G4Media.ro

Biroul Electoral Alba a decis înlăturarea afişelor AUR cu chipul lui Avram…

Sursa Foto: G4Media.ro

Biroul Electoral Alba a decis înlăturarea afişelor AUR cu chipul lui Avram Iancu

Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană Nr. 1 Alba a dispus marţi, cu majoritate de voturi, înlăturarea afişelor electorale cu imaginea lui Avram Iancu folosite de către Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), transmite Agerpres.

Vineri, Societatea Cultural Patriotică „Avram Iancu” din România – filiala Alba Iulia a depus o sesizare la BECJ Nr. 1 Alba, prin care contesta folosirea „chipului Eroului Naţional Avram Iancu” pe afişele electorale ale unui partid politic (AUR), solicitând ca acestea să fie retrase.

Întrunit marţi în şedinţă, BECJ Nr.1 Alba a admis sesizarea formulată.

„În temeiul art. 42 din Legea nr 115/2015, cu majoritate de voturi a celor prezenţi, se va admite sesizarea şi se va dispune înlăturarea afişelor cu imaginea lui Avram Iancu de pe afişele electorale ale AUR”, se arată în Hotărâre, care poate fi contestată, în termen de 48 de ore de la afişare, la Biroul Electoral Central.

Majoritar, membrii BECJ Nr.1 Alba au opinat în sensul în care acest tip de afişaj nu corespunde dispoziţiilor legale imperative privind materialele de propagandă electorală din Hotărârea AEP nr. 8 – Ghidul finanţării campaniei electorale la alegerile din România, respectiv art. 20 alin.1 lit. a – „este considerat material de propagandă electorală orice material scris, audio sau video care îndeplineşte următoarele condiţii: a) se referă în mod direct la un candidat sau partid politic care participă la alegeri, clar identificat”.

„Folosirea imaginii unei persoane (Avram Iancu) pe un material de propagandă electorală (afiş) induce ideea că acesta este candidatul promovat prin materialul electoral, inducere eronată cu privire la identificarea clară a candidatului”, se menţionează în hotărâre.

Minoritar, s-a arătat că, potrivit prevederilor art. 12 din Constituţia României, figura Eroului Naţional Avram Iancu nu se regăseşte printre simbolurile naţionale consacrate constituţional. De asemenea, faţă de împrejurarea că petenta nu a demonstrat opozabil că deţine un drept de exclusivitate în privinţa folosirii imaginii Eroului Naţional Avram Iancu, s-a susţinut că cererea sa nu poate fi avută în vedere.

La un eveniment organizat joi în Alba Iulia, liderul AUR, George Simion, a afirmat că formaţiunea sa l-a pus pe Avram Iancu pe afişele electorale din judeţul Alba deoarece acesta s-ar fi ridicat şi împotriva „fărădelegilor” actuale.

„Vor să înghiţim pe nemestecate alimentele lor pline de E-uri, să fim o biată colonie şi să consumăm numai ce ni se dă. Împotriva acestor fărădelegi, Avrămuţ Iancu, ‘Crăişorul munţilor’, ar fi ridicat pumnul şi l-ar fi pus în faţa furtunii. De aceea, în judeţul Alba, noi pe afişele electorale l-am pus pe Avram Iancu, pentru că vrem dreptate, acum, în 2024”, a spus liderul AUR. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Alo, dar cum facem cu Vlad Tepes, Mihai Viteazu, Stefan cel Mare? Ca i-ati racolat pe toti in partidul se.cu.ri.st si n-a mai ramas mare lucru pentru ceilalti :))

  2. Folosirea figurilor unor personalitati istorice in campanii electorale ar trebui interzisa prin lege.