G4Media.ro

Bucureștiul plătește 17 milioane de euro pentru refacerea conductelor de apă caldă.…

Foto: G4Media

Bucureștiul plătește 17 milioane de euro pentru refacerea conductelor de apă caldă. Beneficiari – patru firme abonate la contracte cu statul

Termoenergetica, faţa nouă a falimntarului RADET, a încheiat contracte-cadru de 79.127.532,19 lei fără TVA (17.201.637 euro) cu patru companii pentru repararea și înlocuirea vechilor conducte de apă caldă.

Cele patru societăți contractate de RADET sunt ERBAŞU, ELSACO, ACVATOT şi CLAY WORK BUCHAREST. Contractarea s-a făcut în urma publicării anunţului de participare la licitaţia de pe SICAP în data de 30 martie 2019 pentru achiziția de lucrări care presupun înlocuirea conductelor denumită „Lucrări de intervenție de primă urgenţă”

Compania ERBAŞU are sediul în Bucureşti şi este controlată de fraţii Erbaşu: Romeo Cristian şi Ion. Are zeci de contracte cu administrația locală și centrală.

ELSACO are sediul în Botoşani şi este controlată de omul de afaceri Valeriu Iftimie, patronul echipei locale de fotbal, care deţine 40% din capitalul social al societăţii. Potrivit presei locale, ELSACO e campioană la contracte din bani publici.

ACVATOT are sediul în Bucureşti şi este administrată de Călin Bichir şi Irina-Elena Munteanu. Și ACVATOT are contracte din bani publici, ultimul fiind atribuit de Consiliul Județean Ilfov.

CLAY WORK BUCHAREST are sediul în capitală, a fost înfiinţată în anul 2018 şi este controlată în acte de cetăţeanul italian Stefano Scimia. Imediat după fondare, firma a început să primească bani publici de la companiile municipale înființate de Consiliul General la propunerea primarului general, Gabriela Firea, potrivit Recorder.

Lucrările pe care cele patru companii trebuie să le presteze constau în înlocuirea tronsoanelor afectate de pe rețeaua primară a sistemului de termoficare, executarea unor lucrări de înlocuire a conductelor rețelei termice primare (desfășurarea unor operațiuni de decopertare, demontare a conductelor, curățenia galeriei, montarea și sudarea noilor porțiuni de conducte), lucrări de izolare și readucerea amplasamentului la starea inițială. Pentru fiecare dintre aceste operațiuni, companiile şi-au luat angajamentul că vor interveni cu personal de diferite calificări conform cerințelor impuse de fiecare fază a lucrării.

Într-un răspuns remis G4Media.ro, Termoenergetica justifică necesitatea contractării celor patru societăţi invocând starea actuală a sistemului de termoficare, dar și „necesitatea urgentă de a realiza lucrările de înlocuire a conductelor avariate din conductele magistrale, pentru un număr mai mare de tronsoane decât poate fi înlocuit cu angajații companiei municipale.”

În prezent, Termoenergetica are un număr de 3.070 de salariaţi, cu 1.400 mai puţini decât avea în anul 2010, iar trendul este descendent. Deşi actuala conducere se laudă cu faptul că „aplică o politică de recrutare activă”, tot ea este cea care admite că numărul de personal este foarte redus şi dă vina pe lipsa calificărilor de pe piaţa de muncă, pe scăderea demografică, pe migraţie şi nu în ultimul rând, pe concurenţa acerbă.

Termoenergetica este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România şi deţine 43% din piaţa din București. Furnizează energie termică pentru aproximativ 562.000 de apartamente, reprezentând aproximativ 8.200 de blocuri de locuinţe şi 320 imobile. În acestea trăiesc 1,21 milioane de locuitori. Totodată, aceasta furnizează agent termic şi pentru aproximativ 4.900 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici. Trei sferturi din rețeaua de conducte (954,09 km conducte – reţele termice primare; 2963,3 km conducte – reţele termice secundare) sunt vechi de aproape 40 de ani, motiv pentru care în sezonul rece pierde în pămând 2.600 tone de apă fierbinte pe oră. Datoria istorică a regiei către ELCEN, furnizorul de agent termic al capitalei, este în valoare de peste 3,6 miliarde de lei.

Foto: Vechile conducte RADET suferă constant avarii (Sursa: G4Media.ro)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. „Abonat cu statul” nu inseamna ca sunt ciumati sau corupti pana la proba contrara. Sa lucrezi cu statul inseamna termene incerte de plata, planificari care pe parte de drepturi sunt rigide dar pe parte de obligatii sunt ajustabile. Daca apare o lege noua te supui si nu e implicit ca se modifica si drepturile . Se blocheaza de exemplu intr-un aviz care nu vine pt ca statul nu e unitar. Lucrul cu statul are un specific aparte.

    • @Claudiu – nu ar fi ciumati si nici corupti daca s-ar vedea in vreun fel ca isi fac treaba! Problema e ca nu se vad lucrarile astea in niciun fel. Bucurestenii tot nu au caldura cum trebuie iarna, calitatea lasa mult de dorit… cam asta e pana la urma, nu faptul ca au contracte cu statul, dar daca vezi ca sunt aceeasi si aceeasi care vin si castiga licitatii si nu se vad rezultatele de la ei mai schimbi,m mai cauti si altii care poate chiar isi doresc sa munceasca, sa faca ceva palpabil, sa se vada ceva in urma lor… Pe de alta parte daca statul nu e unitar cum spui, atunci problema e la stat si inchidem cercul, nu? Daca statul nu e bun, firmele cu care lucreaza (aceleasi) nu sunt bune, pai, hai sa schimbam, nu?

    • @Claudiu. ca bine zici. „Lucrul cu statul are un specific aparte.” specificul asta variaza intre 10% si 30% plus trebuie sa fi de incredere.

  2. Voi credeţi că se mai reface România vreodată, având în vedere cât furaţi?

  3. asta e suma ideala: EUR17mn. nici nu poti pretinde oamenilor sa se apuce de lucru pentru banii astia. sa fim seriosi. reteaua e VARZA, banii astia sunt peticeli care chiar cheltuiti corect nu ar avea mare efect. nu mai zic daca mai intai se vor lua gipanele si vizitele de instruire (ca e vorba de caldura) in Caraibe…

  4. Solutia este renuntarea totala la acest sistem corupt, ineficient si care polueaza enorm, producand energie electrica, in centrul orasului si furnizeaza energia termica reziduala, cu pierderi imense, populatiei.
    Ca alternativa ar fi trecerea la centrale termice individuale care au o ardere curata si cu care te incalzesti cand si cat doresti platind pe masura consumului.

  5. La cat de jalnice sunt si cu ce randament functioneaza, 17m euro par pomana …

    Conducte ruginite aproape total, apa trece prin cele ‘formate’ din pamant …

    Mare treaba daca le fac si-n timp util.

    • Cei care se pricep zic ca-s bani aruncati. Te apuci sa schimbi. In cativa ani ajungi la capat. Cand esti la capat te poti apuca din nou ca tevile puse la inceput iar au ruginit.
      Cica solutia ar fi centralele de cvartal.

  6. Macar daca ar face treaba buna aceste companii. Dar nu se dau cu licitatii aceste contracte? Poate de-asta spune Primarita ca nu si-a terminat treaba si trebuie sa mai ramana un mandat. Numai ca majoritatea bucurestenilor s-au saturat de tipetele si acuzele aruncate in stanga si-n drepata, iar ea neasumandu-si nici-o nerealizare.

  7. Deşi actuala conducere se laudă cu faptul că „aplică o politică de recrutare activă”, tot ea este cea care admite că numărul de personal este foarte redus şi dă vina pe lipsa calificărilor de pe piaţa de muncă, pe scăderea demografică, pe migraţie şi nu în ultimul rând, pe concurenţa acerbă.

    Mai bine ar da vina pe salarii. Dacă ar plăti sudorii mai bine, n-ar mai avea probleme. Dar banii de salarii se duc în conturile directorilor… voluntari, adică ăia numiți de Firea după stagii de pregătire în comuna Voluntari, de unde vine marea majoritate a conducătorilor Bucureștiului.
    Mai stă vreunul în București, sau toți sunt din Voluntari?

    Directorul, finul Fierei, ce salariu are? În ce localitate stă? Se încălzește la Radet, sau are centrală proprie? Din restul de directori, câți se încălzesc la rețeaua muncipală?
    Dacă nu-i interesează cum merge compania pe care-o conduc, normal că aia o ia la vale…