G4Media.ro

BREAKING O instituție a statului a constatat încă din august 2022 dezastrul…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

BREAKING O instituție a statului a constatat încă din august 2022 dezastrul din azilele gestionate de asociația lui Ștefan Godei: frig, lipsa medicamentelor, bătrâni ținuți la izolare, mâncare nepotrivită

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD) a constatat încă din august 2022 și noiembrie 2022 condițiile în care erau ținuți bătrânii în cele două azile din Voluntari gestionate de Asociația ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”, potrivit unui document consultat de G4Media. Autoritatea a făcut controale la cele două azile după sesizări de la vecinii unui centru și de la Centrul de Resurse Juridice (CRJ), și arată că Direcțiile de asistență socială (DGASPC) din Sectorul 3 și din Ilfov ar fi transmis că situațiile s-au rezolvat.

ANPDPD este în subordinea Ministerului Muncii (ministru Marius Budăi), iar șeful instituției, Mihai Tomescu, a fost demis de premierul Marcel Ciolacu. DGASPC Sector 3 e în subordinea Primăriei Sectorului 3 (primar Robert Negoiță), iar șefa Mihaela Ungureanu s-a suspendat din funcție. DGASPC Ilfov e în subordinea Consiliului Județean Ilfov (președinte Hubert Thuma), iar șeful Bogdan Pîntea e încă în funcție.

Ștefan Godei este indicat de DIICOT drept liderul și coordonatorul grupului care a pus la cale afacerea cu azilele de bătrâni, de pe urma cărora a câștigat peste 3,7 milioane de lei. El și-ar fi cheltuit o parte din bani pe droguri, prostituate și lăutari, potrivit procurorilor DIICOT. Într-o singură noapte, el a reușit că cheltuiască 25.000 de lei pe astfel de distracții.

Ștefan Godei a fost șofer la Primăria Capitalei în mandatul Gabrielei Firea. El a înființat asociația împreună cu Ligia Gheorghe, consiliera și prietena Gabrielei Firea.

Primul control făcut de inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități a început la Centrul de Îngrijire și Asistență (CIA) „Sfântul Gabriel cel Viteaz“ ce aparține Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz” ca urmare a sesizării depuse în iulie 2022 de o familie vecină cu azilul.

Controlul s-a încheiat cu 24 de probleme găsite de inspectori, de la mâncare, frig, lipsa medicației și până la faptul că o bătrână fusese ținută în izolare. Rezultatul controlului? ANPDPD susține că soluțiile ar fi fost implementate de către angajații Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”, cât și de specialiști ai DGASPC Sector 3. Ulterior, după apariția dosarului DIICOT, ANPDPD a retras licența de funcționare acordată centrului.

Al doilea control făcut de inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități s-a derulat la Centrul de Îngrijire și Asistență (CIA) ”Armonia”, al doilea centru ce aparține Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”, ca urmare a sesizării Centrului de Resurse Juridice (CRJ).

Controlul a avut loc în noiembrie 2022 și prima constatare a fost că în azil era frig pentru că furnizarea căldurii în clădire fusese sistată.

Inspectorii au găsit probleme similare ca la primul azil. DGASPC Ilfov a transmis că a verificat rezolvarea problemelor. După apariția dosarului, ANPDPD a retras licența de funcționare.

Documentul realizat de ANPDPD:

Compartimentul Corp Control al ANPDPD a realizat acțiuni de monitorizare și control, dispuse ca urmare a unor sesizări sau prin autosesizare. Declanșarea acestora s-a produs prin Ordinele dispuse de președintele ANPDPD. Acțiunile de monitorizare și control desfășurate de membrii echipei se realizează în mod amănunțit, pe o perioadă de până la trei săptămâni, în două etape: deplasarea echipei la fața locului unde sunt solicitate documente de funcționare și organizare, verificate registre și diverse înscrisuri legate de beneficiari și au loc discuții cu rezidenții, angajații și conducerea centrelor, în legătură cu problematica supusă controlului, prin realizarea de fotografii ale condițiilor din centre. În faza a doua a controlului, reprezentanții ANPDPD pot solicita documente pe care le consideră relevante și care nu au fost puse la dispoziția acestora în primă fază.
Astfel, de la data începerii funcționării și până în prezent, Compartimentul Corp Control a organizat și desfășurat următoarele controale:

1) La Centrul de Îngrijire și Asistență (CIA) „Sfântul Gabriel cel Viteaz“ ce aparține Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”.
Situația centrului a intrat în atenția ANPDPD ca urmare a sesizărilor soților Flamaropol, vecini ai respectivului centru (adresă înregistrată la ANPDPD sub nr. 10509/05.07.2022). Aceștia au mai semnalat nereguli în cadrul centrului, pe care ANPDPD le-a raportat Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov (conform adresei nr. 6768/SJCLA/29.06.2022).
La o nouă revenire a soților Flamaropol cu o nouă sesizare la ANPDPD (conform petiției înregistrate sub nr. 10509/01.08.2022), președintele ANPDPD a dispus efectuarea unei acțiuni de monitorizare și control în baza Ordinului nr.798/23.08.2022.
În datele de 23.08.2022 și 24.08.2022, trei reprezentante ale Autorității au vizitat CIA „Sfântul Gabriel cel Viteaz“.
Prin adresa ANPDPD nr. 12420/CC/EG/29.08.2022 au fost solicitate DGASPC S 3 Programele Individuale de Reabilitare și Integrare Socială (PIRIS) întocmite beneficiarilor, precum și rapoartele de anchetă socială, fiind solicitate totodată clarificări cu privire la motivele pentru care beneficiarii din centru nu au avut un manager de caz desemnat de Direcție.
Majoritatea concluziilor rezultate în urma verificărilor, conform notei de monitorizare și control, privesc încălcări ale prevederilor Anexei 1 din Ordinul ministrului muncii și justiției sociale nr. 82/2019 privind aprobarea standardelor specifice minime de calitate obligatorii pentru serviciile sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilități.
Prin nota de monitorizare și control întocmită, ce a fost transmisă atât furnizorului privat de servicii sociale, cât și DGASPC Sector 3, au fost stabilite măsuri și recomandări, perioada de timp necesară aplicării, precum și persoanele responsabilizate cu implementarea acestora.
Astfel, potrivit Notei de monitorizare și control nr.16236/CCC/EG/ 24.10.2022, cele 24 de măsuri și recomandări dispuse în legătură cu CIA „Sfântul Gabriel cel Viteaz“ au fost:
” 1. Asociația va depune diligențe în vederea obținerii Autorizației de Securitate la Incendiu pentru clădirea în care este amplasat centrul, astfel cum a fost precizat și în adresa nr. C/6586/08.11.2021 emisă de Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Dealul Spirii” București-Ilfov și în conformitate cu prevederile legale aplicabile în domeniu.
Responsabil: managerul general al centrului/președintele Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”
Termen: 31.12.2022

2. Vor fi amenajate spațiile exterioare cu bănci, foișoare și/sau cu diverse echipamente de relaxare și mișcare (coș de baschet, mese de șah ș.a.), astfel cum impun standardele minime de calitate.
Responsabil: managerul general al centrului/președintele Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”
Termen: 28.02.2023

3. Având în vedere aspectele constatate cu privire la potențialele riscuri (de accidentare, împiedicare) existente în curtea centrului, ce pot pune în pericol siguranța beneficiarilor, vor fi întreprinse demersuri în vederea remedierii/înlăturării acestora, astfel încât beneficiarii se vor bucura de un mediu de viață sigur, accesibil şi adaptat nevoilor acestora.
Responsabili: managerul general al centrului, administratorul imobilului
Termen: de îndată

4. Numărul şi structura de personal a CIA „Sfântul Gabriel cel Viteaz” va corespunde Regulamentului de organizare și funcționare al centrului. Vor fi identificate soluţii astfel încât lipsa personalului să nu limiteze activitățile pentru care centrul a fost înființat, să poată furniza serviciile necesare beneficiarilor în acord cu nevoile lor, potrivit standardelor minime de calitate specifice unui centru rezidențial de îngrijire și asistență. Vor fi realizate de urgență demersuri pentru ocuparea posturilor vacante sau, după caz, contractarea serviciilor unor specialişti.
Responsabili: managerul general al centrului/președintele Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”, angajatul/angajații cu atribuții privind recrutarea personalului și gestionarea resurselor umane
Termen: 28.02.2023

5. Va fi clarificată situația angajatului în funcția de kinetoterapeut. În situația desfacerii contractului individual de muncă, vor fi realizate demersuri în vederea ocupării postului vacant, ori vor fi achiziţionate serviciile unor specialişti din comunitate, astfel încât persoanele găzduite în centru să beneficieze cât mai rapid de servicii de abilitare/reabilitare adecvate.
Responsabili: managerul general al centrului/președintele Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”, angajatul/angajații cu atribuții privind recrutarea personalului și gestionarea resurselor umane
Termen: 31.12.2022

6. Se va asigura accesul beneficiarilor la servicii medicale de medicină de familie, precum și la orice specialități medicale. Va fi reevaluată starea de sănătate a tuturor beneficiarilor, ținând seama de istoricul de boală și recomandările specialiștilor.
Responsabili: managerul general al centrului, medici
Termen: de îndată

7. Va fi facilitat de urgență accesul domnului M.I.V. la consultații de pneumologie și oncologie, precum și la realizarea tuturor analizelor și investigațiilor recomandate de medicii specialiști. Totodată, beneficiarului i se va furniza întreaga medicație stabilită de medici și i se va asigura o alimentație în acord cu recomandările medicale (hipocalorică, cu aport de legume prospete).
Responsabili: managerul general al centrului, asistentul medical, medici
Termen: de îndată

8. Vor fi întocmite meniuri care vor respecta principiile unei alimentaţii sănătoase şi echilibrate în funcţie de afecțiunile beneficiarilor şi vor fi avute în vedere recomadările medicale referitoare la regimurile alimentare ale tuturor beneficiarilor, ținând cont pe cât posibil, de preferințele acestora. Se va încuraja consumul de fructe și legume proaspete.
Responsabili: managerul general al centrului, asistentul medical, medici
Termen: de îndată

9. Se vor încuia dulapurile în care se găsesc medicamente – medicația curentă, aparatul de urgență, precum medicația rămasă ca urmare a schimbării schemelor de tratament. Centrul va întocmi o condică de evidență a medicamentelor și materialelor consumabile, conform standardelor minime de calitate. Vor fi evidențiate în mod distinct medicamentele excedentare, precum și cele aflate în aparatul de urgență, cu menționarea corespunzătoare a cantității și motivului care au condus la administrarea lor sau a oricărei alte situații care duc la scoaterea lor din gestiune.
Responsabil: managerul general al centrului, administratorul imobilului, asistentul medical
Termen: de îndată

10. Va fi clarificată situația celor 8 beneficiari – dacă aceștia locuiesc sau nu la demisolul clădirii. Din cauza faptului că spațiile de la demisol sunt reci și nu primesc suficientă lumină naturală, va fi luată în considerare varianta în care vor fi amenajate spațiile de la parterul clădirii, prin mutarea personalului administrativ la demisol, astfel încât beneficiarilor cu afectări psihice/mentale grave să li se asigure condiții de locuit decente, spații dotate și utilate în conformitate cu MODULUL I – MANAGEMENTUL SERVICIULUI SOCIAL, Standard 2 – GĂZDUIRE prevăzut în Anexa 1 din Ordinul nr.82/2019.
Responsabili: managerul general al centrului, administratorul imobilului
Termen: 28.02.2023

11. Vor fi create condițiile ca fiecare dormitor să asigure o suprafață de cel puțin 6 m.p. pentru fiecare beneficiar care nu folosește fotoliu rulant și pentru ca un grup sanitar să revină unui număr maxim de 6 persoane, în acord cu standardele minime aplicabile.
Responsabili: managerul general al centrului, administratorul imobilului
Termen: 28.02.2023

12. Va fi reevaluată situația beneficiarilor care manifestă comportamente abuzive față de alți beneficiari sau comportamente deviante și vor fi identificate serviciile de specialitate corespunzătoare. Vor fi planificate și furnizate intervențiile și serviciile de specialitate, în acord cu nevoile identificate.
Responsabili: managerul general al centrului, psiholog, asistent social, manager de caz, director general al DGASPC S 3
Termen: 31.12.2022

13. Centrul va identifica soluții în vederea prevenirii și intervenției corespunzătoare în cazurile de abuz dintre beneficiari. Se va asigura în mod corespunzător protecția persoanelor găzduite în centru împotriva abuzurilor. Intervențiile psihologice vor fi planificate pe baza programelor personalizate de consiliere. Intervențiile de specialitate (inclusiv cele ale psihologului și infirmierilor) vor fi consemnate în fișa beneficiarului.
Responsabili: managerul general al centrului, psiholog, personal de specialitate
Termen: de îndată

14. Beneficiarii vor fi consiliați cu privirea la menținerea unui stil de viață sănătos, în conformitate cu prevederile MODULUL I – MANAGEMENTUL SERVICIULUI SOCIAL Standard 3 – ALIMENTAȚIE, prevăzut în Anexa 1 din Ordinul nr.82/2019.
Responsabili: managerul general al centrului, asistentul medical, psiholog
Termen: 31.12.2022

15. Se va cerceta situația potrivit căreia beneficiara Marinescu Gabriela a fost izolată și, în funcție de rezultate, se va angaja răspunderea disciplinară a persoanelor implicate în izolarea beneficiarei.
Responsabili: managerul general al centrului, psiholog, personal de specialitate
Termen: de îndată

16. În vederea respectării și asigurării vieții intime a beneficiarilor, centrul va amenaja o cameră intimă pentru cupluri, în acord cu prevederile standardelor minime aplicabile. De asemenea, beneficiarii vor fi consiliați cu privire la măsurile contraceptive.
Responsabili: managerul general al centrului, administratorul imobilului
Termen: 31.12.2022

17. Beneficiarilor li se vor facilita menținerea legăturii cu familia, prietenii, conform MODULUL IV – ACTIVITĂȚI ȘI SERVICII, Standard 1 – INFORMARE ȘI ASISTENȚĂ SOCIALĂ /SERVICII DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ, prevăzut în Anexa 1 din Ordinul nr. 82/2019.
Responsabili: managerul general al centrului, asistentul social
Termen: de îndată

18. Centrul va întocmi documente din care să rezulte turele planificate personalului de specialitate, condică de prezență/pontaj, evidența serviciilor prestate de colaboratori.
Responsabil: managerul general al centrului
Termen: de îndată

19. Se vor iniţia demersuri astfel încât angajații centrului să beneficieze de instruiri specifice şi cursuri de formare continuă cu privire la prevederile legale aplicabile unui centru de îngrijire și asistență și procedurile de lucru (inclusiv în caz de abuz sau alte violențe).
Responsabili: managerul general al centrului, personalul de specialitate
Termen: 31.12.2022

20. Vor fi efectuate demersurile necesare în vederea reînnoirii actelor de identitate ale beneficiarilor CIA „Sfântul Gabriel cel Viteaz“ ce au termenul de valabilitate expirat sau care urmează să expire.
Responsabili: managerul general al centrului, asistentul social
Termen: de îndată

21. Asistentul social al centrului va utiliza instrumentele de lucru în activitatea sa în acord cu prevederile Ordinului nr. 1218/2019 pentru aprobarea Standardelor specifice minime obligatorii de calitate privind aplicarea metodei managementului de caz în protecția persoanelor adulte cu dizabilități și celelalte acte normative aplicabile și va colabora cu managerul de caz desemnat în vederea monitorizării serviciilor furnizate.
Responsabili: managerul general al centrului, asistentul social
Termen: de îndată

22. Beneficiarii vor fi evaluați în vederea revizuirii/reînnoirii/actualizării certificatelor de încadrare în grad de handicap, PIS, PIRIS, în vederea planificării/oferirii serviciilor și stabilirii tipului serviciului rezidențial, în conformitate cu nevoile specifice identificate și prevederilor legale.
Responsabili: managerul general al centrului, asistentul social, manager de caz, director general al DGASPC S 3
Termen: 31.12.2022

23. Vor fi furnizate și monitorizate în mod corespunzător realizarea activităților și serviciilor planificate pentru fiecare beneficiar conform planurilor personalizate, în acord cu prevederile Ordinului nr. 82/2019. În Fișa beneficiarilor vor fi consemnate toate intervențiile specialiștilor. Fișele de monitorizare ale beneficiarilor vor include, în toate situațiile, informații privind progresele obținute și gradul de îndeplinire a obiectivelor stabilite în planurile personalizate.
Responsabili: managerul general al centrului, asistentul social, manager de caz, director general al DGASPC S 3
Termen: 31.12.2022

24. Pentru asigurarea intimității beneficiarelor va fi demontată camera video din camera nr. 7 și va fi plasată în spațiile interioare comune sau exterioare, conform standardelor minime aplicabile.
Responsabili: managerul general, administratorul imobilului
Termen: de îndată”

Măsurile și recomandările de mai sus au fost implementate de către angajații Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”, cât și de specialiști ai DGASPC S3 (conform adreselor nr. 120638/13.12.2022, nr. 7306/30.03.2023, emise de DGASPC S3). Au mai fost transmise ANPDPD documente doveditoare și rapoarte de monitorizare a centrului, realizate în cursul lunilor ianuarie, februarie și martie de specialiști ai direcției, însoțite de fotografii, transmise prin poșta electronică de către reprezentanții Asociației.
Facem precizarea că, la solicitarea organelor de cercetare penală, ANPDPD a transmis toate documentele solicitate ca urmare controalelor desfășurate în legătură cu CIA ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”.
Ca urmare a încălcării drepturilor fundamentale ale beneficiarilor centrului, prin tratamente inumane ori degradante asupra acestora, prin care le-a fost pusă viața în pericol, AJPIS Ilfov a propus retragerea licenței de funcționare a serviciului social, iar prin Decizia nr. 698/06.07.2023, președintele ANPDPD a retras licența de funcționare acordată centrului.

2) La Centrul de Îngrijire și Asistență (CIA) ”Armonia”, al doilea centru ce aparține Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”, control declanșat ca urmare a sesizării Centrului de Resurse Juridice (CRJ), prin petiția înregistrată sub nr. 17419/09.11.2022 la ANPDPD.
Prin Ordinul președintelui nr.1100/17.11.2022, ANPDPD a demarat de urgență o acțiune de monitorizare și control. Vizita celor două reprezentante ale Autorității a avut loc la CIA ”Armonia” în datele de 21.11.2022 și 22.11.2022.
În primă fază, reprezentanții Autorității au constatat că în CIA ”Armonia” era frig, invocându-se motivul că Direcția nu achitase contravaloarea serviciilor prestate către Asociație, drept pentru care, prin adresa nr. 18601/CC/EG/23.11.2022, ANPDPD a solicitat Asociației furnizarea căldurii în centru.
În urma verificărilor efectuate la CIA „Armonia“, ANPDPD a stabilit, conform Notei de monitorizare și control nr.19243/CCC/EG/ 06.12.2022, un număr de 14 măsuri și recomandări, astfel:
” 1. Asociația va depune diligențe în vederea obținerii autorizațiilor și avizelor de funcționare în conformitate cu Ordinul ministrului muncii și justiției sociale nr. 82/2019 privind aprobarea standardelor specifice minime de calitate obligatorii pentru serviciile sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilități.
Responsabil: managerul general al centrului/președintele Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”
Termen: 31.05.2023

2. Vor fi amenajate spațiile exterioare cu diverse echipamente de relaxare și mișcare (coș de baschet, mese de șah ș.a.), astfel cum impun standardele minime de calitate.
Responsabil: managerul general al centrului/președintele Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”
Termen: 30.04.2023

3. Numărul şi structura de personal a CIA „Armonia” va fi în conformitate cu prevederile Hotărârii nr. 426/2020 privind aprobarea standardelor de cost pentru serviciile sociale, cu modificările ulterioare, conform cărora raportul personal de specialitate de îngrijire şi asistenţă/persoană cu handicap în CIA este de 1/1,20. Vor fi identificate soluţii astfel încât lipsa personalului să nu limiteze activitățile pentru care centrul a fost înființat, să poată furniza serviciile necesare beneficiarilor în acord cu nevoile lor, potrivit standardelor minime de calitate specifice unui centru rezidențial de îngrijire și asistență. Vor fi realizate demersuri pentru ocuparea posturilor vacante sau, după caz, contractarea serviciilor unor specialişti.
Responsabili: managerul general al centrului/președintele Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”, angajatul/angajații cu atribuții privind recrutarea personalului și gestionarea resurselor umane
Termen: 31.05.2023

4. Se vor realiza demersuri în vederea ocupării posturilor de asistent social și psiholog, ori vor fi achiziţionate serviciile unor specialişti din comunitate, astfel încât persoanele găzduite în centru să beneficieze cât mai rapid de servicii de abilitare/reabilitare adecvate. Totodată, conducerea centrului va invedera kinetoterapeutului, angajat al centrului, să realizeze intervențiile de abilitare/reabilitare pe care acesta trebuie să le ofere beneficiarilor, în acord cu serviciile stabilite în planurile întocmite beneficiarilor.
Responsabili: managerul general al centrului/președintele Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”, angajatul/angajații cu atribuții privind recrutarea personalului și gestionarea resurselor umane
Termen: 31.05.2023
5. Vor fi întocmite meniuri care vor respecta principiile unei alimentaţii sănătoase şi echilibrate în funcţie de afecțiunile beneficiarilor şi vor fi avute în vedere recomandările medicale referitoare la regimurile alimentare ale tuturor beneficiarilor, ținând cont pe cât posibil, de preferințele acestora. Se va încuraja consumul de fructe și legume proaspete.
Responsabili: managerul general al centrului, asistentul medical, medici
Termen: de îndată

6. Se va continua renovarea spațiilor (dormitoare și grupuri sanitare/băi), astfel încât fiecare dormitor să asigure o suprafață de cel puțin 6 m.p. pentru fiecare beneficiar care nu folosește fotoliu rulant, dar și pentru ca un grup sanitar să revină unui număr maximum de 6 persoane, în acord cu Ordinul ministrului muncii și justiției sociale nr. 82/2019 privind aprobarea standardelor specifice minime de calitate obligatorii pentru serviciile sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilități.
Responsabili: managerul general al centrului, administratorul imobilului
Termen: 30.04.2023

7. Va fi reevaluată situația beneficiarilor care manifestă comportamente abuzive față de alți beneficiari sau comportamente deviante și vor fi identificate serviciile de specialitate corespunzătoare. Vor fi planificate și furnizate intervențiile și serviciile de specialitate, în acord cu nevoile identificate.
Responsabili: managerul general al centrului, psiholog, asistent social, manager de caz
Termen: 28.02.2023
Responsabili: managerul general al centrului, psiholog, personal de specialitate
Termen: de îndată

8. Beneficiarii vor fi consiliați cu privirea la menținerea unui stil de viață sănătos, în conformitate cu prevederile MODULUL I – MANAGEMENTUL SERVICIULUI SOCIAL Standard 3 – ALIMENTAȚIE, prevăzut în Anexa 1 din Ordinul nr.82/2019.
Responsabili: managerul general al centrului, asistentul medical, psiholog
Termen: 28.02.2023

9. Beneficiarilor li se vor facilita menținerea legăturii cu familia, prietenii, conform MODULUL IV – ACTIVITĂȚI ȘI SERVICII, Standard 1 – INFORMARE ȘI ASISTENȚĂ SOCIALĂ /SERVICII DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ, prevăzut în Anexa 1 din Ordinul nr. 82/2019.
Responsabili: managerul general al centrului, asistentul social
Termen: de îndată

10. Centrul va întocmi documente din care să rezulte turele planificate pentru personal de specialitate, condică de prezență/pontaj, evidența serviciilor prestate de colaboratori.
Responsabil: managerul general al centrului
Termen: de îndată

11. Vor fi efectuate demersurile necesare în vederea reînnoirii actelor de identitate ale beneficiarilor CIA „Armonia“ ce au termenul de valabilitate expirat sau care urmează să expire.
Responsabili: managerul general al centrului, asistentul social
Termen: de îndată

12. Beneficiarii vor fi evaluați în vederea eliberării/revizuirii/reînnoirii/actualizării certificatelor de încadrare în grad de handicap, PIS, PIRIS, în vederea planificării/oferirii serviciilor și stabilirii tipului serviciului rezidențial, în conformitate cu nevoile specifice identificate și prevederilor legale. În funcție de rezultatele evaluării și emiterii planurilor menționate mai sus, se vor încheia contracte pentru acordarea serviciilor sociale cu toți beneficiarii/reprezentanții legali ai acestora, în acord cu voința beneficiarilor și prevederile legale.
Responsabili: managerul general al centrului, asistentul social, manager de caz, director general al DGASPC Ilfov/DGASPC Giurgiu
Termen: 30.04.2023

13. Vor fi furnizate și monitorizate în mod corespunzător realizarea activităților și serviciilor planificate pentru fiecare beneficiar conform planurilor personalizate, în acord cu prevederile Ordinului nr. 82/2019. Conducerea centrului va urmări realizarea intervențiilor și serviciilor specialiștilor. Fișele de monitorizare ale beneficiarilor vor include, în toate situațiile, informații privind progresele obținute și gradul de îndeplinire a obiectivelor stabilite în planurile personalizate.
Responsabili: managerul general al centrului, asistentul social, manager de caz, director general al DGASPC Ilfov
Termen: de îndată
14. Se vor depune toate diligențele pentru evaluarea situației beneficiarilor M.C. și G.A. pentru a li se identifica nevoile reale, a li se stabili servicii și intervenții în acord cu rezultatele evaluării, inclusiv prin oferirea sprijinului în acordarea asistenței juridice, în acord cu art. 25 și următoarele din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap și Legii nr. 140/2022 privind unele măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale şi modificarea şi completarea unor acte normative.
Responsabili: managerul general al centrului, asistentul social (pentru beneficiarul M. C.), manager de caz al DGASPC Ilfov director general al DGASPC Ilfov (pentru beneficiara G. A.).”

Facem mențiunea că beneficiara G.A. provine de la DGASPC Ilfov, iar pentru beneficiarul M.C. familia (tutorele) achită Asociației contravaloarea serviciilor prestate. Față de dorința acestora de a părăsi serviciul social, au fost primite răspunsuri: de la Asociația la care beneficiara G.A. intenționa să meargă (adresă transmisă DGASPC Ilfov de Organizația suedeză pentru Ajutor Umanitar Individual prin care se exprimă imposibilitatea preluării în serviciul acesteia a beneficiarei), iar de la familia beneficiarului M.C. Asociația a primit o declarație prin care tutorele nu era de acord ca acesta să părăsească centrul.
La data controlului în CIA „Armonia“ se găseau un număr de 29 de beneficiari, dintre care 15 beneficiari proveneau de la DGASPC Ilfov.
ANPDPD a transmis adresele nr. 1967/CCC/EG/06.12.2022 și nr. 1968/CCC/EG/06.12.2022, atât entității controlate, Asociația ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”, cât și DGASPC Ilfov, însoțite de notele de monitorizare și control, în vederea implementării măsurilor și recomandărilor.
Prin adresa ANPDPD nr.4687/CCC/27.02.2023, au fost solicitate Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz” documente justificative cu privire la modul în care au fost remediate deficiențele constatate prin nota de monitorizare și control. În data de 13.04.2023, Asociația a transmis ANPDPD documentele doveditoare, însoțite de fotografii, care au demonstrat remedierea problemelor identificate de echipa de monitorizare și control.
Ca urmare a sesizării CRJ, ANPDPD a transmis acestuia rezultatele verificărilor din CIA ”Armonia”, prin adresa nr. 20622/ANPDPD/SJCLA/16.01.2023.
În urma vizitelor de monitorizare desfășurate la CIA „Armonia“, aparținând Asociației „Gabriel cel Viteaz“, Centrul de Resurse Juridice a adresat ANPDPD mai multe solicitări. Una dintre cereri a fost în legătură cu verificarea procedurilor de transfer și prezenței persoanelor cu dizabilități intelectuale/psihosociale în centrele Asociației.
ANPDPD a solicitat DGASPC Ilfov, prin adresa nr.4603/CCC/24.02.2023, transmiterea informațiilor privind procedura de transfer, locul de proveniența a beneficiarilor din CIA ”Armonia”, rapoarte de monitorizare, precum și o situație nominală a beneficiarilor centrului. Prin adresa de răspuns a DGASPC Ilfov nr. 10834/28.03.2023 se arată că măsurile și recomandările dispuse prin nota de control au fost îndeplinite, aceasta fiind însoțită de rapoartele de monitorizare ale Direcției, realizate ulterior controlului.
Tot în legătură cu cererea CRJ, ANPDPD a solicitat și DGASPC Sector 3 transmiterea de informații privind procedura de transfer, proveniența beneficiarilor în CIA ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”, celălat centru al asociației, descris mai sus și rapoarte de monitorizare, precum și o situație nominală privind modalitatea în care beneficiarii CIA ”Gabriel cel Viteaz” au fost transferați/admiși în acest serviciu social, conform adresei ANPDPD nr. 4606/CCC/EG/24.02.2023. Prin adresa de răspuns a DGASPC Sector 3 (nr. 12/28713/22.03.2023) se aduc informații cu privire la respectarea legislației în ceea ce privește transferul beneficiarilor și se transmite situația nominală a beneficiarilor.
Petiția prin care CRJ a sesizat instituția noastră în legătură cu concluziile rezultate în urma vizitei acestuia la Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoanele Dependente (CIAPD) „Casa Cora” a fost redirecționată Direcției Politici Servicii Sociale, conform adresei ANPDPD nr. 3809/CCC/EG/ 15.02.2023.
Neregulile sesizate de CRJ la căminul de persoane vârstnice, CIAPD „Casa Cora”, au mai făcut obiectul unei sesizări, iar pentru faptul că ANPDPD nu are competențe de control în astfel de servicii sociale, sesizarea a fost redirecționată Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), în vederea efectuării de verificări la serviciul pentru persoane vârstnice, prin adresa nr. 20736, 20741/CCC/EG/28.12.2022.
Prin adresa nr. 5460/CCC/EG/07.03.2023, ANPDPD a solicitat AJPIS Ilfov luarea măsurilor legale care se impun cu privire la ambele centre (CIA ”Sfântul Gabriel cel Viteaz” și CIA ”Armonia”), ca urmare a concluziilor rezultate din controalele efectuate.
Prin adresa ANPDPD nr. 8813/CCC/EG/21.04.2023 informăm DGASPC Ilfov că un număr de 3 măsuri și recomandări au fost parțial implementate, iar o altă măsură este considerată parțial implementată.
Prin adresa nr. 24617/10.05.2023, DGASPC Ilfov comunică ANPDPD punctul de vedere cu privire la îndeplinirea tuturor măsurilor și recomandărilor și transmite actele doveditoare.
Precizăm că, la solicitarea organelor de cercetare penală, ANPDPD a transmis toate documentele solicitate ca urmare controalelor desfășurate în legătură cu CIA ”Armonia”.
Ca urmare a încălcării drepturilor fundamentale ale beneficiarilor centrului, prin tratamente inumane ori degradante asupra acestora, prin care le-a fost pusă viața în pericol, AJPIS a propus retragerea licența provizorie de funcționare a serviciului social, iar prin Decizia nr. 697/06.07.2023, președintele ANPDPD a retras licența de funcționare provizorie acordată centrului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Geniala lista aia cu multe puncte 1). , 2). , 3).
    Voi uitati ca pina si CCR a spus ca e ok sa mai ignori uneori unele puncte chiar si intr-o lege… va dati seama ca cei mai multi nu trec de 4… pornind de la Iohannis

    • Mda. Nici nu am curajul să mă gândesc ce constatări s-au făcut, dacă măsurile și ”recomandările” arată ca un regulament de funcționare.

    • Dorneanu a ignorat chiar urmatorul articol de la capitolul privind compunerea completelor de judecată la Inalta Curte.Si asa a dat peste cap intreaga activitate a sectiei penale a acestei curti,prin care,conform Constitutiei,”se înfaptuieste justitia in Romania”.Pai,dacă asta,impreună cu judecatorii CCR care au votat,si-a permis,de astia ce sa mai zicem.Faptele lor sunt o consecinta,aproape inevitabilă,a ceea ce se intamplă la varf.”Pestele ……..”

  2. Este inadmisibil ca vecinii au avut de luptat si cu infractorii si cu institutiile statului pentru drepturile unor oameni neajutorati timp de ani de zile.

    • Vecinii au avut tupeul să deranjeze viața din câmpiile elizee. Culmea, nici să furi și să te comporți ca o bestie umană nu mai e posibil, fără ca vreun băgăreț să te reclame. ( Măcar dacă toate aceste orori ar fi scoase la lumină. Bănuesc că nici în alte județe nu e chiar pe roze ).

  3. Este înfiorator!Probabil ca acesti oameni urmau sa patească ce au patimit cei care s-au trezit,peste noapte,vecini cu interlopii,in centrul Timisoarei.Au fost nevoiti sa-si paraseasca locuintele,sa le vandă pe lucru de nimic agresorilor.
    Asa te trezesti ca in cartierul tau linistit se instaleaza iadul,pentru ca niste indivizi cu bani si protectie politica vor sa facă afaceri.Politica a ajuns,din nou,sa fie totul in această tară.Problema cea mare este ca aceasta a patruns masiv în lumea interlopă,devenind,la nevoie,si arma acesteia.
    Nea Pandele,vecinii aceia,inainte de a ajunge la justitie,n-au venit la primarie sa reclame,n-ai ore de audientă cu cetatenii??

  4. E plina tara de agenti constatatori…bah,mars in militie,acolo e locul alora ce doar constata dar nu pot face nimic.Si totul e la viitor ….se va face ,se va realiza,nimic concret ,realizat si bifat ca atare.

  5. bun, deci dai afar pe ala care face ceva. pana aici nimic dubios, asa e construita romania.
    Insa nici mama protex antibacterial nu are cum sa spele ce au tolerat alde bode, ciuca, catu, orban, ponta ciolos si tot neamul lor.
    Daca penele ar fi un partid si nu o anexa a pecere, ciuca si bode si-ar da demisiile maine din toate functiile si s-ar duce sa traiasca regeste cu pensia speciala sau indemnizatia grasa pe care le au deja. si sa ne lase.