G4Media.ro

Beijingul își acordă un drept de veto asupra alegerilor din Hong Kong…

Sursa foto: Pixabay

Beijingul își acordă un drept de veto asupra alegerilor din Hong Kong / Reforma electorală permite Chinei să înlăture de la alegeri candidații opoziției care militează pentru democrație

Sub drapelele roșii din Palatul poporului, parlamentul chinez și-a deschis marea reuniune anuală, sesiunea plenară a Adunării Naționale a Poporului (ANP). Ca în fiecare an, circa 3.000 de deputați reuniți până joi vor aproba ca un singur om textele prezentate de Partidul Comunist de la putere (PCC), scrie La Libre Belgique, citată de Rador.

Tradițional, sesiunea este ocazia pentru regimul chinez să-și arate realizările. În acest an, într-un discurs fluviu, prim-ministrul Li Keqiang a revendicat cvasi-eradicarea Covid-19 în China, eliminarea sărăciei absolute și repornirea economiei.

„Realizările noastre, care au primit aprobarea poporului nostru și o recunoștere mondială, vor intra în istorie”, a dat el asigurări, înainte de a anunța o creștere economică de cel puțin 6% pentru acest gigant asiatic în 2021.

Anul trecut, sesiunea parlamentară a fost dominată de problema Hong Kong-ului, fosta colonie britanică zguduită în 2019 de manifestații uriașe contra controlului Beijingului.

Parlamentul chinez a impus atunci acestei regiuni autonome o lege privind securitatea națională care a înăbușit contestarea.

Săptămâna aceasta, 47 de militanți democrați au fost încarcerați sub acuzația de „subversiune” prevăzută de această lege. Patru dintre ei au fost eliberați pe cauțiune vineri.

Hong Kong este din nou în avanscenă în acest an, cu un proiect de reformă electorală care ar urma să fie votat joi de deputații chinezi.

Opozanții regimului comunist văd în acest proiect ultimul cui în sicriul democrației din Hong Kong.

„Dacă aceste măsuri sunt adoptate, și vor fi, cu siguranță, vocii opoziției i se va punea căluș”, remarcă sinologul Willy Lam, de la Universitatea chineză din Hong Kong. „Acest lucru va elimina ce mai rămâne din opoziție”.

Critici ale Bruxelles-ului și Washingtonului

În ciuda criticilor și sancțiunilor țărilor occidentale, regimul chinez nu a renunțat la supunerea Hong Kong-ului.
De la Londra la Washington, Beijingul este acuzat că încalcă termenii retrocedării din 1997, care ar trebui să garanteze o funcționare democratică a Hong Kong-ului până în 2047.

„UE invită autoritățile de la Beijing să examineze atent consecințele politice și economice ale oricărei decizii de reformă a sistemului electoral din Hong Kong care ar încălca libertățile fundamentale, pluralismul politic și principiile democratice” în aceasta privință, a avertizat vineri purtătorul de cuvânt al șefului diplomației europene, Josep Borrell.

„UE este gata să ia măsuri suplimentare ca răspuns la orice nouă deteriorare gravă a libertăților politice și drepturilor omului în Hong Kong, care ar contraveni obligațiilor naționale și internaționale ale Chinei”, a continuat el.

În ce privește Washingtonul, „Statele Unite condamnă atacurile persistente ale Republicii Populare a Chinei contra instituțiilor democratice din Hong Kong”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price, într-o discuție cu presa.

„Este un atac direct contra autonomiei Hong Kong-ului, a libertăților și proceselor democratice din Hong Kong”, a adăugat el. Ned Price a considerat că această reformă „ar limita participarea, ar reduce reprezentarea democratică și ar sufoca dezbaterea, pentru a merge împotriva voinței clare a poporului din Hong Kong”.

Scrutin rezervat „patrioților”

Proiectul de lege nu a fost făcut public, dar, potrivit unui înalt oficial din parlament, constă în modificarea modului de desemnare a membrilor Consiliului legislativ (Legco), parlamentul din Hong Kong.

Acest organism numără în prezent 70 de deputați, din care doar jumătate sunt aleși democratic, ceilalți fiind aleși de un „comitet electoral” supus Beijingului.

Acest dispozitiv i-a permis puterii chineze să se asigure de majorități favorabile de la retrocedarea Hong Kongului către China în 1997.

Reforma care se pregătește ar spori numărul deputaților desemnați de comitetul electoral, care ar fi, în plus, abilitat să selecționeze candidații autorizați să se prezinte în partea democratică a scutinului.

Comitetul electoral va avea sarcina de „a alege o mare parte a membrilor Consiliului legislativ și să participe direct la nominalizarea tuturor candidaților”, a declarat presei Wang Chen, vicepreședinte al Comitetului permanent al ANP.

La apropierea alegerilor legislative din Hong Kong, programate în principiu în septembrie, Beijingul a anunțat deja că intenționează să facă în așa fel încât numai „patrioții” să poată conduce metropola financiară de șapte milioane de locuitori.

Cu alte cuvinte, reforma va da puterea unui drept de veto privind candidații care ar fi în opinia sa insuficient de loiali.
Dispozitivul va permite șefei executivului fostei colonii britanice, Carrie Lam, și Beijingului să „descalifice toate elementele care militează pentru democrație”, rezumă Willy Lam.

Alegerea consilierilor de district, la sfârșitul lui 2019, a fost câstigată larg de opoziție și autoritățile chineze par să se teamă ca afrontul să nu se repete.

Alegerile legislative, care ar fi trebuit să se desfășoare anul trecut, dar au fost amânate din cauza epidemiei, ar putea fi din nou amânate cu un an, potrivit presei locale.

Sursa: La Libre Belgique/ Rador/ Traducere: Gabriela Sîrbu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Salut !
    China a acordat un termen pentru tranzitie, de 50 de ani, convenit cu Anglia, la preluarea HK.
    Au trecut ..25 de ani, aproximativ.
    E clar si normal, ca la implinirea celor 50 de ani, integrarea sa fie completa, asa ca, masurile care le impun sunt cele care, cred ei ca sunt cele bune.
    Orice comentariu sau pozitie diferita, sunt paralele cu procesul de integrare.

    • După logica asta, dacă ai un împrumut la banca și deci un contract cu banca, ai începe după jumătatea perioadei de rambursare sa dai înapoi din ce in ce mai puțin pe motiv ca la sfârșitul achitării creditului nu mai dădeai nimic înapoi.

      China trebuie sa învețe sa respecte tratatele internaționale pe care le semnează și cu care se șterge la fund, dar aici Uniunea europeană se rezuma la a dat declarații im care este foarte îngrijorată.

      Dacă ai citi tratatul de transfer al HK ai vedea ca acolo nu scrie ca după 50 de ani orașul va deveni comunist ca restul Chinei, și nici cei 50 de ani nu sunt bătuți in cuie.

    • Hmmm, au ajuns postacii chinezi și pe G4?

    • Nu, @thvs86, e vorba de politica de propaganda sort pe care China o face din ce in ce mai mult și începe sa aibă adepți cum ca societatea noastră e pe ducă și ca doar China reușește sa lupte eficient cu totul de la sărăcie pana la un virus scăpat de sub control tot de ei