G4Media.ro

Avertismentul SUA către Orbán Viktor: ”Nix Ugribugri”/ Câteva observații pe marginea limitării…

Sursa Foto: Facebook/ Viktor Orban

Avertismentul SUA către Orbán Viktor: ”Nix Ugribugri”/ Câteva observații pe marginea limitării Visa Waiver pentru Ungaria

„Ugribugri„ în limba maghiară desemnează o persoană vioaie, agilă, hiperactivă, agitată, a cărei mișcări seamănă cu cele ale veveriței sau a unei vrăbii.  „NIX UGRIBUGRI”  este o expresie marcă înregistrată a lui Orbán Viktor, pe care premierul îl folosește atunci când vrea să puncteze clar o poziție, care nu suportă nicio discuție, transmițând adversarilor sau destinatarilor să se liniștească, să nu se agite pentru că subiectul este tranșat de el.

Decizia SUA de la începutul lunii august a anului curent, de a retrograda Ungaria, prin limitarea drastică a beneficiilor din cadrul programului Visa Waiver din cauza preocupărilor legate de securitate în ceea ce privește noile pașapoarte ungare emise între 2011 și 2020, a fost interpretat de majoritatea analiștilor ca încă o etapă a gradului ridicat de deteriorare a relațiilor dintre cele două state.

Din punct de vedere tehnic, SUA a sesizat Budapestei de repetate ori încă din anul 2015 că prin simplificarea acordării cetățeniei maghiare, fără noii beneficiari să fi trecut printr-un filtru efectiv de securitate, a permis grupurilor de crimă organizată și unor persoane cu legături cu serviciile de informații din Est, să obțină pașapoarte ungare, fără a fi măcar maghiari.

Nemulțumită fiind de reacția Ungariei la semnalele repetate, SUA a soluționat practic această problemă încă din anul 2020, când a exclus din programul Visa Waiver pașapoartele ungare ale persoanelor care nu s-au născut în Ungaria, și nu au domiciliul stabil în acest stat.

Ca atare, decizia de acum vine mai degrabă în contextul mai larg al relațiilor dintre bilaterale, în care SUA, strategic, treptat și proporțional, transmite Ungariei că nu numai că nu-și respectă relația de parteneriat strategic cu Washingtonul și aliații din Vest, dar și duce o campanie anti SUA și anti Vest prin fabrica sa de propagandă, dar și la cel mai înalt nivel de reprezentare a statului.

Înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, SUA a încercat prin instrumente diplomatice soft să convingă Ungaria că regimul ilibieral și deficitul profund de democrație sunt contraproductive în relațiile bilaterale.

SUA a sperat, ca după alegerile parlamentare din primăvara anului 2022, Orbán Viktor să facă corecțiile necesare în politica externă și internă, și să fie solidar cu NATO și UE. Orbán Viktor nu că nu a făcut corecțiile necesare și așteptate, dar a adoptat o linie mult mai anti SUA și UE, pro Rusia și China.

Orbán Viktor și-a prezentat liniile geopolitice ale regimului său, într-un discurs ținut cu ocazia unei cine de Crăciun a Fundației Széll Kálmán, discurs al cărui conținut a fost redat printr-un articol de consilierul său politic într-un organ de presă al fabricii de propagandă.ii

Vizionarul premier al Ungariei prezice crearea unui noi ordini mondiale, în care SUA își pierde poziția dominantă, China fiind un challenger, iar războiul din Ucraina arată că ordinea mondială cu centrul în Vest nu mai poate fi susținută.

Ca răspuns la aceste evoluții, Vestul, cu SUA în frunte, au pornit un nou război rece, au creat noi blocuri între Vest și cei care atacă poziția dominantă a SUA. În acest context, alegerea lui Orbán Viktor este ca Ungaria să rămână în afara acestei polarizări în blocuri, pentru că dacă se aliază Vestului, va avea un rol de periferie, ori Orbán vrea să facă din Ungaria o putere centrală (medie) în regiunea Europei Centrale și de Est, care să fie un pod între cele două blocuri.

Potrivit surselor, Orbán Viktor ar fi spus că Ungaria nu dorește să fie vasalul SUA.

În prezența semnalelor constante, SUA și-a chemat ambasadorul de la Budapesta la Washington în luna martie anul curent, unde acesta, timp de o săptămână a dezbătut cu secretarul de stat Antony Blinken, cu consilieri pe securitate de nivel înalt ai Casei Albe, respectiv cu conducerea celor două partide ale Senatului SUA noile evoluții ale relațiilor SUA-Ungaria, printre care și retorica unică anti SUA a demnitarilor de rang înalt maghiari, respectiv retorica anti SUA, foarte răspândită și predominantă din mass-media controlată de guvernul Ungariei.

Concluzia și mesajul SUA a fost unul clar: Ungaria nu mai poate sta în două luntri. Nu se permite ca parte a unei comunități să subminezi din interior alianța NATO și Vestul, vestind propaganda Rusiei și a Chinei, pe considerentul că dorești să fi o punte între părți. David Pressman, ambasadorul SUA la Budapesta, a transmis mesajul guvernului său către Orbán Viktor.

„Ungaria a ajuns la un moment important în ceea ce privește viitorul său”, a spus ambasadorul. „În timp ce războiul nejustificat al Rusiei se dezlănțuie alături, a sosit timpul ca o relație mai strânsă să se dezvolte între Ungaria și aliații săi, respectiv a partenerilor săi transatlantici”.iii

Orbán Viktor a rămas însă fidel viziunii sale geopolitice, fiind incapabil să-și corecteze erorile, repetând istoria liderilor Ungariei între cele două Războaie Mondiale, care au ținut captiv o întreagă națiune, radicalizând-o și izolând-o pe plan internațional, cauzând grave pierderi istorice.

Izolarea internațională a lui Orbán Viktor este tot mai evidentă și accentuată, Vestul îl ocolește, și identifică soluții chiar și în cazul în care acesta își folosește dreptul de veto. Poziția externă a lui Orbán Viktor este deja previzibilă, și nu mai contează, ceea ce nu înseamnă că nu se cere socoteală pentru neîndeplinirea obligațiilor rezultate din statutul de membru al unei alianțe.

Nu este o coincidență nici faptul că decizia privind limitarea accesului cetățenilor maghiari la programul Visa Waiver vine după discursul premierului Orbán Viktor de la Tușnad din acest an, unde acesta a atacat deschis SUA, atenție, nu președinția Biden, ci SUA. Orbán Viktor a afirmat că răspunderea pentru conflictul dintre China și SUA revine americanilor, care ar trebui să cedeze primul loc Chinei, care oricum va câștiga.

O astfel de declarație din partea unui aliat, aflat într-un parteneriat strategic, este lipsită de loialitate și bună credință, și nu are cum să rămână fără consecințe.iv

SUA a pus Ungaria să aleagă. În același timp, SUA face eforturi pentru a convinge Ungaria lui Orbán Viktor să-și respecte angajamentele privind valorile democratice și solidaritatea în cadrul alianței Vestului dar arată că atacurile regimului FIDESZ la adresa sa și a partenerilor săi nu vor rămâne fără consecințe.

Este o strategie a SUA, în care pot urma alte măsuri, sancțiuni în funcție de comportamentul Ungariei și gravitatea situației. Măsuri și sancțiuni au mai fost și în trecut: interdicția de a călătorii în SUA a unor funcționari publici maghiari, denunțarea unor tratate fiscale, sancțiuni de celor aplicate în cazul băncii ruse spion cu sediul la Budapesta, sau chiar aplicarea legii Magnitski.

Totul depinde de comportamentul regimului Orbán Viktor, care se refugiază în viitorul îndepărtat gândit de el, pentru că nu poate gestiona probleme prezentului. Este imoral să te conformezi acum unei situații geopolitice pe care o visezi pe baza unor analize care în puncte cheie sunt eronate.

De asemenea, speranța lui Orbán Viktor că poziția SUA se va schimba față de Ungaria, dacă în 2024 vine o administrație republicană (poate Donald Trump), înseamnă că acesta și consilierii săi sunt departe de a cunoaște mecanismele după care funcționează politica externă a SUA.

SUA așteaptă un parteneriat corect de la Ungaria, stat pe care a îmbrățișat-o după căderea comunismului, a integrat-o în NATO, și implicit în UE. Și programul Visa Waiver este un semn al relațiilor privilegiate, fiind acordat doar la 40 de state din lume. Relația cu SUA califică poziția internațională a oricărui stat din lume.

Limitarea programului Visa Waiver pentru cetățenii maghiari, e parte a unui démarche trimis lui Orbán Viktor de Washington, prin care i se spune premierului ungar prin expresia sa favorită

„NIX UGRIBUGRI!”

Începi să te schimbi, sau suporți consecințele.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Mda, a calcat pe bec dl. Orban si s-a spart…Pana la urma singurii care ii puteau pune putin cu botul pe labe sunt americanii. Oricum va fi interesant raspunsul lui Orban si nu stiu de ce, dar am impresia ca nu va fi cel dorit de SUA si de EU si noi pana la urma. Cred ca Ungaria usor usor intra intr-un joc destul de periculos pentru toata lumea care cred ca va duce la un exit din EU si o apropiere de BRICS.

  2. pai la ce le trebuie weaver pentru state? cred ca ar trebui sa primeasca visa weaver pentru rusia, ca tot se simt infratiti si solidari

  3. Se vede ca orban nu-si mai aduce ce inseamna vasalitate. Totusi, s-a nascut suficient de devreme ca sa apuce talpa ruseasca peste blocul comunist.
    Relatia cu SUA presupune niste indatoriri, e drept, dar beneficiezi si de privilegii. E cat de cat o relatie bidirectionala din care ambele parti beneficiaza. Si nu te tine nimeni cu forta in relatie, cum incearca rusii sa o faca cu Ucraina.

  4. Nu știu care va fi reacția lui Orban, dar deobicei când este criticat, mai pune o lopată și devine mai recalcitrant. Dacă nu are altă ieșire, ia niște măsuri formale. A aplicat tactica aceasta cu UE in ultimii ani, practic de cănd a revenit la putere in 2010.

  5. Sclavul Rusiei vorbeste de vasalitate. Si mai face si pe independntul in timp ce linge cizmele sovietice(facandu-se ca uita de 1956).