G4Media.ro

Autoritățile nu mai pot impune masca în aer liber, iar angajatorii nu…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Autoritățile nu mai pot impune masca în aer liber, iar angajatorii nu mai pot decide telemuncă fără acordul salariatului în starea de alertă, după ce o ordonanță de urgență din 2020 a fost declarată neconstituțională / Decizia CCR urmează să fie publicată

Autoritățile nu mai pot impune masca în aer liber, iar angajatorii nu mai pot decide telemuncă fără acordul salariatului în starea de alertă, după ce Curtea Constituțională a declarat, marți, neconstituțională o ordonanță de urgență din 2020. Potrivit unor specialiști în drept consultați de G4Media.ro, un alt efect al deciziei CCR este că toate amenzile primite de cetățeni pentru faptul că n-au purtat mască în aer liber și au fost contestate în instanță vor fi anulate dacă până la publicarea deciziei instanța n-a pronunțat o decizie.

Curtea Constituțională a declarat, marți, neconstituțională în ansamblu ordonanța de urgență 192 din noiembrie 2020, întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ.

Ordonanța de urgență 192/2020 a modificat câteva articole din Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, prin care au fost stabilite măsurile și rectricțiile care pot fi impuse în contextul stării de alertă.

Curtea Constituțională precizează, în comunicatul de presă dat publicității după ședința de marți, că prevederile Legii 55 rămân în vigoare, urmând să fie eliminate doar prevederile introduse prin OUG 192, declarată neconstituțională în ansamblu.

Prin OUG 192, Guvernul a modificat câteva articole din Legea 55, respectiv cele referitoare la posibilitatea impunerii măștii de protecție și la telemuncă. Potrivit modificărilor introduse de ordonanța de urgență, autoritățile pot impune masca de protecție în aer liber, iar angajatorul decide organizarea activității în regim de telemuncă fără a mai cere consimțământul angajatului.

Art. 13 litera a) al Legii 55 în forma inițială:

Pe durata stării de alertă, prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi ministrului afacerilor interne se poate institui:
a)obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă;

Art. 13 litera a) după adoptarea OUG 192:

Pe durata stării de alertă, prin ordin comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne se poate institui:
a) obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă;

Art. 17 al Legii 55 în forma inițială:

Pe durata stării de alertă, angajatorul poate dispune, cu consimţământul angajatului, desfăşurarea activităţii în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, modificarea locului de muncă ori a atribuţiilor acestuia.

Art. 17 după adoptarea OUG 192:

Pe durata stării de alertă, angajatorii dispun munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, acolo unde specificul activității permite, cu respectarea prevederilor Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă.

Art. 21 al Legii 55 în forma inițială:

Pe durata stării de alertă, prin derogare de la prevederile art. 118 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, angajatorii din sistemul privat, autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi regiile autonome, societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, cu un număr mai mare de 50 de salariaţi, pot stabili programe individualizate de muncă, fără acordul salariatului, astfel încât între salariaţi să se asigure existenţa unui interval de o oră la începerea şi la terminarea
programului de muncă, într-o perioadă de 3 ore.

Art. 21 după adoptarea OUG 192:

Pe durata stării de alertă, prin derogare de la prevederile art. 118 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, angajatorii din sistemul privat, autoritățile și instituțiile publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și regiile autonome, societățile naționale, companiile naționale și societățile la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, cu un număr mai mare de 50 de salariați, organizează programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră.

Tot prin OUG 192/2020 a fost modificat și un articol din Legea 81/2018, astfel încât angajații puteau să lucreze în regim de telemuncă pe echipamentele proprii.

Art. 7 litera a) din Legea 81/2018 în forma inițială:

Angajatorul are următoarele obligații specifice privind securitatea și sănătatea în muncă a telesalariatului:
a) să asigure mijloacele aferente tehnologiei informației și comunicațiilor și/sau echipamentele de muncă sigure necesare prestării muncii, cu excepția cazului în care părțile convin altfel;

Art. 7 litera a) după adoptarea OUG 192:

Angajatorul are următoarele obligații specifice privind securitatea și sănătatea în muncă a telesalariatului:
a) să asigure mijloacele aferente tehnologiei informației și comunicațiilor și/sau echipamentele de muncă sigure necesare prestării muncii, părțile putând conveni printr-un acord scris inclusiv să fie utilizate cele proprii ale telesalariatului, cu specificarea condițiilor de utilizare;

Decizia Curții Constituționale urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.

Comunicatul Curții Constituționale:

În ședința din data de 15 februarie 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Ordonanță de urgență a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă.

Curtea a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale ale art.1 alin.(3) și (5) și art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ.

Curtea precizează că, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislației, în condițiile art.147 alin.(1) și (4) din Constituție, doar dispozițiile cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă rămân în continuare în vigoare.

*

Decizia este definitivă şi general obligatorie.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

70 comentarii

 1. Și încă n-au venit antivacciniștii la putere! Nici cu camioanele în Capitală.

  • Nenea de Cromagnon, nu mai fi ingrozit ca n-o sa mai porti masca. Ia cu pâine câteva sfaturi: omoara pasuchii din peruca aia de-i zici barbă, rade-o, pune o proteza cu bani de la CAR si poti umbla noaptea. Noroc bun, ortace! 😄

  • Vaiii dar ce amuzanti sunt postacii de servici ai AUR, paduchii platiti in ruble! Ne-am p.i.s.a.t pe tine de ras mai Buffalo!

  • Ce nu se precizeaza in articol e ca sesizarea a fost facuta de un student la drept care practic a dat o lectie tuturor impostorilor si incompetentilor din guvern. Bravo Adrian Secu!

  • ALX, tu poți purta mască în continuare, ți-o recomand în combinație cu o vizieră, nu te împiedică nimeni, oricum, din postările tale rezultă că nu ai creierul oxigenat. Un PRO-st în minus nu este nicio pierdere.

  • Antivaccinista e mata, tactu i a facut vaccin, nai bine se abtinea

  • Eugen, lasă- l să scrie, nu- l descuraja! Nu spun de ce, tu te prinzi. El, sigur nu. Văd că tot nu a urmat cursul de alfabetizare recomandat… of, sigur nu l-au admis! 😀

 2. OUG 192/2020 e un ABUZ al lui Arafat si Iohannis prin care s-a impus certificautl verde ILEGAl

  • Bravoo 3 ruble!

  • alo, trollule. in 2020 nici nu era certificat verde, si nici AUR nu era. plus ca nici vaccinuri nu erau inca. alea au aparut la sfarsitul anului 2020. aceleasi prostii le-ai scris sub alt nick si pe hotnews.

  • Interesant este ca toti cei amendati pt ca nu au purtat masca in aer liber si care au platit amenda se pot considera FRAIERITI de catre ORGAN !!!

 3. Am o mare dilemă! Curtea Constituțională e manevrată de KGB sau de GRU? Privind cât de inteligent sapă la fundamentul statului român înclin să cred că de KGB. Când văd câte victime produce pe termen scurt și mediu înclin spre GRU.

  • Exact acelasi sentiment il am si eu, si nu de ieri. Efectiv, tot ceea ce fac este sa sape, sape, sape, interceptari dna+sri pe coruptie, masca, avocatul poporului. Tot ceea ce fac este asta, sa deafiinteze orice urma de functionare o oricarui lucru care emana ordine.

  • Deci problema ta este ccr nu o lege data fara cap si faptul ca in RO f multe legi sunt neconstitutionale si ca avem niste guvernanti inutili si/sau hoti? Sute de juriati nu sunt in stare sa scrie o lege necontestabila, pt ce isi mai iau salariile? Se pare ca viata de bugetar este luxul suprem.

 4. PNL penibil din nou.

 5. Hai! Banii pe amenzi inapoi! Gunoaielor!

 6. O să umplem spitalele pentru niște tâmpiți care n-au fost în stare să dea o lege. Când se termina pandemia se abroga și gata.

  • Stai in casa cu doua măști și 8 vaccinuri. O sa trăiești peste o suta de ani.

  • Cui ii pasa? Sa sa facă bani, sa fie matu’ plin, sa se treacă pe distracție – cum ar spune boboru’ – ce mai contează câțiva sontorogi are oricum au trăit prea mult.

  • @elena, da, spitalele de neuropsihiatrie, cu voi!
   @cineva, nu mai bine iti vezi tu de nepoti si lasi politica? Oricum vb numai timpenii…

 7. Poate ca e momentul sa ii dam in judecată pe arafat și gasca lui de șpăgari. Statul merita sa plătească despăgubiri.

  • Hai fugi, vorbeste la partid ia-ti toti AUR olacii, si fugiti de depuneti plangeri penal, dar sa fie la fel de penale precum mamele si sotiile voastre, droagate si prostituate!

  • Userist fără cauza, huh? Știm cu toții ca esti un alogen ca dacian așa ca nu te credem
   Ca ai umblat pe la mame și soții. Și cu drogurile las-o mai ușor:) useristul dide e mama lor și distribuitorul de casa al usereilor. Snif snif și baga o spirala

 8. Bine ca nu au dat un răspuns după încă vreo cinci ani. Cred ca se plictiseau și s-au gândit ce sa mai facem și noi ca sa ajungem din nou pe prima pagina.

 9. În curând CCR o să declare pandemia neconstituțională.

  • Nu le da idei te rog ca mâine poimâine vezi o sesizare de la D-na Bluetooth și Dl. de la Galerie care în urma studiilor lor de înaltă încărcătura profesionala și intelectuala sunt singurii de pe planeta care și-au dat seama ca totul este o făcătură venită de la Marea Conspirație Intergalactică a Bluetooth-ului împotriva Poporului Ales.

  • Tocmai asta e, nu a fost NICIODATĂ declarata pandemie.

 10. Predoiule, ce facusi bre? :)))

 11. Poate e mai bine asa, şoşoceală pe față.
  Oricum de la 1 martie nu mai puteai sa faci picior de şoşoc sa poarte masca nici in autobuze, metrou, piete sau incaperi cu ‘recomandarile’ lui Rafila.
  .
  Sa vedem cum ne vor trata alte tari care nu sunt la fel de ‘relaxate’. Sper sa considere statutul vaccinal individual si sa nu ne mai bage vize si zeci de teste inainte si dupa sosire.

  • Vor avea restricții în vest și vaccinații din România dacă reinfloreste pandemia aici.

  • Ești obedient și anxios.
   Trăiește-ți viața, că mâine-poimâine ești bătrân. Atunci o să îți poți face griji reale pentru Covid.

  • Copac tu poti sa stai in patru labe cat vrei si cat mai stresat.

  • Nu sunt stresat de Covid desi spre deosebire de bravii sosoci nici nu imi doresc sa imi pierd o saptamana in izolare sau bolind, indiferent de cat de usoare ar fi simptomele aparente.
   .
   In schimb faptul ca as putea fi din nou penalizat sau stigmatizat in tarile civilizate pentru ca altii cu acelasi pasaport fura, se prostitueaza sau nu sunt in stare sa respecte minime reguli de igiena si convietuire in societate ma deranjeaza.
   Mario cred ca macar partea asta o poti intelege.
   Flava Flav de la tine nu am pretentii, keep on sucking.

  • @Tree fity – eu sper să ia în considerare statutul intelectual individual, ipoteză în care vei fi interzis în orice loc din lumea asta. Fără test, e mult prea evident…

  • lol, geniul din Carpați la datoria de hatereală.
   Billie Boy – it puts the lotion on its skin or else it gets the hose again, precious.

  • Tree,
   Ieri m-am întors de la ski din Franța. 90% nu purtau mască în telecabine pline. 99% nu purtau în telescaun. În hotel sub 50% purtau, iar din aceștia și pe nas cam 20%.
   Ești în eroare, masca e o corvoadă în toată lumea. Mai puțin la japonezi și coreeni, că ăia sunt obedienți natural.

 12. Dar angajații cu Covid de ce sunt trimiși acasă? Dar copiii cu Covid de ce sunt trimiși în online? Asta nu e neconstituțional? Și concerte cu 200000 de suflete fără măști în aer liber, de ce nu?

 13. bah, fain, nu da mai CCRul asta sau sosoaca o lege prin care virusul sa dispara!
  Cea mai mare ipocrizie a vremurilor moderne in care traim este faptul ca polittrucii (cred ei ca) decid ce face un virus!

 14. Ca de obicei, majoritate cititorilor nu ajung la al 2-lea paragraf sau nu il proceseaza.
  Legea a fost declarata neconstitutionala pt ca:
  „a fost adoptată cu încălcarea prevederilor referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ.”
  Nu pentru ca ar limita vreun drept fundamental sau ce mai viseaza sososcii de mai sus

 15. Si asa se adevereste „conspiratia” ca toate masurile dispuse in astia doi ani, hotararile date luna de luna pentru starea de alerta si alte hotarari si OUGuri, sunt de fapt ilegale, asa cum zic „sosocii” de doi ani de zile!

  Arafat si restul guvizilor din guvern si cnsu ar trebui sa infunde puscaria pentru ilegalitatile astea emise pe banda!

 16. Pai cum sa nu declare o astfel de aberatie CCR care e plina de conservele KGB-iste gen Dorneanu!?

 17. Sunt pt vaccin dar masca o mare tampenie

 18. prea tirziu, oricum in maxim 2 saptamini masca nu o sa mai fie obligatorie.
  atentie masca nu mai este obligatorie DAR nu este interzis portul ei, singurul dezavantaj este pentru hoti care daca sint mascati, primesc pedeapsa mai mare

 19. Saracul Draggy…………. vestea asta s-ar putea sa-i puna capac definitiv.

  • Mai degraba dvs va pune capac, pentru ca oricum la masca se va renunta. Sa vedem cu ce o sa va mai ocupati la propaganda.

 20. CCR ar putea declara „neconstitutionala” prostia endemica a guvernului roman (de orice culoare politica).
  Bonus: ar putea include si sparlamentul in aceeasi categorie????
  Inca o data se adevereste vorba din popo-r, prost sa fii, in sparlament / guvern sa ajungi!!!!

 21. CCR să mă pupe în CUR, că a așteptat finalul pandemiei ca să emită aceasta decizie! Apropo, in afara de politica, cu ce se mai ocupă basinosii aia 9?!

  • Stai, ca pana se publica decizia mai e… au 30 de zile la dispozitie sa publice. Pana atuncea oricum scoteau astia masca…

 22. „cu unanimitate de voturi” – consens ca la hora unirii !

 23. Domnul Rafila, ministrul de la statistică, bate șaua de 2 săptămâni. A avut iar dreptate. I-a dat dreptatea domnul Dorneanu. Acești domni își dau dreptatea între ei. Un fel de miuță cu dreptatea. Să mai spună cineva că domnul Rafila insistă aiurea cu ridicarea restrictiilor.

 24. incep sa iasa la iveala ilegalitatile, care oricum au fost si sunt evidente (use your brain).

 25. Exista pareri conform carora, dupa aceasta hotarare, masca nu va mai putea fi impusa nici la interior. Vedeti Nota 2 din postarea lui Piperea aici:

  facebook.com/gheorghe.piperea/posts/5043299779068940

  Hmm…

 26. Practic PSD si Putin, cei ce controlează CCR, își bat joc de PNL dar mult mai grav e ca își bat joc si de popor, întoarcă-li-se însutit!

 27. Deci ce am trăit in pandemie a fost totul neconstituțional si ne au fost încălcate drepturile. Acum sper sa plătească toți care stiau si au făcut bani.

 28. O gluma de tara. Chiar ma gandesc de ce naiba mai dau taxe la acesti mafioti

 29. Foarte bine. Masca are efect doar la interior, nu și afară, unde bate soarele, vântul etc.

  Evident, dacă premierul era de la PSD, CCR i-ar fi luat partea, indiferent ce inepții ar fi spus.

 30. Degeaba se bucura antivaccinistii demascati. Cine este cu adevarat constient de efectele acestei boli cumplite se va feri in continuare, ani de zile, in confortul occidental al pivnitei.

 31. Stii cate acte normative sunt in vigoare desi nu au avizul CL?Este foarte ciudat ca CCR s-a agatat tocmai de ordonanta din 2020.

 32. Rafila simte lovituri la glezne și nu înțelege de unde vin. E șefu’. Joacă așa cum știe el. Deja luase prea mult din comunicarea cu ridicarea restricțiilor pe spuza lui și creștea ca făt frumos. Offside!

 33. Vai ce tragedie pentru fasciștii sanitari, peneliști și useriști plus medici șpăgari și jurnaliștii mercenari.

  vai se zvarcolește progresimea sciințifică ce credea că masca protejează cu găurile ei de 100 de ori mai mari decat virusul :))) nu mai zic in aer liber unde volumul viral e cvasi-imposibl de obtinut suficient pntru infectare.

  vai cum se prăbușește religia covidistă și cum brusc oamenii pot fi lieri fără vaxxinul magic care n-a oprit infectările și nici mortalitatea.

  vai, ce se fac acumprogreseii pe care masca ii proteja de psihoza creată de ei inșiși?

 34. Încă odată slugile Ciumei Roșii din CCR iei bat joc de oamenii care au respectat legile. Votați PSD incontinuare.

 35. Interesant este ca toti cei amendati pt ca nu au purtat masca in aer liber si care au platit amenda se pot considera FRAIERITI de catre ORGAN !!!

 36. Din moment ce sunt vaccinat nu am de ce sa port masca! Cei nevaccinati sa se protejeze cum pot, e treaba lor.