G4Media.ro

Banca Mondială sprijină tranziţia energetică a Bosniei-Herţegovina cu un credit de 90,7…

Banca Mondială sprijină tranziţia energetică a Bosniei-Herţegovina cu un credit de 90,7 milioane de dolari

Banca Mondială a anunţat luni că a aprobat un împrumut de 90,7 milioane de dolari pentru a sprijini „tranziţia justă” la energia regenerabilă a fostelor regiuni carbonifere din Bosnia-Herţegovina, în conformitate cu planul naţional pentru energie şi climă al ţării din Balcani, transmite agenția de știri Reuters, citată de Agerpres.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Consiliul director al instituţiei financiare internaţionale a aprobat şi un grant de 3,3 milioane de dolari, pentru a consolida independenţa energetică a Bosniei-Herţegovina, a stimula crearea de noi locuri de muncă şi a susţine economiile locale din fostele regiuni carbonifere.

Proiectul îşi propune să ajute la schimbarea destinaţiei terenurilor în zona fostelor mine de cărbune Banovici şi Kreka, din nordul Bosniei, la instalarea de sisteme de energie regenerabilă în regiune, şi la susţinerea închiderii activităţilor în subteran la Zenica, în centrul Bosniei, a precizat instituţia financiară. De asemenea, banii vor fi folosiţi pentru măsuri de protecţie socială şi programe de dezvoltare a competenţelor pentru muncitorii şi comunităţile care caută locuri de muncă în afara sectorului carbonifer.

„Noul proiect este o oportunitate pentru a creşte securitatea energetică a Bosniei-Herţegovina şi a sprijini comunităţile, pentru a fi siguri că nimeni nu este lăsat în urmă”, a declarat directorul Băncii Mondiale pentru Bosnia-Herţegovina, Christopher Sheldon.

Un raport publicat anul trecut de Banca Mondială a estimat că Bosnia-Herţegovina ar avea nevoie de 6,8 miliarde de dolari pentru a răspunde la schimbările climatice şi pentru a susţine tranziţia energetică.

Bosnia-Herţegovina produce aproximativ 60% din electricitatea sa în termocentrale pe cărbune şi restul în hidrocentrale. Ţara şi-a fixat ca obiectiv o pondere de 43,6% a regenerabilelor în micul energetic în anul 2030, însă până acum tranziţia a fost una lentă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.