G4Media.ro

BREAKING Proiectul legii Cîmpeanu deschide ușa mătușilor, unchilor și verilor care vor…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

BREAKING Proiectul legii Cîmpeanu deschide ușa mătușilor, unchilor și verilor care vor să-și promoveze rudele pe posturi în universități: ministrul a înaintat legalizarea în comisiile de examene a rudelor de gradul III și IV ale candidaților

Proiectul legii Cîmpeanu privind învățământul superior coboară ștacheta condițiilor de examinare a angajaților din universități care vor să promoveze în carieră didactică. Dacă legea educației 1/2011, în vigoare astăzi, prevede că „nu pot fi membri ai comisiilor constituite pentru organizarea și desfășurarea examenului în vederea promovării în cariera didactică persoanele care au soțul sau soția, rude ori afini până la gradul al patrulea inclusiv în rândul candidaților”, actualul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, propune în proiectul legii învățământului superior ca interdicția să se aplice doar până la gradul gradul al doilea.

Ceea ce înseamnă că ar urma să se poată examina între ei verii, unchii și mătușile din universități pentru a decide dacă merită să promoveze pe un post de lector universitar, şef de lucrări universitar, conferenţiar universitar sau profesor universitar.

DOCUMENT Proiectul Legii învățământului superior inițiat de Sorin Cîmpeanu și lansat în dezbatere:

Art. 208 (1) Nu pot fi membri ai comisiilor constituite pentru organizarea şi desfăşurarea examenului în vederea promovării în cariera didactică persoanele care au soţul sau soţia, rude ori afini până la gradul al doilea inclusiv în rândul candidaţilor.

Articolul 208 din proiectul legii învățământului superior Cîmpeanu / Foto: edu.ro

Comparație – Ce prevede Legea educației în vigoare astăzi (LEN 1/2011):

Articolul 294^1

(5) Nu pot fi membri ai comisiilor constituite pentru organizarea și desfășurarea examenului în vederea promovării în cariera didactică persoanele care au soțul sau soția, rude ori afini până la gradul al patrulea inclusiv în rândul candidaților.

Articolul 294^1 din Legea educației în vigoare / Foto: legislatie.just.ro

Proiectul Legii Cîmpeanu detaliază care sunt funcţiile didactice pe care personalul didactic titular din universitate are dreptul să promoveze în cariera didactică prin acest examen (Art. 207 (1) ):

  • lector universitar/şef de lucrări universitar;
  • conferenţiar universitar;
  • profesor universitar

În ceea ce privește regimul incompatibilităților, de remarcat că Sorin Cîmpeanu nu introduce în proiectul său de lege a învățământului superior niciuna dintre incompatibilitățile aduse de Legea Miclea-Funeriu în 2011 și eliminate în forță în decembrie 2012 de Ecaterina Andronescuincompatibilitățile rector-parlamentar sau rector-deținător de funcții de conducere în cadrul unui partid politic nu se regăsesc nici astăzi în propunerea Cîmpeanu.

În schimb, proiectul Legii Cîmpeanu asigură mandate nelimitate pentru rectorii universităților, care potrivit proiectului de lege Cîmpeanu pot fi și lideri în partide politice, și parlamentari. Amintim declarația recentă a inițiatorului acestui proiect de lege, aflat la al treilea mandat de rector (deși legea prevede doar 2 mandate de rector, dar și posibilitatea unui al 3-lea dacă precedentele nu sunt complete) și la al doilea de ministru: S-ar putea să vă dau o veste proastă, să fiu și-n al patrulea mandat de ministru, pentru că nu e o limită.

Sorin Cîmpeanu este rector al USAMV și parlamentar de două mandate, este rector din 2012 și concomitent cu poziția de rector a ocupat și funcțiile de conducere în următoarele partide: a fost copreședinte ALDE, prim-vicepreședinte Pro România, iar acum este vicepreședinte PNL. Cîmpeanu este, din 2013, și președintele Consiliul Național al Rectorilor din România.

Potrivit surselor Edupedu.ro, planurile pe care Sorin Cîmpeanu le împărtășește în mod constant apropiaților sunt de a prelua șefia Senatului, președinția PNL în locul premierului Nicolae Ciucă și de a candida la alegerile prezidențialele din 2024.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Păi si cum să se întoarcă inapoi acasă tinerii străluciți ai României? După ce-au muncit pe brânci pentru o diplomă sau pentru un doctorat, vin si dau aici peste plagiatori nesimțiți și peste clanuri universitare, un perete greu de străpuns.
    Danciuca-măciucă să nu mai emită comunicate sforăitoare cu îndemnuri către tineri să se întoarcă acasă, mai bine ar lua măsuri de igienizare in țară, fără mare tam tam, astfel, tinerii, dupa ce-ar afla că se iau măsuri, poate s-ar gândi la revenire.

    • Eu nu cred ca cei de la guvernare doresc ca mintile stralucite sa se intoarca. Intoarcerea acestoria, dar si a celorlalti care muncesc in domenii esentiale din strainatate, ar putea determina o schimbare majora de mentalitate in societatea romaneasca. Si este foarte posibil ca nivelul de asteptari referitor la clasa politica si institutiile de stat sa creasca sau o orientare catre alte preferinte electorale.

    • Ce sa mai legalizeze ??? Universitatile sunt deja burdusite cu clanuri familiale. Absolut peste tot, colcaie de rubedenii stiute sau nestiute in invatamntul romanesc. Un tanar de exceptie n-are nici o sansa intr-o universitate romanesca, tupeul, nesimtirea si nepotismul au invins sistemul. Intr-o universitate din vest este absolut exclus ca beizadeaua sa poata fi angajata la aceeasi universitate cu taticul, sau sa-ti aduci nevasta langa tine, in catedra sau chiar in universitate la alta catedra. In Romania asta-i regula. Avem un sistem feudal, in care cei mici trebuie sa-i slugareasca pe cei mari, plagiatorii descoperiti si nedescoperiti paraziteaza peste tot si in care cei care au dobandit functii devin imediat mari savanti prin exploatarea muncii celor tineri care altfel n-au nici o sansa de promovare. Universitatile romanesti sunt o serparaie de clanuri si interese, se castiga bine, se castiga mult, posturile sunt stabile indiferent de cat de incapabil esti, rectorii care vor ramane pe viata datorita lui Cimpeanu sunt niste mici satrapi ai plantatiei organizata medieval.

  2. Ciordache al Educatiei. Vor trece ani pana cand se va putea repara ce distruge acest ticalos, asa cum s-a intamplat si cu ce a facutr Ciordache cu legile justitiei de care o sa mai tragem niste ani. Predoiu, alta sluga, se incadreaza si el in acest tablou.

  3. Nu ma mai mira nimic… Bravo lor! Pana in 2024 au treaba!

  4. Ce uși să mai deschidă ca le-a deschis Abramburica demult?
    Sînt pline facultățile de familii.

  5. Bravo lor, uite ca pot pentru ca i-au votat romanii. Pentru restul, stati in casa la vot ca stati bine si dupa sa va mai plangeti putin.

    • Posibil ca și altora să le facă plăcere să se plângă, ca și mie. Că violența sigur nu mai e o soluție acceptabilă din punct de vedere civic.

  6. Un sistem bazat pe relații de partide, prietenii, amantlâcuri, beizadele, nepotisme creat în 32 de ani cu PSD&PNL&UDMR la butoane nu poate fi corectat niciodată !
    Aviz prostimii, votați USL2.0 !
    De fapt ce interesează prostimea problemele legate de învățământ sau legile justiției ?