G4Media.ro

BREAKING Turcia a lansat o ofensivă în nordul Siriei

BREAKING Turcia a lansat o ofensivă în nordul Siriei

Forţele armate turce au lansat miercuri o ofensivă în nordul Siriei, a anunţat preşedintele Recep Tayyip Erdogan printr-un mesaj pe Twitter, preluat de agenţiile de presă internaţionale.

Erdogan a denumit operaţiunea „Izvorul Păcii” şi a afirmat că ţintele sunt Statul Islamic şi miliţiile kurde YPG (Unităţile de Protecţie a Poporului), pe care Ankara le consideră aliate cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis în Turcia, relatează Agerpres.

Conform unui purtător de cuvânt al Forţelor Democrate Siriene (SDF), citat de Reuters, aviaţia militară turcă a atacat zone civile, provocând „o panică uriaşă în rândul populaţiei”. O sursă turcă din domeniul securităţii a declarat aceleiaşi agenţii că atacul va fi sprijinit şi de artilerie.

Presa de stat din Siria şi un oficial kurd au precizat, independent, că bombardamentele aeriene au lovit oraşul Ras al-Ain din nord-vestul ţării, la frontiera cu Turcia.

„Zona de securitate pe care o vom crea va permite repatrierea refugiaţilor sirieni”, a susţinut Erdogan.

Este a treia ofensivă turcă în Siria din 2016, reaminteşte AFP. Turcia ameninţa de câteva luni că va interveni din nou în conflictul sirian. Duminică, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a părut că aprobă operaţiunea, dar ulterior a dat asigurări că Washingtonul nu şi-a abandonat aliaţii kurzi, care au avut un rol important în înfrângerea Statului Islamic.

Citește și

Statele Unite nuanțează anunțul referitor la retragerea soldaților americani aflați de partea siriană a frontierei cu Turcia, văzut drept cale liberă dată lui Erdogan pentru ofensivă

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Cam atât il mai ia lumea in serios pe POTUS. Doar ieri ce a tunat că nimicește Turcia dacă intră în Siria. După Kim altul care îl ia la mișto pe Trump și il sfidează pe față. Cica operațiunea Izvorul Păcii. Dar un izvor auriu nu aveți pentru locatarul de la Casa Albă? Aveți ce ați votat, cum ar zice un coleg pe aici…

 2. Crăcanel a fost rugat de Bozo să facă ceva ca să distragă atenția de la scandalul Ukraingate. Așa că Cracanel a pus mâna pe telefon și l-a sunat pe Erdo-maimuțoiul, care atât aștepta, mai ales că și el avea nevoie ca de aer de o diversiune care să-i refacă imaginea mototolită la alegerile locale…

 3. Să nu uităm totuși că Turcia modernă este urmașa Imperiului Otoman… Iar gena de războinic face parte din ADN-ul poporului turc.

  • Gena de războinic, poporul turc, da, da, da, da da. Și gena de făcător de baclava, sugiuc și saorme. Sau aia cu saormele e o genă arabeasca?
   Da, poporul turc e plin de gene, dar mai ales de sprincene.

 4. Nu ar sa faca nici o scofala . vor arunca vreo sapte bombardele sa creada poporul grazavia lui de mare conducator si apoi se va instaura pacea .

 5. Destul de serios.
  Cu ieșirea americanilor din scenă mișcarea lui Erdogan era previzibilă. Are trei obiective evidente în zonă : Să atace trupele SDF cu un efectiv de cca 60.000 conduse de kurzi, dușmanul de moarte ai lui Erdogan. Să pregătească repatrierea chiar forțată a 3-4 milioane de sirieni refugiați în Turcia. Să-și mai refacă imaginea șifonată prin pierderea Ankarei și Istanbulului în alegerile locale, în speranța unui success strategic.
  Problemă deschisă : soarta celor cca 11.000 de prizioneri ISIS deținuți în 2-3 tabere diferite și păzite până recent de trupe speciale americane, engleze și franceze, din care nu au mai rămas decât ultimii doi. Ca măsură de precauție, ieri Trump a anunțat transferul ”câtorva duzini” de teroriști dintre cei mai periculoși pe teritoriu American, în inchisori de maximă siguranță nenominalizate. La toate acestea, Uniunea Europeană deocamdată clipește inteligent, deși ponderea mare a jihadiștilor prizioneri sunt din Europa și oricând pot scăpa și să revină ”acasă”. Intre ei, doi englezi care au decapitat un ziarist American în 2014 au fost duși in America pentru judecată.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.