G4Media.ro

Biserica Ortodoxă Română respinge categoric parteneriatul civil după condamnarea României la CEDO:…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Biserica Ortodoxă Română respinge categoric parteneriatul civil după condamnarea României la CEDO: Sursa toxică a destrămării importanței familiei, primul pas spre legalizarea căsătoriei între persoanele de același sex

Biserica Ortodoxă Română a respins categoric marți ideea parteneriatului civil, în replică la condamnarea României de către CEDO pentru faptul că nu protejează cuplurile de același sex.

Un comunicat de presă al purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, califică parteneriatul civil drept ”sursa toxică a destrămării importanței familiei” și ”un element destructurant al ordinii spirituale și morale din societate”, și susține că parteneriatul civil ar fi primul pas spre legalizarea căsătoriei între persoanele de același sex.

Marți, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a admis plângerea formulată de Asociația ACCEPT și 21 de familii împotriva Statului Român prin care s-a sesizat încălcarea Articolului 8 din Convenția CEDO, ”dreptul la respectarea vieţii private şi de familie” în cauza Buhuceanu și alții vs România. Hotărârea vine la 4 ani după ce 42 de persoane au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaștere și protecție legală pentru familiile lor.

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, susține într-o declarație acordată G4Media că prin această decizie, România este obligată să adopte o legislație prin care recunoaște și protejează cuplurile de același sex.

Comunicatul Bisericii Ortodoxe Române față de parteneriatul civil în general:

Patriarhia Romană, în consonanță cu celelalte Biserici ortodoxe, dezaprobă constant promovarea ideii de parteneriat civil, precum și legiferarea acestuia, întrucât el reprezintă nu doar o inutilă suprapunere cu valida instituție a căsătoriei, ci și o reală subminare a asumării responsabilității integrale a celor doi soți, precum și sursa toxică (dovedită în alte societăți) a destrămării importanței și autorității moral formatoare a familiei.

În realitate, parteneriatul civil legalizează concubinajul, îi deresponsabilizează în timp pe cei doi parteneri în detrimentul mamei și al copilului, deservind practic interesul major al acestuia.

Cadrul legal care protejează în mod optim „creșterea, educația și instruirea copiilor” este doar familia naturală (art. 48, al. 1 din Constituția României).

Din punct de vedere moral parteneriatul civil este un surogat al căsătoriei și un element destructurant al ordinii spirituale și morale din societate.

Legalizarea parteneriatelor civile a devenit pretutindeni unde a fost acceptată primul pas spre legalizarea „căsătoriei între persoanele de același sex”, ea nefiind decât mijlocul prin care se poate ajunge la această „căsătorie”.

Acordarea unui statut legal „cuplurilor” de același sex, prin legalizarea parteneriatelor civile, s-a dovedit a fi doar o șireată și favorabilă mișcare politică spre acordarea „dreptului” de a se căsători persoanelor care, prin natura opțiunilor sexuale libere, se situează totuși în afara rațiunilor și scopurilor fondatoare ale familiei naturale întemeiate pe căsătorie.

Experiența statelor care au legalizat căsătoriile între persoanele de același sex este grăitoare.

Domeniul dreptului familiei este însă „strâns legat de tradițiile culturale și istorice ale fiecărei societăți și de concepțiile sale profunde”, așadar niciun text european sau internațional nu poate obliga statele să creeze un statut particular pentru cei care coabitează, fie ei de sex diferit, fie de același sex.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

42 comentarii

  1. Ce părere are BOR despre călugărul care a mărturisit că a fost la o orgie cu 7 bărbați? Ortodoxie curată.

  2. BOR fiind CEL mai mare parteneriat între persoane de același sex din țară 🤣

    • NU ITI ESTE RUSINE SA SCRI ASA CEVA?…

    • @constantin E okei să **** băieței prin chilii în vârf de munte dar nu să-i iei în parteneriat civil, că se supără doamne-doamne

    • @constantin: mie mi ar fi rusine sa scriu ca tine…

    • @constantin ar voua nu va este rusine ca asculati de oameni care agreseaza sexual minori?

  3. Este dreptul bisericii ortodoxe să nu binecuvânteze homosexualitatea și să o identifice conform normelor religioase ca un păcat. Varianta pe care o propune homosexualilor e rugăciunea și abstinența. Cu asta nu are mare succes nici măcar în rândurile propriilor homosexuali. Statul laic orientat spre drepturile omului poate susține familia hetroxexială dar trebuie să o accepte cel puțin și pe cea homoxexuală. Asta fie că nouă heterosexualilor majoritari ne place sau nu.

    • Un comentariu echilibrat, printre putinele (daca nu singurul). E normal sa nu accepte asta, contravine fundamentelor crestinsimului. Ma rog, si hulirea persoanelor homosexuale contravine crestinismului, dar asta e o alta problema pe care asa-zisii crestini nu o inteleg. Ma rog, crestinsimul adevarat nu il gasesti la Bucuresti sau la Constanta, e mult mai profund.
      Pana una alta, e important sa putem aplica si pentru ei efectele pe care le are relatia de concubinaj in procesul penal, efectele privind regimurile matrimoniale si asa mai departe. CEDO a statuat in multe cazuri ca ea nu poate obliga statele sa legifereze aceasta casatorie, dar trebuie acordata protectia juridica intr-un mod sau altul.

  4. Ca sa fim bine intelesi, sex doar pentru procreare, ati inteles? Sa luati exemplu barbosu’ ortodoxu’ senzual asexuat.

  5. Singurul lucru bun pe care l-a zis și Marele Alb. Păcat ca se impune acceptarea acestor abominații de oameni.

    • @Privitor
      Daca popii o fac pe furis e ok, nu ?

    • Preoții și călugării trebuie acceptați, indiferent de câte ori au fost prinși cu bărbați.

    • Auzi la el, legalizeaza concubinajul. Pai concubinajul e deja predominant ca relatie de cuplu in multe locuri. In multe judete, mai ales la tara, se nasc mai multi copii din concubinaj decat din casatorie. Solutia nu e sa-i afurisesti, parinte, ca ala nu va mai da pe la biserica si problema tot va ramane. Ideea e sa gasesti o solutie care sa se muleze pe realitatea cotidiana. Sa le oferi si acestora un cadru legislativ care sa le ofere drepturi, sa le simplifice viata, dacs au ALES sa fie in concubinaj si nu in casatorie. Valabil si pentru minoritatile sexuale.

  6. Traim intr-o democratie asa ca si BOR are libertatea de opinie garantata!

  7. Maine, poimaine.. SEX doar pentru a face copii, caci sexul fara scopul de a face copii este de vina pentru tot si toate!!

  8. E ok, bor poate sa respinga ce vrea el, are dreptul la opinie.

  9. Altă condamnare a Statului de la CEDO? Numa’ probleme pe rotativa asta!

  10. Draga Biserica, din care fac si eu parte cu cotizatia la zi; parteneriatul civil, avortul, eutanasia si sinuciderea asistata, incinerarea dupa moarte, votul de la 16 ani, drepturi si reprezentare egala pentru femei, drogurile in scop medicinal, schimbarea de sex dupa o anumita varsta, etc sunt lucruri absolut normale!

  11. N-are treabă BOR cu legile! S-a notat pozitia bisericii!

  12. Go BOR! Din cate stiu eu Biserica si statul sunt separate. In biblie nu scrie ca Biserica sa accepte nebunia asta… ca Biserica sa accepte tampenia asta, ar insemna sa si piarda esenta. Iar pentru lozinca aia love is love terms and conditions apply.

    • „Din cate stiu eu Biserica si statul sunt separate”

      Acesta e un lucru foarte bun. De asta, Biserica nu ar trebui sa se amestece in treburile statului. Parteneriatul civil e ceva ce tine de administrarea statului roman, nu de administrarea Bisericii.

      Biserica isi poate da cu parerea, ca asa e normal. Dar nu e treaba ei sa decida. Si pana la urma, care e problema daca doua persoane adulte doresc sa isi puna bunurile la comun, sa poata sa se mosteneasca automat una pe cealalta sau sa decida in cazul unui tratament medical urgent cand celalalt e in coma, de exemplu? Ce treaba am eu ca discutam de doi barbati, doua femei sau un barbat si o femeie? Sunt persoane adulte si cred ca pot decide singure daca e bine sa faca asta sau nu.

      Cum bine zicea cineva: aia care sunt cam nesiguri pe identitatea lor sexuala sunt aia care se agita cel mai tare pe tema asta.

    • BOR nu e separată de stat. Statul are un protocol cu BOR pentru „diaspora”, deci cumpărare de voturi.

    • FOARTE CORECT ATI SUBLINIAT!

  13. Nu le-a cerut nimeni parerea. Daca voiam sa auzim propaganda sovietica dadeam pe Antena3 sau Realitatea nu-l intrebam pe adminul BOR.

  14. Cum adică BOR respinge parteneriatul civil? Ce anume nu înțeleg oamenii ăștia din cuvântul „civil”? Nu se referă la parteneriatul religios domnilor, ci la cel civil. Civil băi fraților, adică se referă la cetățeni. Cetățenii statului laic numit România. Greu cu analfabetismul funcțional și în înaltele ierarhii.

  15. Raspunsul a fost unul prompt.

    • ASA CUM ERA SI DE ASTEPTAT. DECIZIE CORECTA A BISERICII NOASTRE ORTODOXE, ASA CUM A PROCEDAT DE 2.000 DE ANI.

    • Si-a facut treaba.

    • Nu stiu ce va intereseaza pe unii dintre voi, ce fac alte persoane cu viata lor privata? @Constatin mai bine intrebi pe stapanii tai de ce fac din biserica o afacere, de ce religia in ochii lor costa cand ar trebui sa fie gratuit, de ce sunt preoti care agreseaza sexual minori chiar de acelasi sex.
      Constitutia Romaniei – ARTICOLUL 26: Viaţa intimă, familială şi privată
      – ARTICOLUL 29: Libertatea conştiinţei
      Avem libertatea sa ne alegem convingerile religioase fara ca fascisti ca voi sa dicteze altei persoane cum sa gandeasca sau ce fel de viata privata sa aiba fiecare in parte. Am dreptul sa nu cred in pr0stiile voastre de fabule

    • @AU
      Pai tocmai asta e problema, ca nu ma intereseaza, dar se pare ca subiectul este adus in atentia tuturor, de parca ar trebui sa ne intereseze pe cat mai multi. Pe mine mai nou ma intereseaza ce spune Patriarhul ca de aia am si comentat aici si nu la celalalt articol, daca vrei si explicatii.

  16. cel mai mult i-a priit bisericii … evul mediu

  17. BOR – Barbosi fustaciosi, cine se mai intreaba ce le place, pohomacii de ei 😁 … anyway, in era asta casatoria e o institutie arhaica, tb sa fi tolomac la greu sa-ti mai ghidezi viata dupa cutume arhaice, indiferent de ce te „infierbinta”

  18. Supărare mare la Godporatie ca acu căsătoria e legală numai mergând la primărie fără sa mai treci pe la biserica și asta înseamnă mai putine lovele pt mertane și vile . Saracu preafericit rămâne cu burta goala ,trebe sa aplice pt ajutoare de la Kiril fratele lui turnător din Rusia !

    • CUM PUTETI VORBI SI INSULTA PE PREAFERICITUL PATRIARH DANIEL?…CHIAR CREDETI CA AVETI DREPTATE?…

    • @ Constantin2081
      „mai putine lovele pt mertane și vile”
      In aceasta privinta ARE PERFECTA DREPTATE!

    • Daniel e unul dintre cei mai mari ticalosi lacomi din Romania. S-a contrazis cu Iisus, a zis ca „averea nu e un pacat in sine”.

  19. Pai din cate se intelege, acest parteneriat este pentru ajuta oamenii, pentru binele lor, pentru sufletul lor. Este o forma de a evita desfraul si de a proteja oamenii. Este Biserica impotriva oamenilor, impotriva binelului si sufletelor oamenilor? Orice credincios ar trebui sa ia partea adevarului (a lui Isus), nu fatarniciei unsurosilor care violeaza minori prin manastiri si pe la spovedanii.

  20. Ca sa il parafrazez pe intemeietorul crestinismului as zice ca BOR vede mai degraba paiul din ochiul aproapelui decat barna din propriul ochi. Cand tu draga BOR ai avut ultimele multe scandaluri interne legate de preoti si calugari homosexuali, de elevi seminaristi violati de profesorul lor popa plus niste cazuri de pedofilie, eu zic ca mai bine taci din gura si te duci si-ti faci curat in propria ograda. Nu de alta dar aici vorbim despre dat legi, norme, directive etc. Ce-ar fi ca tu draga BOR sa iti dai mai intai pe plan intern niste norme, circulare, bule papale sau cum s-or fi numind si dupa ce ai rezolvat problema in propria ograda sa iti asumi aroganta de a tine predici statului roman de cum sa legifereze. Nu de alta, dar statul roman e definit in constitutie ca fiind stat laic si nu un stat teocratic asa cum e Iran unde clericii fac legile. Sau la noi in Romania am ajuns sa mictionam toti pe constitutie si mai ales BOR?

  21. In locul BOR mi-aș face mai degrabă griji pentru cele 3 rânduri a câte 6 ferestre de la Catedrala Mântuirii Marelui Alb, deși decizia CEDO mi se pare puțin exagerată, chit că motto-ul meu legat de această problema e:” cine sunt eu să-l judec pe Leonardo da Vinci, pe Machiavelli, pe Andersen sau pe Oscar Wilde…!!

  22. BOR ia poziție într-o problemă care nu o privește, în care nu e implicată și nu i-a cerut nimeni părerea.