
Au fost identificați 17 urşi care mișună prin jurul municipiului Brașov / Viceprimar: ”Ursul calm, liniștit, pe care îl vedeți de obicei în filmări că se duce la un gunoi și mănâncă, într-o fracțiune de secundă poate ataca pe cineva”
Brașovul se confruntă în ultimele săptămâni cu o creștere tot mai mare a numărului de urși care intră în zona locuită a orașului pentru a se hrăni, în majoritatea cazurilor fiind vorba de ursoaice cu pui sau exemplare de urși tineri, scrie Brașov.net.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
În acest moment în intravilanul municipiului au fost identificate 17 exemplare de urs, din care 110 în municipiul Brașov și alte 7 în poiană. Potrivit specialiștilor de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” (fostul I.C.A.S.), în perioada următoare vor apărea alte patru sau cinci ursoaice cu pui, care vor ieși de la bârlog și se vor îndrepta tot spre oraș pentru a obține, cât mai ușor, hrana necesară.
”Numărul de apeluri la 112 crește de la o săptămână la alta, iar asta înseamnă că apariția ursului este din ce în ce mai frecventă și din ce în ce mai periculoasă. Urșii intră în gospodării, ajung la pubelele de gunoi, pentru că ăsta se pare că este obiectivul lor și situația poate degenera în orice moment. Ursul calm, liniștit, pe care îl vedeți de obicei în filmări că se duce la un gunoi și mănâncă, într-o fracțiune de secundă se poate schimba comportamental și poate să atace pe cineva. Ați văzut, într-o fracțiune de secundă dacă i se pare ceva în neregulă animalului, el atacă instinctual, nu are altă soluție. Orice fel de altă analiză este inutilă. Atacă și atât. Și asta s-a întâmplat la Predeal. Să sperăm că reușim cumva să rezolvăm situația asta. Toată lumea dă sfaturi, toată lumea vine cu idei. Deocamdată însă, legea ne ține cu fața la perete. Nu avem în momentul de față soluții magice, soluții în mânecă”, a explicat viceprimarul Dan Ghiță.
Potrivit specialiștilor INCDS, principala cauză a situației în care am ajuns este numărul mare de exemplare din zonă: pe cele trei fonduri de vânătoare din jurul Brașovului sunt identificate 200 de exemplare, mult prea mult pentru ca acest areal să ofere posibilitatea hrănirii urșilor.
În această situație, ursoaicele cu pui și urșii tineri sunt împinși către marginea habitatului, ceea ce îi face să caute hrana în zonele locuite, unde o obțin foarte ușor.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.