
Bastionul Postăvarilor din Braşov va fi restaurat cu fonduri europene / Reper urban definitoriu al oraşului de la poalele Tâmpei, turnul va deveni un muzeu interactiv integrat în circuitul turistic, fiind şi un spaţiu de educaţie pentru elevi şi studenţi
Bastionul Postăvarilor din Braşov, construit între anii 1450-1455, va fi restaurat cu fonduri europene, potrivit unui proiect depus la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru. Reper urban definitioriu pentru oraşul de la poalele Tâmpei, turnul va deveni un muzeu interactiv integrat în circuitul turistic, fiind în acelaşi timp şi un spaţiu de educaţie pentru elevi şi studenţi.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Valoarea totală a proiectului este de aproape 2,5 milioane de euro, iar durata de implementare este de 33 de luni. Reabilitarea Turnului Postăvarilor va sprijini nu doar turismul, ci şi sectorul construcţiilor, contribuind la revitalizarea economică şi culturală a Braşovului, precizează ADR Centru, transmite News.ro.
„La poalele Tâmpei, în salba de turnuri de apărare a vechii cetăţi, Turnul Postăvarilor este unul dintre reperele urbane definitorii ale Braşovului. Edilii braşoveni au decis transformarea lui într-un loc în care istoria şi contemporaneitatea se întâlnesc într-un muzeu interactiv integrat în circuitul turistic, fiind în acelaşi timp şi un spaţiu de educaţie pentru elevi, studenţi şi nu numai. Proiectul depus la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, Autoritatea de Management a Programului „Regiunea Centru” 2021 – 2027 a obţinut o finanţare nerambursabilă de 11.559.374,46 lei, din fondurile alocate Priorităţii 8 – O regiune atractivă, Acţiunea 8.1 – Dezvoltare urbană integrată prin regenerarea spaţiilor publice, punerea în valoare a patrimoniului, infrastructurii culturale şi a potenţialului turistic din municipiile Regiunii Centru”, se arată într-un comunicat de presă al ADR Centru.
Potrivit sursei citate, valoarea totală a proiectului „Consolidarea, protecţia şi conservarea clădirilor din zona istorică, a monumentelor istorice şi clădirilor de patrimoniu – Bastionul Postăvarilor” este de 12. 019.601,33 lei, respectiv aproape 2,5 milioane de euro, iar valoarea finanţării nerambursabile alocate din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) este de 10.025.988,07 lei. Durata de implementare a proiectului este de 33 de luni.
Aceeaşi sursă menţionează că reabilitarea Bastionului Postăvarilor va sprijini nu doar turismul, ci şi sectorul construcţiilor, contribuind la revitalizarea economică şi culturală a Braşovului. Proiectul de reabilitare a Bastionului Postăvarilor este unic în Braşov, întrucât municipiul nu dispune de o infrastructură culturală similară, capabilă să îmbine funcţii educative, expoziţionale şi de divertisment.
Prin activităţile de restaurare a monumentului istoric şi prin integrarea sa într-un circuit turistic, proiectul contribuie la dezvoltarea sustenabilă a Braşovului, aliniindu-se valorilor iniţiativei New European Bauhaus.
„Este obligaţia noastă să păstrăm vie istoria Braşovului, iar Bastionul Postăvarilor este parte a acestei istorii. Îl vom restaura şi îl vom transforma în muzeu prin atragerea unei finanţări europene nerambursabile de peste 11,5 milioane de lei. Pentru că Bastionul Postăvarilor este un reper important, restaurarea lui este parte a unui proces mai amplu de regenerare urbană în cadrul căreia monumentele noastre ocupă un loc special. Astfel, vom integra mai bine în viaţa cotidiană a braşovenilor acest spaţiu şi vom oferi turiştilor un obiectiv mai atrăgător. Nu trebuie să uităm nici contribuţia la creşterea economică şi de-aici, mai departe, la creşterea nivelului de trai în urbea noastră”, a declarat domnul George Scripcaru, primarul municipiului Braşov.
Bastionul Postăvarilor a fost edificat între anii 1450-1455 şi a suferit modificări/reabilitări/consolidări în perioadele 1521-1522, 1961-1962 şi, mai recent, în anul 2008, însă de la ultima intervenţie, au apărut avarii semnificative în principal la nivelul pavilionului metalic. Bastionul Postăvarilor a fost construit şi apărat de breasla aurarilor. În 1646, a fost preluat de breasla postăvarilor, de unde şi numele. Prin însăşi funcţiunea sa principală, cea de apărare, dar şi datorită obiceiului de a încredinţa construirea, întreţinerea, dotarea şi apărarea unei bresle, aceste turnuri, deci şi cel al Postăvarilor, au avut dintotdeauna şi un rol important în coeziunea comunităţii.
„Bastionul Postăvarilor este un spaţiu public cu rezonanţă în conştiinţa comună a braşovenilor, unul dintre simbolurile oraşului. El este integrat în viaţa braşovenilor nu doar ca un obiect de decor cu semnificaţie istorică şi estetică deosebită, ci şi ca un loc unde se desfăşoară activităţi cotidiene. Este unul dintre destul de puţinele exemple din ţara noastră de utilizare superioară pentru dezvoltarea socială şi economică a patrimoniului construit, moştenit de la generaţiile precedente. Parte a fortificaţiilor Braşovului, Bastionul Postăvarilor a ajuns în secolul XXI ca o carapace goală. În urmă cu aproape două decenii, zidurile au fost restaurate şi interiorul a fost «mobilat» cu o structură complet nouă, modernă şi invizibilă din exterior, care a valorificat muzeal descoperirile arheologice şi unde a fost amenajat un centru de informare. Proiectul actual dezvoltă această simbioză între vechi şi nou, conservarea şi reabilitarea obiectului istoric devenind baza pentru diversificarea activităţilor contemporane: educaţie, activităţi culturale şi artistice”, a declarat Simion Creţu, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru.
Potrivit acestuia, protejarea patrimoniului este astfel conexată cu creşterea calităţii vieţii printr-o planificare urbană riguroasă din partea autorităţilor şi cu implicarea cetăţenilor.
„Acesta este al doilea proiect pe care-l finanţăm la Braşov, având ca scop dezvoltarea urbană integrată, primul fiind proiectul de restaurare a unui alt simbol al oraşului, Biserica „Sfântul Nicolae” din Şcheii Braşovului. Astfel, în total, pentru regenerarea urbană integrată a două zone importante din Municipiul Braşov se vor investi peste 36,5 milioane de lei”, a mai spus Simion Creţu.
Prin proiect se vor executa lucrări de rezistenţă şi arhitectură cu echipamentele şi dotările aferente: consolidare a elementelor structurale, de arhitectură sau componente artistice; consolidarea zidăriei; consolidarea coronamentului de cărămidă; tencuielile exterioare istorice se vor prezerva, restaura şi conserva; refacerea paramentului interior; restaurarea vestigiilor arheologice (cisterna şi clădirea de sec XVI); revizuirea drumului de strajă la nivelurile parter şi 3; înlocuirea tâmplăriei uşii de acces din corpul bastionului, a golului dinspre Alea Brediceanu; asigurarea cu utilităţi necesare noii funcţiuni (reţea electrică, alimentare cu apă, canalizare, instalaţii sanitare etc.). De asemenea, se va amenaja şi dota spaţiul de vizitare, fiind puse în funcţiune diverse dotări şi instalaţii artistice şi se vor achiziţiona echipamente care vor contribui atât la eficienţa energetică, cât şi la îmbunătăţirea accesibilităţii şi experienţei vizitatorilor. Se va amenaja spaţiului exterior pentru integrarea mai bună a monumentului în peisajul urban.
Proiectul mai prevede activităţi privind promovarea dezvoltării integrate şi incluzive în domeniul social, economic şi al mediului, precum şi a culturii, a patrimoniului natural, a turismului sustenabil şi a securităţii în zonele urbane, prin intermediul unor ateliere tematice despre istoria fortificaţiilor, tururi ghidate adaptate copiilor şi tinerilor, expoziţii tematice vor pune în evidenţă istoria fortificaţiilor medievale ale Braşovului, tradiţiile locale şi cultura regională prin tehnologii moderne precum proiecţii multimedia, panouri interactive şi realitate augmentată, diverse atelierele educative şi recreative etc.
De proiect vor beneficia cei aproape 290.000 de locuitori ai municipiului Braşov şi cei peste 1.5 milioane turişti care vizitează Braşovul şi zonele învecinate, entităţile culturale şi educaţionale din Braşov, firmele din HoReCa locală şi operatorii din turism, ONG-urile.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.