G4Media.ro

Au fost găsite urmele celui mai vechi Souvlaki din istorie, datând din…

Foto: Wikipedia

Au fost găsite urmele celui mai vechi Souvlaki din istorie, datând din epoca bronzului, în insula greacă Santorini

Îndrăgita mâncare greacă Souvlaki există din cele mai vechi timpuri. Arheologii au găsit țepușe care datează din epoca bronzului, iar cercetările recente analizează funcționarea primelor grătare. În special, au fost descoperite „tăvi de Souvlaki” care datează din cultura miceniană, scrie The Greek Reporter.

Culturile Theran și Miceniană erau ambele cunoscute pentru stilul de viață luxos și fastuos, pentru hainele ornamentate și colorate, pentru arta rafinată și pentru comerțul maritim cu alte culturi, precum Egiptul. Oamenii au dezvoltat aceste culturi pe insulele Creta și Santorini.

Cele mai vechi frigărui Souvlaki găsite par a fi cele descoperite de arheologi în Santorini, care datează încă din anul 2000 î.Hr. Există urme ale popularității Souvlaki în Santorini și Creta prin Epoca Bronzului, iar culturile Theran și Miceniană au folosit această metodă de gătit.

Textele grecești antice, precum Iliada și Odiseea, descriu folosirea unui spițer (în greacă: ὀβελός) pentru a frige carnea, însă funcționarea exactă a tăvilor de Souvlaki a fost necunoscută până de curând. Operele marilor poeți și scriitori descriu același obeliscos fiind popular. Sofocle, Aristofan, Xenofon și Aristotel menționează sau descriu în operele lor acest fel de mâncare populară.

Bucătăria și cultura miceniană

Se pare că vechii micenieni nu aveau la dispoziție o mare varietate de alimente. În ciuda acestui fapt, ei au dezvoltat diverse tipuri de metode de gătit, favorizând inovația. O parte din această inovație a fost reprezentată de tăvile Souvlaki, la fel ca și gătitul în borcane, printre alte tehnici. La acea vreme și în cea mai mare parte a istoriei antice, gătitul se făcea mai ales pe vatră, cu puține ingrediente. Tăvile Souvlaki portabile și ușoare par să fi schimbat această situație pentru micenieni în jurul anilor 1400-150 î.Hr.

Foto: Wikipedia

Istoricii sugerează că o forță istorică importantă din spatele acestor invenții a fost statutul social. În timp ce micenienii aveau o artă și o modă incredibil de bogate, dieta lor era lipsită de diversitate, deși un marker al statutului era consumul de vin. Pe de altă parte, ne putem imagina că micenienii mai săraci consumau bere.

Deoarece erau marinari pricepuți, teranii din insula Santorini au început să fabrice bere în mileniul II î.Hr., probabil învățând această abilitate din Egipt sau din Orientul Apropiat, unde berea era fabricată încă din mileniile III și IV î.Hr. Relatările din secolele V și IV î.Hr. vorbesc despre o prejudecată ateniană împotriva berii. Aceasta era considerată o băutură a barbarilor, a egiptenilor sau chiar a femeilor. Fabricarea berii nu a fost niciodată considerată valoroasă.

În perioada elenistică târzie, toate acestea s-au schimbat. În acel moment, vinul devenise ușor accesibil tuturor. Acest lucru a împins elitele din Micene să caute alte modalități de a se distinge, de exemplu prin utilizarea unor gadgeturi și aparate de bucătărie specifice, cum ar fi tăvile Souvlaki.

Tava Souvlaki

Tăvile pentru Souvlaki găsite în Gla, Pylos și Creta au adăugat ceva la tradiția străveche. Asemănătoare cu grătarele de exterior din zilele noastre, acestea au fost concepute pentru a fi portabile și bune pentru călătorii sau divertisment. Bucățile de carne par să fi fost similare cu cele populare pentru Souvlaki din zilele noastre, făcute fie din carne de miel, de porc sau de oaie, iar masa era însoțită de pâine făcută din diverse cereale.

Tăvile de lut aveau suporturi pentru frigărui și, până de curând, nu se știa cum funcționau de fapt. Cercetătorii de la Dartmouth College, Anglia, au recreat tăvile folosind tehnici, unelte și ingrediente originale de olărit antic. Aceștia și-au dat seama că tăvile nu erau menite să fie puse pe vatră, așa cum se credea inițial. Mai degrabă, în tavă se puneau cărbuni, iar frigăruile erau puse la grătar. Erau practice, portabile și delicioase!

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...