G4Media.ro

BREAKING Catinca Nistor a fost propusă spre revocare din funcția de director…

Foto: Facebook / Catinca Nistor

BREAKING Catinca Nistor a fost propusă spre revocare din funcția de director al ICR Londra, anunță Liviu Jicman/ Parlamentul ia decizia finală

Catinca Nistor a fost propusă spre revocare din funcția de director al ICR Londra, a confirmat pentru G4Media Liviu Jicman, președintele Institutul Cultural Român. Întrebat de G4Media dacă a făcut propuneri de revocare și pentru alți directori controversați de ICR, Liviu Jicman a spus: ”Nu consider că au existat numiri controversate”.

Conform legii, Parlamentul ia decizia finală, cu avizul comun al Comisiei pentru cultură și media și al Comisie pentru politică externă ale Senatului.

Inițial, informația propunerii de revocare a fost publicată pe Facebook de deputatul USR Iulian Bulai:

 • ”În sfârșit: la presiunea USR și a societății civile, președintele ICR a semnat revocarea Catincăi Nistor din funcția de director la ICR Londra. Trebuie să acționeze mai departe: să transparentizeze deciziile instituției, să revoce și celelalte numiri dezastruoase și apoi să își dea și el demisia: a ruinat o instituție. ICR poate avea un viitor mai bun, dacă va fi condus de către profesioniști”.

Bulai împreună cu senatorul USR Remus Negoi au depus, cu două zile înainte de propunerea revocării, o coroană de flori la Institutul Cultural Român, ”pentru a marca decesul simbolic al diplomației culturale românești”, conform comunicatului transmis marți.

Catinca Nistor a intrat în atenția presei încă de la audierea din comisia de specialitate (Comisia comună de cultură și media și politică externă) pentru postul de conducere al ICR Londra, atunci când a declarat că este absolventă a London School of Economics. În replică, la solicitarea EduPedu.ro, prestigioasa instituție de învățământ superior din Marea Britanie susține că actrița română nu figurează în evidențele sale. „Nu avem înregistrată nicio persoană cu acest nume care a urmat sau a absolvit LSE”, au răspuns reprezentanții universității. Detalii, aici.

Nistor a fost însă protagonista mai multe secvențe controversate, chiar de la începutul mandatului.

Mai multe persoane au fost audiate în ultimele zile ale lunii ianuarie 2023 de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), care au fost sesizați cu privire la un potențial abuz în serviciu în cazul închirierii apartamentului șefei Institutului Cultural Român de la Londra, actrița Catinca Maria Nistor, potrivit mai multor surse Libertatea din ICR și MAE, dezvăluie Libertatea.ro. Detalii, aici.  

La 12 martie, Catinca Nistor a intrat din nou în atenția presei, atunci când a interpretat melodia ”Mociriță cu trifoi” în cadrul unui eveniment dedicat românilor din diaspora, la început de primăvară:

 

Catinca Maria Nistor este fiica actorului Stelian Nistor, fost lider al Lojei Masonice de rit scoțian, potrivit publicației Cultura la Dubă. Stelian Nistor și soția sa sunt nașii de cununie ai PSD-istului Valeriu Zgonea. Catinca Nistor a fost timp de aproximativ un an director interimar al Teatrului Bulandra, în mandatul primarului Gabriela Firea. Ea a fost dată afară după un protest public al actorilor de la Bulandra și, ulterior, trimisă în judecată de noua conducere interimară pentru că și-ar fi atribuit sume de bani necuvenite, potrivit Cultura la Dubă. În primă instanță, pe 19 septembrie 2021, Tribunalul București a decis să anuleze contractele încheiate pe drepturi de autor și a obligat-o pe pârâtă să returneze teatrului aproape 7000 de euro. Decizia nu este definitivă.

sursa foto: Facebook/ Iulian Bulai

știre în curs de actualizare

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

 1. vai ce pacat…sigur i-au gasit alt post caldut la stat, doar nu merge in privat sa munceasca

 2. Mai este un domn Dinu Gindu la ICR Portugalia, la fel de nimerit pentru funcție precum Catinca Nistor.

 3. Nu e cam putin, totusi? Nu ar trebui (macar) pusa sa plateasca chiria aia? Nu ar trebui cei din minister, care i-au aprobat, dati afara si anchetati?

 4. Avem si noi eroii nostri, nu doar ucrainenii. De exemplu aceasta poamă de sorginte uselistă care e pe cale sa fie sacrificată prin deposedarea de sinecura atat de usor dobândită. Dar, ca orice erou, poate va fi recompensată cu un alt post călduț pe la stat, căci aşa stă bine unui stat de drept, sa-si prețuiască valorile si eroii.

 5. Pleacă am îmteles, dar cheltuielile cine le plateste?

 6. O sa aibă mai mult timp de cântat manele.

  Ce odraslă sinistră!!!

  Văi de capul ălui de se va însura cu asta, biata de ea nu e bună decât să stea la tati că în rest e pagubă mare . .

 7. Cum orce lucru sau obiect pe lumea asta costa, as fi curios sa aflu de ce ne costa asa de mult ,,cultura”… am inteles ca daca vrem democratie, trebuie sa platim enorm, dar cultura?

 8. Ar trebui desființat acest ICR care nu face decât sa susțină sinecuri. Atașații culturali de la ambasade cu ce se ocupa? Oricum ard gazul de pomana făcând pe spionii, in loc sa promoveze cultura României.