G4Media.ro

În UE a început cursa pentru ”fabricile de inteligență artificială”, finanțate cu…

Photo 119260737 © Funtap P | Dreamstime.com

În UE a început cursa pentru ”fabricile de inteligență artificială”, finanțate cu fonduri europene. România nu a depus nici o propunere

Comisia Europeană a primit șapte propuneri de ”fabrici de inteligență artificială” care au rolul de a stimula inovarea în domeniul inteligenței artificiale în UE, potrivit unui comunicat al executivului european. România nu a depus nici o propunere, dar apare ca stat asociat într-un viitor proiect al Spaniei.

Fabricile de inteligență artificială sunt ecosisteme care încurajează inovarea, colaborarea și dezvoltarea în domeniul inteligenței artificiale. Conceptul a fost lansat la începutul acestui an în încercarea UE de a micșora decalajul tehnologic față de SUA și Asia, cele două regiuni în care s-au dezvoltat rapid ecosistemele de inteligență artificială.

Aceste ”fabrici” au ca scop punerea a comun a principalelor resurse necesare dezvoltării de soft AI: putere de calcul (supercomputere), baze de date, energie electrică și programatori – pentru a crea modele generative de AI de ultimă oră.

Ele ar urma să servească drept centre care conduc la progrese în domeniul aplicațiilor IA în diverse domenii-cheie, de la sănătate la energie și de la producție la meteorologie. Comisia Europeană a identificat înființarea fabricilor de inteligență artificială drept o prioritate, plănuind să lanseze primele fabrici până la începutul anului 2025. Obiectivul Comisiei este de a înființa cel puțin cinci fabrici de inteligență artificială în întreaga Europă.

Primele șapte propuneri de fabrici de inteligență artificială (AI) au fost depuse în cadrul întreprinderii comune EuroHPC, care gestionează cererea anunțată în septembrie 2024. Acestea vor fi construite în jurul rețelei UE de supercalculatoare HPC (High-Performance Computing).

Fabricile de AI urmează să fie interconectate și puse la dispoziția startup-urilor, industriei și cercetătorilor europeni din domeniul inteligenței artificiale.

Propunerile de construire a unei fabrici de inteligență artificială în jurul unui supercomputer existent sau nou adaptat nevoilor inteligenței artificiale au fost depuse de Finlanda (cu participarea Cehiei, Danemarcei, Estoniei, Norvegiei și Poloniei), Luxemburg, Suedia, Germania, Italia (cu participarea Austriei și Sloveniei) și Grecia.

În plus, Spania a pregătit o propunere cu participarea Portugaliei, a României și a Turciei, potrivit Comisiei Europene.

Propunerile depuse vor fi acum evaluate de un grup independent de experți. IC EuroHPC se așteaptă să anunțe selecția primelor fabrici AI în decembrie 2024 și să le lanseze la scurt timp după aceea.

În plus față de propunerile de mai sus, Cipru și Slovenia au prezentat scrisori de interes pentru a se alătura sau a crea o fabrică AI într-o etapă ulterioară. Următoarea dată-limită pentru propunerile ulterioare este 1 februarie 2025.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. serios, „ecosisteme „? poate cunparam de la altii niste ia, ca aia nativa lipseste de la redactori pana la presedinti

  2. Nu ne trebuie nouă inteligenta artificiala. Noi avem inteligenta naturala. Se vede o dată la 4 ani când cetățeanul iese la vot sau sta acasă. Că ies la vot sau stau acasă tot aceeași hoți conduc România aleși democratic. Inteligenți, nu? Foarte! Și natural!

  3. Românii sunt inteligenți nativ, n-au nevoie de inteligență artificială.

    Uite, spre exemplu, daca-i dai lui Chat GPT să facă o analiză ar zice să votezi altfel, dar românii inteligenți votează Ciolacu PSD. Inteligent.

    Ca să-i pupe Ciolacu pe toți.