G4Media.ro

Atena caută pensionari străini: impozite de doar 7% pentru cei care se…

Foto: Pexels

Atena caută pensionari străini: impozite de doar 7% pentru cei care se mută în Grecia

Grecia sfidează Portugalia oferind reduceri fiscale pensionarilor străini care decid să-şi stabilească domiciliul pe una din frumoasele sale insule.

Guvernul elen a inclus în propunerea de lege bugetară prezentată săptămâna trecută în Parlament o regulă care prevede impozitarea cu doar 7%, pentru o perioadă de zece ani, a veniturilor pensionarilor care își vor transfera reședința fiscală în această țară.

Reducerea va avea loc într-o singură tranşă pe parcursul anului, iar termenul limită pentru cererea de „mutare a impozitelor” pentru acest an (dacă, aşa cum se presupune, legea va fi aprobată) este 30 septembrie 2020.

Propunerea Atenei seamănă destul de mult cu cea aprobată în Italia, odată cu legea bugetului pentru anul 2019, care garantează o taxă forfetară de 7% pentru străinii care merg să locuiască în orăşele din sudul ţării cu mai puțin de 20 de mii de locuitori.

Pentru a ieși din criza economică, Grecia a aprobat deja, cu câțiva ani în urmă, programul Golden Visa, care garanta cetățenia străinilor care au investit cel puțin 250 de mii de euro în imobiliare. Un proiect care nu a fost pe placul UE (care a contestat planuri similare din Malta și Cipru), dar care i-a permis să adune aproximativ 2 miliarde de euro, cu un vârf de 3.800 de solicitări în 2019, aproximativ 75% din acestea aparţinând chinezilor care obțineau astfel un pașaport UE.

Până în prezent, câştigătoarea absolută a cursei pentru cucerirea bunurilor pensionarilor bogați este Portugalia, graţie programului care garanta zero impozite timp de zece ani pe veniturile primite în străinătate, sistem exploatat conform INPS de aproape 3.000 de italieni. Numai că guvernul socialist al lui Antonio Costa a decis, după victoria de la ultimele alegeri, reducerea avantajelor fiscale. Aprobând totuşi (în mod non-retroactiv) o taxă de doar 10% pe veniturile „rezidenților” străini.

Sursa: La Repubblica / Articol de Ettore Livini / Traducerea: Cătălina Păunel (Rador)

Sursa foto: pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Găsește la Firea baza de date!

  2. Multe tari ne doresc la ei, datorita nivelului ridicat al reveniturilor noastre. Ceea ce ne opreste sa ne mutam (fiscal) este nivelul slab al sistemelor de sanatate, din aceste tari. Atentie, „slabe” raportand la sistemele noastre (vestice)
    Sa beneficiez de o reducere fiscala anuala contre unei temeri de a nu putea beneficia de aceleasi tratamente, ca in tarile noaste de origine, sunt adevarata frana.

    De aceea, nu ne mutam „fiscal”. Fizic insa, oui, ne putem muta. Pe diverse perioade, intre 1-4/6 luni;

  3. Nu ma duc.
    Aici impozitul e 10% pe ceea ce depaseste 2000 lei. Deci 10 (sau 7) la suta pe tot venitul e muuult!
    Dar ar putea atrage cineva pensionari din UE pe la noi, prin rural: case ieftine, impozit mic, tzuica/palinca direct de la producator…