G4Media.ro

București, cel mai bogat oraş european în 2060. Cum şi de ce.…

București, cel mai bogat oraş european în 2060. Cum şi de ce. Perspectiva unui expat grec stabilit în România

A făcut mare senzaţie studiul companiei Grosvenor Casinos. Conform acestui studiu, Bucureştiul este deja al 9-lea oraş european ca bogăţie, iar în 2050 va trece pe prima poziţie unde va şi rămâne până în 2060, după cum se detaliază în studiu. Alături de Bucureşti în primele zece cele mai bogate oraşe în prezent şi în următorii 41 de ani vom găsi 5 oraşe germane, Parisul, Luxemburgul etc.

Pentru o bună parte din oamenii din Grecia care nu urmăresc evoluţiile şi au doar prejudecăţi, „aşa ceva nu se poate întâmpla, îi văd pe românii din jurul meu”, după cum spun ei. Adevărul este însă că România şi-a luat zborul şi acelaşi lucru se întâmplă şi cu Bucureştiul, capitala ţării. Să vedem cum şi de ce, ca să ne inspirăm, acum când se pare că există în Grecia oameni care doresc să dezvolte şi să ridice ţara.

 • *Articol de Ilias P. Papageorgiadis – director executiv al companiei MORE în România, Preşedinte al Asociaţiei Române de Biomasă şi Biogaz (ARBIO), membru ales în consiliul de Administraţie al Asociaţiei Europene de Bionergie (Bioenergy Europe) şi Vicepreşedinte al Federaţiei Agricole ProAgro.  (Ilias P. Papageorgiadis scrie periodic articole despre România, în special despre mediul economic, încercând să o promoveze ca destinaţie de afaceri pentru oamenii de afaceri greci n.trad.).

5 elemente impresionante:

– Din anul 2000 până în prezent, Bucureştiul este aproape în fiecare an prezent în lista orașelor europene cu cea mai mare dezvoltare locală şi din punct de vedere al creşterii PIB-ului. În deceniul 2000-2009 a fost oraşul cu cea mai rapidă dezvoltare din Europa.

– Deja de mai mulţi ani, Bucureştiul are un PIB mai mare decât cel al întregii Bulgarii.

– Pe baza datelor oficiale ale Eurostat, Bucureştiul este unul dintre cele mai bogate oraşe europene, cu un venit mediu pe cap de locuitor de peste 140% din media europeană (Atena se află la circa 95%, iar Salonicul mult mai jos).

-Pe baza aceloraşi date, Bucureştiul are un venit disponibil pe cap de locuitor mai mare decât oraşe precum Berlinul, Madridul etc.

-După cum confirmă serviciul român de statistică, Bucureştiul şi judeţul de care aparţine (judeţul Ilfov) reprezintă punctul de acumulare a majorităţii bogăţiei ţării, în opoziţie cu judeţe sărace, unde salariile sunt mult mai mici etc.

Contribuie avantajele de bază ale României ca ţară

Bucureştiul face parte din România care a făcut în ultimele două decenii o serie de paşi ce au schimbat direcţia ţării:

– A optat să devină membru al NATO (2004) şi al Uniunii Europene (2007).

– Reprezintă cel mai puternic aliat al SUA din regiunea noastră.

– Are cel mai vechi guvernator al băncii centrale din lume. Emblematicul Mugur Isărescu a primit anul acesta votul pentru un nou mandat în funcţie, în care se află din 1990, cu excepţia unui an (2000).

– Sistemul bancar prezintă deja siguranţă şi stabilitate şi mai multe depozite decât împrumuturi.

– Justiţia nu glumeşte şi îi pedepseşte chiar şi pe cei mai puternici politicieni şi oameni de afaceri.

– Impozitarea companiilor este de 16% pe profit de la data de 01.01.2005. Fără plată anticipată a impozitului, fără contribuţii de solidaritate etc, fără obligaţia de asigurare etc.

– Impozitarea întreprinderilor mici se situează la 1-3% din cifra de afaceri de la data de 01.01.2009. S-a schimbat doar plafonul societăţilor considerate mici, care a ajuns la 1.000.000 de euro.

– Cota generală de TVA este de 19%, la alimente este de 9%, iar la alimentele bio este de 5%.

– Impozitul pe serviciile salariale este de 10%. Indiferent de sumă. Nu eşti pedepsit dacă ai salariu mai mare, dacă ai reuşit în viaţă.

– Ţara are cel mai rapid internet din lume, la cele mai scăzute preţuri. Ţara are sute de mii de programatori plătiţi cu salarii mari.

– În ultimul deceniu, milioane de foşti săraci şi-au schimbat viaţa şi au obţinut locuri de muncă bune, bani şi o viaţă mai bună.

– Şomajul în ţară este de circa 3,7%, iar în oraşele mari sub 1%.

– Din punct de vedere urbanistic există flexibilitate, iar clădirile se construiesc în câţiva ani şi nu în… decenii.

– Proprietatea privată este protejată la modul absolut.

– Magazinele sunt deschise când doreşte fiecare afacere, se înţelege şi sâmbăta şi duminica.

Bucureştiul se ridică…

– Salariul mediu se apropie deja de 800-1.000 de euro/pe lună în capitala României, cu un cost al vieţii mult mai scăzut decât cel grecesc. De exemplu, oraşul are încălzire centrală şi un cost al încălzirii pentru cetăţeni cu 70% mai mic decât în Grecia.

– sute de companii mari au ales Bucureştiul ca sediu pentru Europa de Sud-Est. Acestea au zeci de mii de angajaţi, plătesc salarii mari, închiriază birouri şi schimbă faţa oraşului.

– în general, la Bucureşti (dar şi în alte trei mari oraşe româneşti) s-au concentrat toate activităţile economice care oferă plus valoare şi mari venituri, fiind deja centrul Europei de Sud-Est pentru o serie de sectoare ale economiei.

– Are mai mulţi metri pătraţi de logistics decât toate celelalte ţări balcanice şi Grecia împreună. Aici se realizează principalul tranzit comercial în regiunea extinsă.

– Acelaşi lucru este valabil şi pentru metrii pătraţi de clădiri de birouri A class. Aici sunt găzduite toate marile companii. (Chiar şi Clujul are mai mulţi metri pătraţi de clădiri de birouri A Class decât Grecia, unde pentru eliberarea autorizaţiilor şi realizarea clădirilor de care au nevoie străinii… trece mult timp). Fără clădiri de birouri, companiile mari nu vin.

– (Toate acestea cu un sector bancar foarte „aşezat”, fără mari împrumuturi, fără o mare piaţă bursieră. Investiţiile în economia reală sunt predominante în ţară).

– Oraşul are parcuri de zeci de mii de metri pătraţi, comparându-se el singur cu parcurile pe care le au toate oraşele greceşti laolaltă, şi dispune de infrastructuri care permit o viaţă confortabilă pentru localnici şi străini.

România nu este un paradis, dar merge în direcţia corectă…

România nu este un paradis şi nici Bucureştiul. Se înţelege că există şi multe probleme, peste tot şi mereu vor exista. Este nevoie de multă atenţie pentru a intra şi a face afaceri în ţară, e nevoie de colaboratori corecţi şi în mod sigur nu de mentalitatea lui „pe repede înainte” sau „sunt nişte săraci” (mai ales că nu mai sunt).

Însă este limpede că ţara avansează şi acest lucru îi este deja recunoscut, culegând roadele eforturilor pe care le face de atâţia ani. Bucureştiul a devenit deja capitala economică a Europei de Sud-Est, după care vine Atena noastră.

Putem urma exemplul lui? Da, putem. Dorim?  Rămâne de demonstrat…

Sursa: Liberal.gr (via Rador)

Sursa Foto: Dan Mihai Bălănescu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

20 comentarii

 1. mda, si totodata: cel mai aglomerat oras din europa, al 3-lea din lume. cel mai poluat din europa. sa continui? nu cred ca are sens. ma consider ghinionist ca m-am nascut in mizeria asta de oras. un orar total neprietenos cu oamenii. sa faci sport aici e un fel de chin. conditii ioc. sa traiesti tot asa. condus de niste hoti.

  • Ai facut si ceva ca sa schimbi asta sau doar te-ai plans?

  • evident: mers la vot, convins altii sa mearga la vot, petitii!
   mai vrei ceva in plus? banuiesc ca nu ai pretentia sa le rezolv eu problemele astea. nu ca nu as fi de acord, dar imi dai tu puterile care imi trebuiesc si eu rezolv!

  • Pai e destul de simplu. Daca ai avut ghinion sa te nasti aici, te poti muta oricând. Nu te obliga nimeni sa stai locului, la fel cum vin multi in Bucuresti, la fel se poate si pleca. Nu e mare brânză. Simplu, ca buna ziua.

  • Da, cum indraznesti sa spui ca Bucurestiul e poluat si aglomerat? Noi suntem nationalisti si ne prefacem ca e perfect!

 2. Ori a luat spaga de la Gabi Firea, ori a primit marfa in sevraj si a scris si el ceva la schimb

 3. „venit mediu pe cap de locuitor de peste 140% din media europeană”?? Poate PIB per capita…

 4. Toate bune, un primar ii mai trebuie (si inca multe altele, dar intr-adevar, in general nu-i rau sa traiesti in Bucuresti).

 5. Si marmota…Ieri am avut ceva treaba in Bucuresti si ca de fiecare data in ultimii ani am fost profund dezamagit, ca sa nu zic dezgustat. Tonele de praf din atmosfera se vad cu ochiul liber. Atata haos in constructii mai rar. Aici e o bojdeuca care sta sa se darame, langa se face un bloc de locuinte s8 bineinteles toata strada este plina de moloz si noroi de la betonierele care vin sa toarne beton. Mizerie, mizerie si iar mizerie. Fierea poate fi mandra de ce a realizat in Bucuresti in mandatul ei. NIMIC. Ba mai mult, a agravat problemele care erau deja nerezolvate. Dar stai asa, cine a votat-o? Cei mai „dastepti” romani, cel putin asa se cred, bucurestenii, care acum au ce si-au dorit. Jeg, jeg si jegosi. Sa le fie de bine!
  PS Iubesc Bucurestiul, am facut scoala acolo, am muncit acolo, dar ce se intampla acum e o mare bataie de joc. Ciuma rosie ne manaca ca un cancer…

  • …Ca să nu mai vorbim despre Centura Capitalei! Centura Ruşinii Naţionale îi putem spune fără teama de a greşi. În 30 de ani să nu poţi construi o centură ocolitoare pentru cel mai poluat oraş din ţară spune multe despre capacitatea organizatorică a statului român.

  • Pai si arata-ne,te rog, un oras care nu e aglomerat si in care nu se construiește haotic. Si sa ma lasati cu Cluj sau Sibiu, ca oamenii de acolo au alta parere si sunt si ei nemultumiti de multe lcururi, la fel ca si bucurestenii. Doar ca nu sunt asa de promovate in mass media nemulțumirile lor.

 6. Asa e cand extrapolezi pe 50 de ani, rate de crestere din ultimii 10
  De ce nu extrapolezi boss grec si ratele de crestere ale salariilor si pensiilor date de PSD. Ai sa obtii ca in 50 de ani, romanii vor fi cei mai bine platiti oameni din lume!!!

 7. 1. Asta e un studiu, o opinie personala a cuiva?
  2. Cine a platit informatia?
  3. Ce date se iau un calcul pentru asemenea prognoze si clasamente?
  4. Are recunoastere oficiala aceasta informatie?

  Pentru moment se pare ca este doar un articol de opinie scris de o companie privata fara sustinere oficiala si probabil bazat pe date subiective. Mi-a lasat un gust amar in gura citind atatea minunatii despre Bucuresti si Romania stiind care este situatia de fapt. E o insulta catre romani. Nu se afla Bucurestiul pe nici un top 10 in nici un clasament in afara de cel al vitezei de internet.

 8. – Ţara are cel mai rapid internet din lume, la cele mai scăzute preţuri. Ţara are sute de mii de programatori plătiţi cu salarii mari. – afirmatia asta nu prea mai sta in picioare in 2019 (preturile sunt mici, dar nu mai stam asa bine cu viteza). Si conform unui articol citit zilele trecute, salariile programatorilor sunt pe undeva pe la coada comparativ cu alte tari din regiune.
  – Din punct de vedere urbanistic există flexibilitate, iar clădirile se construiesc în câţiva ani şi nu în… decenii. – motiv pentru care arata ca dracu’, infrastructura este la pamant, iar poluarea si mizeria sunt la ele acasa.
  – Justiţia nu glumeşte şi îi pedepseşte chiar şi pe cei mai puternici politicieni şi oameni de afaceri. – buna gluma.

 9. Rent controls & real estate price ceiling (+ pentru mp).

 10. – Justiţia nu glumeşte şi îi pedepseşte chiar şi pe cei mai puternici politicieni şi oameni de afaceri.

  Cred ca grecul o tras zaziki pe nas

 11. Articol de articol:

  „Pe baza datelor oficiale ale Eurostat, Bucureştiul este unul dintre cele mai bogate oraşe europene, cu un venit mediu pe cap de locuitor de peste 140% din media europeană (Atena se află la circa 95%, iar Salonicul mult mai jos).”

  „Salariul mediu se apropie deja de 800-1.000 de euro/pe lună în capitala României, cu un cost al vieţii mult mai scăzut decât cel grecesc. De exemplu, oraşul are încălzire centrală şi un cost al încălzirii pentru cetăţeni cu 70% mai mic decât în Grecia.”