămân cu această satisfacție de a fi ajutat pe cineva. Suntem oameni. Să nu uităm asta.”

Celulele stem hematopoietice au un potențial terapeutic deosebit deoarece asigură, în mod normal, în organism, formarea celulelor adulte ale sângelui: hematii, leucocite (inclusiv limfocite B și limfocite T), trombocite. Celulele stem hematopoietice sunt folosite în special la tratamentul unor boli grave precum leucemii acute și cronice, disfuncții ale măduvei osoase, cancere limfatice, defecte în sinteza hemoglobinei, anemii, tulburări de coagulare a sângelui, boli congenitale, boli ale sistemului imunitar, tumori solide, precum și boli metabolice ereditare. Din 2011, România are un Registru al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice funcțional. Registrul de stat supraveghează activitatea de recrutare, testare a donatorilor neînrudiți, pentru  donare de celule stem hematopoietice, în principal din măduva osoasă și sânge periferic, conform standardelor Asociației Mondiale a Donatorilor de Măduva. Registrul este acreditat internațional, fiind în legătura cu registre similare din lume.

sursa foto G4Media
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Romanii doneaza spaga in spitale.

  2. Toti oamenii competenti pleaca din tara. Vor ramane slugile PNL/PSD si rusofilii de la AUR.

    • Clar, trebuie sa fii t a m p i t sa ramai in mlastina aia manelizata de AUR PSD si cei ca ei. De fapt astia sunt majoritari „dacii” manelizati.

    • Bai, ivane (John), nu ziceai tu ca esti prin tari straine? Uite asa te dai de gol… 😀

    • Romanul e precum boschetul, oriunde ar ajunge, tot boschet ramane.

  3. Rafila, ce greu e la munca de jos !
    Unde este marele specialist cu soluții miraculoase?
    Cum e când se pornești ( chiar și greu ) împotriva propriilor colegi ? Cum e să ști un adevăr profesional și totuși primești lecții de la neaveniți ?
    Rafila , ce ție nu-ti place … Balonul de săpun …
    Aroganta din tribună se plătește scump !

  4. Și prostii ca dumneavoastră…vaccinați cu prostie!!
    Nu cumva îți place ceaiul?! 🙃🤭