G4Media.ro

Bloomberg: Elveția sprijină confiscarea activelor rusești înghețate pentru a le folosi la…

Sursa foto: Unsplash / Philipp Potocnik

Bloomberg: Elveția sprijină confiscarea activelor rusești înghețate pentru a le folosi la reconstrucția Ucrainei, dar nu are susținerea băncilor elvețiene: „Proprietatea este fundamentală”

Ministrul elvețian de Externe, Ignazio Cassis, a semnalat că țara sa susține ideea de a confisca activele rusești înghețate și de a le folosi pentru reconstrucția Ucrainei, însă propunerea nu este susținută de băncile elvețiene, potrivit Bloomberg, citată de BBC.

„Dacă vrem cu adevărat să ajutăm la reconstrucția Ucrainei, trebuie să ne gândim la modul în care vom finanța acest lucru”, a declarat Cassis pentru ziarul elvețian Tages-Anzeiger. Potrivit acestuia, autoritățile din mai multe țări discută o astfel de mișcare, „dar trebuie să fie făcută corect, în cadrul statului de drept”.

Potrivit lui Cassis, active rusești înghețate în valoare de 8,2 miliarde de dolari sunt acum depozitate în Elveția, dar nu pot fi confiscate din cauza legislației în vigoare. Pentru a retrage acești bani din Elveția, ar putea fi necesar să se organizeze un referendum privind schimbarea legii.

Publicitate electorală

„Nu putem să luăm bani care nu ne aparțin doar pentru că ni se pare corect din punct de vedere moral”, a declarat Cassis. „Proprietatea este fundamentală”.

Ziarul NZZ notează că o astfel de măsură ar putea fi o „pedeapsă cu moartea” pentru băncile elvețiene, deoarece ar submina credibilitatea Elveției ca centru financiar.

După cum notează Bloomberg, decizia Elveției de a susține sancțiunile împotriva Rusiei a fost deja puternic criticată, deoarece, de dragul acesteia, țara a trebuit să sacrifice neutralitatea istorică.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Normal, cand bancile elvetiene inca stau pe muntii de bani ai hitleristilor.

  2. Da. Cum a fost obtinuta proprietatea nu conteaza, ne facem ca nu vedem.

  3. Asta într-o tara unde se confisca mașina pt depășirea vitezei legale în vigoare.
    Tztztztz