G4Media.ro

BREAKING Se modifică numărul de ore la clasa pregătitoare, clasa a V-a…

BREAKING Se modifică numărul de ore la clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX-a. Proiect de OUG care prevede că schimbările se aplică din septembrie

Ministerul Educației vrea să modifice, începând din această toamnă, numărul de ore alocat fiecărei materii în parte, pentru clasele de început de ciclu. Un proiect de Ordonanță de Urgență lansat de Minister prevede că din anul școlar 2020-2021 numărul de ore de școală din planurile-cadru se aprobă prin ordin al ministrului educației și se aplică pentru clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX-a.

 • Amintim că președintele Klaus Iohannis a promulgat în noiembrie 2019 legea care taie cu până la 9 numărul de ore de școală pe săptămână. Legea este în vigoare în acest moment și trebuie să se aplice din 14 septembrie 2020, însă Ministerul Educației nu a anunțat până acum care sunt planurile de modificare a disciplinelor de școală.

Ministerul Educației a lansat în dezbatere un proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) “hibrid”, care introduce noi reguli pentru școala în timp de pandemie, dar care modifică și Legea Educației.

În ceea ce privește modificarea planurilor-cadru – adică a materiilor pe care le studiază un elev în fiecare clasă și a numărului de ore alocat fiecărei discipline în parte – proiectul de OUG prevede că schimbările încep acum, în anul școlar 2020-2021, și se vor “finaliza pentru toate clasele până la începerea anului școlar 2025 – 2026.”

Ministerul Educației își rezervă, însă, dreptul de a modifica încă de anul acesta planurile-cadru și pentru celelalte clase. “În situația limitării sau suspendării activităților didactice pentru realizarea cărora se impune prezența fizică a beneficiarilor direcți ai sistemului de educație în unitățile de învățământ, ca urmare a deciziei autorităților competente, Ministerul Educației și Cercetării poate modifica prin ordin de ministru numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire prin planurile-cadru de învăţământ, precum și ponderea numărului de ore de predare şi evaluare în programa școlară aprobată”, prevede proiectul de act normativ pus în dezbatere publică.

Câte ore vor face elevii, pe zi, dacă modificarea va respecta legea promulgată de Iohannis:

 • în medie 20 de ore pe săptămână la învăţământul primar (4 ore/zi),
 • în medie 25 de ore pe săptămână la învăţământul gimnazial (5 ore/zi)
 • în medie 30 de ore pe săptămână la învăţământul liceal (6 ore/zi).

Citește pe Edupedu.ro articolul integral și vezi câte și ce ore fac acum elevii

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. nula, invatamantul e la pamant, toti din minister si directiile aferente sa fie concediati, autorii de manuale sa fie verificati psihologic,

 2. Nu. Acum orice schimbare va duce la mai rău. Este o schimbare venita din creierul lipsa a lui genunche. Nu.

 3. E o schimbare bine venită și necesară. Copiii nu rămân cu nimic dacă se preda mult și prost. Mai bine mai puțin și bine. Mă bucur că s-a ajuns la această concluzie.

 4. 30 de ore pe săptămână în gimnaziu e enorm.

 5. Liceu de top Bucuresti, profil real: clasa a IX a 29 de ore, inclusiv dirigenție si religie.
  Părinții se duc la scoala si cer opționale la nivel maxim.

 6. E haos total în sistemul asta..Numai in Romania profesorii dau examen an de an și mai rămân și fără posturi .Daca nu ar mai da aceste examene de titularizare fara rost,și ar fi o triere pe competență și performante profesionale,nu ar mai exista atâta birocrație,inspectorate,pielărie,și cumetreala:mafie.

 7. Multi cred, unii sincer dar in necunoștință de cauză, altii pentru ca atit ii duce capul ca exista școli unde înveți mai puțin dar stii mai mult.
  Undeva aceste școli se regăsesc în alte țări, care prin diverse abordări si metode reusesc acest lucru.
  Nu exista asa ceva, din pacate.
  Dar in multe din aceste țări, intrunele se preda mai mult ca la noi însă doar în anumite școli pentru ca oamenii accepta ca copii nu au toti aceiasi capacitate intelectuală, si daca i se spune unui părinte că copilul sau este mai slab dotat pentru anumite lucruri nu este dat in judecată.
  Dacă dam exemple timpite fără să ne gîndim la unele aspecte si mai găsim si guvernanti care de frica sau incompetenta tin cont de tot felul de păreri ne ducem de tot pe apa simbetei

 8. Mi se pare normal. Cat mai putine ore ca se streseaza odraslele…Sparanghel, capsuni, sters babe la fund etc. Programa la romani sa fie redusa la 10 ore/sapt! Si 5 din ele sa fie de limbi straine. Restul pe agricultura manuala. De construit Romania…poate o fac strainii care studiaza pe rupte! Un popor de prosti!

 9. În Germania anul școlar are 40 de săptămâni,la noi 34-35.Acolo la ,,real schule”( cam gimnaziu, la noi) elevii ,,stau” la școală 7 ore zilnic.La noi în gimnaziu se cere ca elevii să învețe doar 5 ore zilnic.
  Acolo, norma de predare a unui profesor, este de 21- 22 de ore săptămânal.La noi învățătorii au între 14( + ,,dirigenția”) și 16( + dirigenția) ore de predare săptămânal iar profesorii 18 +(1 ,dirigenția).
  În Germania ,Elveția,Franța,Marea Britanie,Spania..profesorul este echivalat ca salariu cu ofițerul ( din poliție/ armată).La noi nici măcar cu subofițerul/ agentul de poliție ,cu studii medii.
  Concluzia ,o turmă needucată este ușor de manipulat.

  • Ce comparatie stupida! Scoala in Germania, ca si in alte tari occidentale, are ca default si pranz si after-school, de aia e 7 ore. De unde stii ca invatatorii au 14 ore la noi, adica sub 3 ore pe zi? Eu stiu ca au putin sub 4 ore, pentru ca nu predau limba straina si sportul. In rest li se umple norma cu toata sandramaua de planuri si rapoarte de lectii pe care trebuie sa le faca. Planurile de lectii sunt importante, rapoartele sunt doar birocratie stupida care ii impiedica se se dedice mai mult pregatirii activitatilor.

 10. Locul religiei este la biserica si in familie,nu in scoala! Trebuie sa fie inlocuita cu educatie sanitara la clasele mici si educatie financiara sau sa faca lectii de circulatie defensiva,ca oricum,la 18 ani isi iau toti permisul..

  • Și profesorii care predau această disciplină ce faceți cu ei? Mulți dintre ei, poate predau mai bine decât mulți de Limba română, Matematică, etc…

 11. Ministerul trebuia să se gândească la asta înainte de a aproba încadrarea pe anul școlar viitor. Adică în toamnă, în loc să își vadă de treabă, că și așa plutesc în incertitudine, profesorii vor începe să își împartă orele, să facă dosare de restructurare, adică să se ocupe de cu totul altceva decât de elevi.
  Îmi place soluția: decât să găsim soluții să facem școală și în pandemie, că doar nu vine sfârșitul lumii, noi mai scoatem din ore. Că și așa nu se fac, recunoaște implicit ministerul.
  Niște spații noi nu puteau să facă, să mai angajeze profesori nu le-a trecut prin cap, așa încât să se poată face clase de 15 elevi.
  Bravo, doamna Anisie! Parcă veniți de pe Lună, nu din școală.

 12. Sigur vine de pe Luna la ce măsuri ia.

 13. Și profesorii care predau această disciplină ce faceți cu ei? Mulți dintre ei, poate predau mai bine decât mulți de Limba română, Matematică, etc…

 14. O parere personala. Un referendum național cu următoarea intrebare: „MAI DORITI INVATAMANT DE STAT, GRATUIT?” Apoi, în funcție de rezultat, să se facă o reformă serioasă.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.