G4Media.ro

BBC: Pentru prima dată în mai bine de 100 de ani, un…

Sursa Foto: Pexels.com

BBC: Pentru prima dată în mai bine de 100 de ani, un număr mic de lupi a început să se stabilească în estul Belgiei / Motivul pentru care s-au întors este în principal protecția legală / Unele comunități sunt în alertă, ecologiștii salută revenirea prădătorului

Pentru prima dată în mai bine de 100 de ani, un număr mic al acestor prădători a început să se stabilească în provincia Limburg, în estul Belgiei, relatează BBC.

Lupii au fost cândva vânați pe scară largă în Europa. Folclorul local spune că, înainte de recenta lor revenire, ultimul lup din Belgia a fost împușcat de regele Leopold al II-lea al națiunii în anii 1890.

Estimările variază, dar în prezent se crede că în jur de 15 până la 20 de lupi se află în țară, cu o haită în Flandra, plus o alta în sudul Valoniei, precum și o pereche recent stabilită.

Numărul acestora este mult mai mare, de exemplu, în țările vecine, Franța și Germania, unde se crede că trăiesc acum sute de prădători. Între timp, guvernul britanic a exclus reintroducerea lupilor.

Acest lucru face parte dintr-o expansiune mai amplă în Europa, care declanșează alarma în unele comunități, fiind în același timp salutată de ecologiști.

Dar, deși nu se datorează unui singur factor, reapariția acestui animal nu este cu siguranță un simplu act al naturii.

„Motivul pentru care s-au întors este în principal protecția legală”, spune Jan Gouwy, Institutul Flamand pentru Cercetarea Naturii și Pădurilor (INBO).

Protecția lupilor a fost asigurată prin Convenția de la Berna și, ulterior, prin Directiva UE privind habitatele din 1992. Aceasta a interzis capturarea sau uciderea deliberată a lupilor, cu unele excepții.

„De la începutul anilor 1990, s-au întâmplat multe în Europa, iar lupul a început să se disperseze cu adevărat pe tot continentul”, explică Jan.

În septembrie 2022, o evaluare la nivel european a declarat că, „după o reducere severă în prima jumătate a secolului XX”, cele mai bune date disponibile sugerează că „numărul total de lupi din cele 27 de state membre ale UE este probabil de ordinul a 19.000”.

Jan examinează resturile de fecale de lup care, după ploi, constau acum în principal din fire de păr ale prăzii sale.

Analizele dietetice efectuate în zonă au arătat că lupii se hrănesc în principal cu căprioare și mistreți.

Dar aproximativ 15% din dieta lor este reprezentată de animale. Johan Schouteden, crescător de oi din zonă, știe foarte bine acest lucru.

„Lupul este mereu în atenția noastră”, îmi spune el, în timp ce stăm sub o ploaie ușoară pe un câmp unde oile sale pasc, înconjurate de un gard electric.

„Putem să folosim mai multe fire, să folosim mai multe bețe. Un gard rezistent la lupi nu există. Lupul este atât de deștept, încât trece peste orice gard.”

Zeci de oi ale sale, spune el, au fost ucise de când lupii au început să reapară în această parte a Belgiei în 2018.

Situația a declanșat proteste în ultimii ani, 3.000 de localnici alăturându-se unei demonstrații în 2021.

Johan are fotografii ale animalelor sale moarte, dar multe dintre ele sunt prea grafice pentru a fi publicate.

Există compensații pentru animalele pierdute și bani pentru garduri electrice, dar Johan spune că acestea nu acoperă adevăratul cost.

„Vreau să trăiesc cu lupul”, spune el. „Dacă am fi plătiți pentru toată munca suplimentară și pentru toată munca suplimentară pe care trebuie să o facem”.

Alții pledează pentru contramăsuri mai radicale, iar unii legislatori europeni au votat recent pentru o retrogradare a statutului de protecție a lupului.

Rezoluția nu a fost obligatorie, dar cei care s-au pronunțat în favoarea ei susțin că nu se poate permite creșterea populației fără controale mai stricte.

În Suedia, 57 de lupi au fost împușcați între ianuarie și februarie în cadrul unei campanii de sacrificare autorizate de guvern. Opozanții au pus la îndoială legalitatea sacrificării.

De asemenea, această problemă a captat o nouă atenție atunci când Dolly, un ponei aparținând președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost ucis de un lup în Germania anul trecut.

Lupul – al cărui nume oficial este GW950m – a primit acum autorizație de execuție, deoarece a fost asociat cu atacuri repetate. Nu se așteaptă ca o evaluare a Comisiei a situației generale să ducă la redeschiderea Directivei Habitate din 1992, ci mai degrabă la explorarea flexibilităților existente.

În Belgia, Jan Gouwy, care se află pe traseu, spune că, după mai bine de un secol fără lupi, nu este surprinzător că revenirea lor a stârnit o oarecare „panică”.

„Oamenii trebuie să își adapteze comportamentul. Trebuie să construiască garduri solide. Dacă fac acest lucru, este perfect posibil să coexiste cu lupii.”

Dar, îl întreb pe Jan, ce este de fapt pozitiv în ceea ce privește reapariția lupilor în Europa?

El spune că prădătorii ajută la reprimarea nivelului bolilor, deoarece se hrănesc cu bolnavi și tineri – și răspunde cu propria întrebare.

„Trebuie să ne întrebăm dacă totul trebuie să aibă un efect pozitiv asupra modului în care vedem noi, ca oameni”, spune el.

„Poate că unele animale au pur și simplu dreptul de a exista, nu doar pentru că noi le găsim utile.”

Nu vedem niciun lup în timpul plimbării noastre în Limburg, deși puteți detecta semnele cu ajutorul unui ochi expert.

Aceste urme de labe marchează întoarcerea liniștită a acestui prădător și începutul unei confruntări reaprinse a omului cu natura.

Sursa: BBC

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Sa inteleg ca lupii stiu ca sunt protejati in Belgia?

  2. sunt protejati doar pe hârtie ca si in alte tari din vest; se vor gasi rapid niste oameni de bine ca sa’i casapeasca rapid, cum s’a intamplat si prin Alpi sau Pirinei; ce s’or face dac’ar trai in Romanika cu 40% din lupii Europei pe cap si 50% din ursi ?