G4Media.ro

BREAKING Șeful NATO anunță că România ar putea găzdui un grup de…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

BREAKING Șeful NATO anunță că România ar putea găzdui un grup de luptă al Alianței, adică o prezență permanentă a trupelor aliate. De ce e important acest eveniment

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, vineri, la Baza Mihail Kogălniceanu, că alianța evaluează dacă ar trebui să-și adapteze prezența pe termen mai lung în flancul estic, cu grupuri de luptă în România și alte țări din sud-estul NATO.

Jens Stoltenberg a precizat într-o conferință de presă cu președintele Klaus Iohannis că o decizie va fi luată în această primăvară. El a adăugat că acest grup de luptă ar urma să fie condus, cel mai probabil, de Franța.

De ce este importantă o astfel de decizie pentru România

Un grup de luptă reprezintă o prezență solidă, cvasi-permanentă a NATO. În acest moment, singurele state est-europene care benficiază de prezența unor grupuri tactice de luptă multinaţionale NATO sunt Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia.

Prezența unui astfel de grup de luptă al NATO în România ar fi răspunsul alianței la cererile repetate ale Bucureștiului încă din 2014, când Rusia a anexat ilegal Crimeea și a invadat – prin forțe controlate, dar neasumate – estul Ucrainei. România a cerut atunci ca regiunea Mării Negre să fie considerată una de importanță strategică pentru NATO, iar statele din sudul flancului estic al Alianței să fie tratate la fel ca cele din nord (țările baltice și Polonia).

Odată cu România ar găzdui un astfel de grup de luptă, prezența NATO pe teritoriul țării noastre ar fi și mai solidă, iar garanțiile de securitate națională ar fi sporite.

Un astfel de grup de luptă numără circa 1.000 de militari, iar prezența sa pe teritoriul țării-gazdă nu este condiționată în timp.

Declarațiile lui Jens Stoltenberg

„Să facem distincția între nevoia imediată de a ne spori prezența pe flancul estic al NATO – deja aliații au trimis forțe aici – asta s-a întâmplat deja și vom continua să susținem flancul estic. Suntem pregătiți să acționăm rapid dacă e nevoie, am crescut gradul de pregătire al forței de răspuns a NATO și putem trimite rapid trupe. Suntem pregătiți să acționăm. Președintele SUA a anunțat că va aloca alte 8.500 de trupe la forța de răspuns a NATO, care pot ajunge rapid aici. Evaluăm dacă ar trebui să ne adaptăm prezența pe termen mai lung în flancul estic, aici e vorba de grupuri de luptă în România, poate și în toate celelalte țări din sud-estul NATO. Acest lucru va fi discutat la reuniunea miniștrilor Apărării NATO de săptămâna viitoare. Mă gândesc că decizia finală va fi luată în această primăvară. Deci cred că pe lângă nevoile mai urgente s-ar putea să fie creșteri pe termen lung, inclusiv grupuri de luptă”, a afirmat secretarul general al NATO, în conferința de presă comună cu președintele Klaus Iohannis.

Jens Stoltenberg a menționat că deja a fost sporită prezența în estul NATO cu mii de soldați din SUA, Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Spania, Franța.

„Chiar acum au loc alte desfășurări de trupe. Este un proces în desfășurare, o consolidare a prezenței pe flancul estic. Pe de altă parte, sunt trupele statelor aliate care sunt în propriile lor baze, dar care pot fi desfășurate rapid acolo unde e nevoie. Pe deasupra ne gândim la adaptări pe termen lng, adică grupuri de luptă în România și alte țări. Franța s-a oferit să trimită trupe, dar va mai dura până vor ajunge. Alți aliați și-au arătat disponibilitatea să participe la grupul francez. Avem deja grupuri de luptă în cele trei țări baltice și Polonia. Acesta e un semnal puternic că un atac împotriva unui aliat va declanșa o reacție din partea Alianței. Lucrăm la grupuri de luptă și în această regiune”, a subliniat secretarul general al NATO:

Citește și Stoltenberg, la Baza Kogălniceanu, unde au ajuns trupele americane: Există riscul unei invazii la scară mare, dar și al altor acțiuni agresive. Facem apel la Rusia să dezescaladeze situația / Iohannis: NATO trebuie să își mențină la nivel înalt capacitatea de descurajare

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

32 comentarii

  1. Romania a dovedit inca o data , de parca mai era nevoie , prin vocea Presedintelui natiunii , cit de corect s-a pozitionat alaturi de UE si NATO impotriva tuturor celor care nu doreau si inca nu doresc asta . Ii stiti cu totii pe cei care i s-au impotrivit Presedintelui si indirect natiunii romane .

    • @gica,
      Așa e…, ii știm…Ciudat e că respectivii fac acum parte din Alianța de Guvernare…Să fie vorba de tactica de anihilare prin deșurubarea capacului de la borcanul cu miere, adică o operațiune de compromitere bazată pe lăcomie și pe dorința de îmbogățire rapidă, urmată de clasicul „ciocu’ mic și joc de glezne” ?

  2. Esti gelos, ii vrei pe toti pentru tine? Stiu ca acolo la mujici va ascundeti

  3. Facturile la energie ne goles buzunarele, unele scoli sunt cu wc ul in fundul curtii, spitalele praf. De ce nu ii lasa pe cei care se pricep la probleme de razboi sa se ocupe de securitate ? se pare ca un post la NATO dupa terminarea madatului este prioritar dezastrului economic si social

    • Fix asta fac, cei care se pricep la probleme de securitate, se ocupă de asta, unde ați văzut altceva? Dacă vă referiți la președinte, asta intra in atribuțiile lui, ca șef de stat nicidecum veceurile sit facturile. Pentru asta există autorități executive locale și centrale, primăriile, guvernul Cât despre postul la NATO, se vacantează anul ăsta pe când mandatul de președinte se încheie în 2024, asadart n-are nicio legătură una cu alta.

    • O țineți tararaua cu weceul în fundul curții… Chiar dacă unii se mai kk în fundul curții, țara trebuie apărată. Asta tre uie sa fie pe primul loc. Apărarea și functionalitatea statului.

  4. Alte trupe de ocupatie..

    Ce a ajuns si tara asta

    • Decât rușii … 😏

    • De ce le considerați trupe de ocupație, din moment ce vin sa ne ajute, nu vin împotriva voinței noastre și contra intereselor naționale.

    • Te-ai dat drku Mișule, vin americanii și îți rechizitioneaza mașina din 2003, iar pe tine te duc în Guantanamo. Privește partea buna a lucrurilor, nu-ți cere nimeni ceasul!

  5. Înainte să postez acest comm, îmi arată chiar acum pe counter ‘6 COMENTARII’ dar vizible – după câteva refresh’uri rămânând la fel – vizibile doar 4 afară de aceasta, care cu ăsta dacă va fi ‘admis’ ar fi vizibile 5 pe counter 7 – dacă nu mai postează altcineva, între timp.
    ??

    • Nu e pentru prima data cand se fac ‘corectii’ din redactie. Probabil, comentariile ‘pierdute’ erau nepermis de critice la adresa cuiva (personaj autohton, ma gandesc :))

  6. O să găzduiască un grup de luptă, până no să mai plece înapoi!,… Că în Germania nu a mai fost loc, că nu turcu plătește ci ,, românul”!

    • Iar te invadeaza imperialistii Ioane?
      In Germania daca se desfinteaza o baza militara nato aia plang cu vorbe.
      Oare de ce? Pentru ca au creier nu namol in cap.

    • Ce a facut nato de cand exista? Desteptu lu peste

    • unii vor ca daca tot am intrat in NATO sa le dea si bani de tigari si bere ca sa simtim ca am intrat in NATO
      Pai de cand am intrat in Nato armata tarii s-a redus la o treime care inseamna economie la bujet.

    • Ce a făcut NATO? A asigurat securitatea lumii occidentale, astfel că oamenii au putut să trăiască în pace, sa prospere, sa evolueze.

  7. ce nu se pricepe este simplul fapt cum rusia nu va ataca ucraina cu trupe regulate iar din belarus in nici un caz . asta ar insemna ca belarus este stat agresor ca si rusia dealtfel. niste omulueti verzi este posibil sa mai vedem dar un razboi declarat nu poate fi pornit de rusia .

  8. Sau mai bine strutul saharian din Palatul Cotroceni este singurul, dintre cei mai interesati din regiune, sa se intalneasca cu Putin. De ce nu o face? Sa fi uitat limba rusa pe care a invatat-o in scoala sau nu mai are posturi de traducatori la Cotroceni, dupa ce politrucii i-le-au ocupat pe toate.

  9. Ar fi o treaba daca toate trupele astea ar putea garanta ca rusii nu vor trece granita terestra sau maritima. Dar nu vad ce ar putea face. Si comandate din franta si din sua? Adica daca ne ataca ei primesc acordsa intervina de acolo? Rusii nu trimit rachete palestiniene…cate rachete poate intercepta maxim un scut si la ce viteza depasesc capacitatea de interceptare? Tare bine ar si sa fim neutri….macar n.ar avea nici motiv nici obiectiv pentru atac sau distrugeri.

    • Andrei, nu o sa mai fim niciodata neutri, inclusiv suveranitatea noastra a expirat, a murit.Am devenit #sc.la.vi si asa o sa ramanem

    • si Ucraina e neutra acum si ce conteaza?
      Singura tara care a fost si a putut sa fie neutra a fost si este Elvetia.

    • Fiecare se simte asa cum este, fie și sclav dacă vrea. Eu, dimpotrivă, ma simt mult mai in siguranță.
      Apropos de statutul de sclav, tu lucrezi? Ce faci mă , te vinzi pe un amarat de salariu, sclavule? Sau te duci sa muncești pentru a-ți întreține familia, pentru a merge înainte și sa prosperi? Vezi, totul este de unghiul din care privești.

  10. Hopa! S-a invigorat Ficus!

    De luni de zile nu am auzit nimic de la el…si cum a zis Drula ca e pe mana cu PSD a aparut iar pe marile ecrane.

    Am zero incredere ca Ficus o sa faca ceva util pt natiune. Presedinte zero barat. Mana in mana cu coruptii PSD si coruptii nemtilor.

  11. Cu cat mai multe trupe, cu atât mai multa motirina de Ciordit.

  12. Sal, oare cat ne costa treaba asta? Nu vad nici un sens in toata tevatura asta.Tot cu rusii in sus rusii in jos dar nato?Ce am cautat noi in iraq, afganistan.Neau atacat cumva astia, sau de fapt trebuie sa sustinem interesul sua.Ei castiga ceva noi sigur nu.

  13. Pentru asta au venit sa nu mai plece, Trupele nu sunt pentru Ruși ci sunt pentru noi că să ne spună la Globalism la Neomarsism și la Homosexualitate !

  14. oare de ce alte doua tari NATO, Bulgaria si Ungaria , nu accepta soldati straini pe teritoriul tarii ?

    • Ar accepta, dar fara sa priveasca negativ Rusia.
      E o istorie lunga si complicata, plus situatii nou-noute,