G4Media.ro

BNR: Rata anuală a inflaţiei va creşte probabil ceva mai pronunţat în…

Foto: Mugur Isărescu (InquamPhotos / Karina Knapek)

BNR: Rata anuală a inflaţiei va creşte probabil ceva mai pronunţat în următoarele luni decât s-a anticipat

Rata anuală a inflaţiei va creşte probabil ceva mai pronunţat în următoarele luni decât s-a anticipat în prognoza pe termen mediu din februarie, care indica majorarea ei la 11,2% în luna iunie, urmată de o descreştere graduală, până la 9,6% în decembrie 2022, potrivit minutei şedinţei de politică monetară care s-a desfăşurat în 5 aprilie 2022, citată de Agerpres.

„În ceea ce priveşte evoluţiile viitoare, membrii Consiliului au arătat că, potrivit noilor analize, rata anuală a inflaţiei va creşte probabil ceva mai pronunţat în următoarele luni decât s-a anticipat în prognoza pe termen mediu din februarie, care indica majorarea ei la 11,2% în luna iunie, urmată de o descreştere graduală, până la 9,6% în decembrie 2022, dar mai abruptă în semestrul II 2023, implicând coborârea acesteia la 3,2% la finele anului”, se arată în minuta BNR.

Responsabile de înrăutăţirea suplimentară a perspectivei apropiate a inflaţiei continuă să fie şocurile adverse pe partea ofertei, au subliniat membrii Consiliului, remarcând că, în actualul context, principalii ei determinanţi sunt majorările mult mai ample anticipate a fi consemnate de preţul combustibililor, şi mai ales de preţurile alimentelor procesate, în principal sub influenţa creşterii mai puternice a cotaţiilor ţiţeiului şi ale materiilor prime agroalimentare, pe fondul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor internaţionale instituite.

Potrivit BNR, s-a observat că efectele inflaţioniste astfel exercitate sunt aşteptate să domine pe orizontul apropiat de timp impactul dezinflaţionist substanţial prezumat a fi generat de prelungirea cu încă un an a schemelor de plafonare a preţurilor la energia electrică şi gazele naturale pentru consumatorii casnici. Totodată, s-a sesizat că efectele inflaţioniste adiţionale vor afecta cu precădere dinamica componentei de bază a inflaţiei, dată fiind inclusiv ponderea ridicată deţinută în coşul acesteia de alimentele procesate. (Foto: Mugur Isărescu (InquamPhotos / Karina Knapek))

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Demisia, incompetentule!

  2. Auzi Mugurel acum vreo 2 ani de zile te bateai cum pumnul in piept ca daca si repet daca va fi ceva inflatie aceasta va fi tranzitorie. Acum nu doar ca nu e tranzaitorie, ne in dreptam cu pasi repezi spre stagflatie si chiar dragflatie. Ti-ai ratat targetul pe inflatie cu vreo 400%. Si nu doar tu, tot cartelul de banci centrale din lume care si-a propus ca obiectiv genocidul clasei de mijloc. Acest cartel mafiot este principalul vinovat pentru ceea ce se intampla in lume dar se pare ca nimeni nu observa acest lucru sau daca observa nimeni nu are curajul sa o spuna.

    • Nu e Mugur de vina pentru inflație, nu el a scumpit energia, gazele, nu el a pornit războiul. Vezi mai bine la nea Marcel, care aruncă pe piata bani nemunciți pentru electoratul lui. Pe Mugur îl poți acuză că a angajat-o pe Vio, deși nici acolo nu e vina lui 100%.

    • … și marțienii !
      PCR-USL nu au nici o vină !

  3. Ce zici, Manole, ajungem la 3 cifre?

  4. Turnatorul Manole Isarescu de la BNR uita sa ne spuna pe ce competente tehnice a angajat-o pe Dancila la BNR! Pe baza de poopincoorism!

    • Aia a fost cea mai mică și mai puțin costisitoare prostie pe care a făcut-o in viața lui de guvetnator pe plantație!

  5. Aia a fost cea mai mică și mai puțin costisitoare prostie pe care a făcut-o in viața lui de guvetnator pe plantație!

  6. Pe bune? Ei, la asta mă așteptam.