G4Media.ro

Autoritatea pentru Digitalizarea României şi Code4Romania au semnat Acordul de parteneriat pentru…

sursa foto: Pexels

Autoritatea pentru Digitalizarea României şi Code4Romania au semnat Acordul de parteneriat pentru digitalizarea sectorului public

Preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României, Octavian Oprea, şi preşedintele Consiliului Director al Code4Romania, Bogdan Ivănel, au semnat luni, 8 martie, Acordul de parteneriat care consolidează cooperarea dintre cele două organizaţii pentru digitalizarea administraţiei publice din România, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii, Acordul de parteneriat porneşte de la principiul conform căruia cetăţeanul este în centrul procesului de digitalizare, ca principal beneficiar al eforturilor de proiectare, implementare şi administrare a soluţiilor digitale necesare sectorului public.

„Acordul reiterează rolul esenţial al ADR în procesul de digitalizare a administraţiei. Ca parte a Acordului, ADR îşi asumă, la nivel guvernamental, misiunea de a identifica soluţiile digitale care pot revoluţiona şi interoperabiliza sistemele informatice din sectorul public, astfel încât să accelerăm procesul de transformare digitală. Mediul asociativ s-a dovedit un partener de nădejde în toată această perioadă. Le mulţumesc echipei şi voluntarilor Code4Romania, sprijinul lor a fost de nepreţuit. Prin acest parteneriat strategic, colaborarea noastră a intrat într-o nouă etapă, cea programatică”, a declarat Octavian Oprea, preşedintele interimar al ADR.

Pe baza acordului, Code4Romania va livra produse digitale în format open-source pe care le va pune la dispoziţie, cu titlu gratuit, către Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR). Soluţiile digitale vor putea fi apoi diseminate către autorităţi publice locale sau centrale, în funcţie de necesităţile fiecăreia, colaborarea dintre Code4Romania şi instituţiile publice fiind asigurată de către ADR.

„Se împlineşte un an de când, la începutul pandemiei, am pus bazele unui parteneriat din care a rezultat un ecosistem de soluţii digitale utilizate de peste 11 milioane de români. A fost un model de succes de colaborare dintre autorităţi şi Code for Romania – am arătat că suntem un partener în momente critice şi vom fi întotdeauna aici când România va avea nevoie. Prin documentul semnat azi vrem să folosim oportunitatea majoră pe care ne-o oferă colaborarea noastră testată în momente grele şi să construim împreună ecosisteme digitale bine proiectate, implementate şi administrate de care societatea românească are mare nevoie”, a declarat Bogdan Ivănel, preşedintele Consiliului Director al Code4Romania.

Acordul de parteneriat este valabil pe o perioadă de cinci ani. De asemenea, Acordul menţionează prelungirea administrării de către părţi a ecosistemului de aplicaţii web pentru ameliorarea efectelor epidemiei COVID-19. Pe parcursul anului 2020, ADR a livrat, împreună cu echipa şi voluntarii Code4Romania, un ecosistem de 6 platforme online care să faciliteze accesul românilor la informaţii verificate, din surse oficiale, precum şi la mijloace de întrajutorare validate, esenţiale în perioada pandemiei. 1 din 2 români a accesat platformele acestui ecosistem.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. ” Ca parte a Acordului, ADR îşi asumă, la nivel guvernamental, misiunea de a identifica soluţiile digitale care pot revoluţiona şi interoperabiliza sistemele informatice din sectorul public, astfel încât să accelerăm procesul de transformare digitală.”

    Ce inseamna balaria asta?
    Romania nu are nevoie de bla, bla.
    Proiecte pilot de digitalizare de 3 luni !
    Implementar 3 luni.
    La sfarsit de an 2021 sa spunem : finalizat Proiectul de Digotalizare a Prefecturilor, a CONS. JUDETENE.
    Si vedem rezultatele!
    Astea cu Protocolul e ca trasul mâței de coada !
    Peste 4 ani la fel!

    • Pare asa o actiune de voluntariat, FARA implicarea Premierului sau a unui alt INALT Responsabil al Guvernului, cand Hendrik Ilves, fostul Presedinte al Estoniei, Tara din UE Numarul 1 la Digitalizarea Admisnitratiei publice, care în cei 10 ani de mandat COORDONAND Direct, a reuşit să-şi transforme ţara într-unul dintre liderii globali în domeniul utilizării tehnologiei în sectorul public, spunea in 2017 la Bucuresti la un Summit pe tema, ca:
      „Aş recomanda cu tărie ca întotdeauna RESPONSABILUL cu digitalizarea să nu fie un „ministru IT”. O astfel de funcţie nu face decât să permită celorlalţi membri ai guvernului să NU se preocupe de digitalizare şi să evite această Respon­sa­bilitate. În plus ceilalţi miniştri NU simt respon­sabilitatea de a lua în considerare propunerile Ministerului digitizării. Întotdeauna este cel mai indicat ca Politica de digitizare să fie condusă de către un DEPARTAMENT care să fie subordonat şi să răspundă DIRECT Prim-ministrului sau Preşedintelui Tarii, în funcţie de sistemul de guvernământ”, a declarat Hendrik Ilves.
      Proiectele naţionale de digitalizare nu trebuie să fie conduse de miniştrii de IT ci de o altă persoană care trebuie să lucreze direct cu cel mai PUTERNIC om din ţară – preşedintele sau premierul – pentru ca lucrurile să avanseze rapid iar miniştrii care răspund de alte domenii să acorde atenţie acestor probleme spune, într-un interviu pentru ZF Toomas Hendrik Ilves,.
      El a mentionat clar ca la inceput Institutiile publice din Estonia nu au fost de loc incantate de Digitalizarea admisnitratiei publice, dar VOINTA politica e cea care impinge lururile, altfel esecul e garantat.”

      Fix asta a spus Vasilica Catul acum vreo Luna la Digi 24:
      18.02.2021: „Premierul Florin Cîțu a declarat joi la Digi24 că este o „rezistență enormă” în Digitalizarea ANAF pentru că TRANSPARENTA duce la Eliminarea Evaziunii fiscale și oamenii care pierd „miliarde” fac tot ce pot să pună bețe în roate.
      „Eu vreau sa pastrez acest nivel al taxelor dar sa colectam mai bine. De ce colecteaza altii mai bine, pentru ca altii au investit in tehnologie. Este greu sa introducem transformarea digitala a ANAF pentru ca exista o REZISTENTA enorma in sistem, asta inseamna transparenta, eliminarea evaziunii fiscale, sunt oameni care pierd milioane, miliarde chiar, si acesti oamnei vor face tot ce pot sa se opuna. Dar suntem pe un drum de la care nu ne va intoarce nimeni. De anul asta vom incepe, chiar azi am vorbit cu ministrul Finantelor legat de transformarea digitala a ANAF.”

    • Romania are prea multe secrete ce nu trebuiesc aflate cu orice pret asa incat platim regeste ca unii sa faca orice altceva doar ca sa nu se spuna ca nu fac ceva

    • @lili – despre ANAF nu vrea nimeni sa spuna ce fac angajatii de la Antifrauda toata ziua, ar trebui sa stim macar ca fac ceva.
      Avem PFAM pentru pesoane fizice dar pentru producatorii/importatorii de `nisa` avem ceva? Exemplu concrect – pe un procesator de lemn il verifica cineva la facturi?

  2. „sprijinul lor a fost de nepreţuit” – dar mai bine hai sa discutam despre milioanele de euro si sa impartim partea de infrastrcutura din proiect de cea de soft + programare + administrare.
    Avem o echipa strong pe partea de HARD sau ne fac doar din vorbe si banii toti dispar?
    Ca daca vorbim de proof of concept-uri prin cloudul din amazon ne facem de ras cu „cetăţeanul este în centrul procesului de digitalizare, ca principal beneficiar al eforturilor” blabla bla

    • ghiseul.ro functioneaza. Zic si eu…