G4Media.ro

Asociațiile de vânători susțin că e puțin probabil ca un urs să…

Asociațiile de vânători susțin că e puțin probabil ca un urs să poată fi identificat: Impactul media şi emoţional al unei ştiri fără un nume dat ursului ar fi fost mult mai redus

Federaţia Asociaţiilor Vânătoreşti solicită instituţiilor statului să clarifice cu celeritate împrejurările în care a avut loc activitatea de vânătoare a ursului brun Arthur şi de asemenea să efectueze un studiu ştiinţific al populaţiei de urs în vederea reglementării ştiinţifice a cotei anuale de recoltare a acestuia.

„Suntem convinşi că organele abilitate au acţionat cu deplina respectarea a legii şi considerăm că extragerea exemplarelor agresive de urs brun este pe deplin justificată, nefiind posibil să fie pusă în balanţă viaţa umană, în contrapartidă cu viaţa unui animal. Atacurile urşilor bruni, din ultima perioadă, care s-au soldat cu rănirea mai multor români şi chiar cu decesul unora, ne determină să solicităm Ministerului Mediului şi domnului ministru Tanczos Barna să trateze această problemă cu maximă atenţie. Considerăm că măsura interzicerii vânătorii la ursul brun nu este în toate cazurile o măsură salutară şi nu duce la protejarea speciei, ci, din contra, la apariţia unor situaţii care vor arunca umbre de îndoială asupra practicării corecte, responsabile şi legale a vânătorii, precum şi la apariţia unor situaţii extrem grave de agresivitate animală, care nu mai pot să fie controlate”, se menţionează într-un comunicat al federaţiei.

Referitor la extragerea exemplarului de urs brun, numit Arthur, asociaţiile vânătoreşti îşi exprimă îndoiala că pe un teritoriu de peste 10.000 de hectare (suprafaţa minimă a unui fond de vânătoare de munte) cineva poate să dea un nume fiecărui exemplar de urs brun şi de asemenea să identifice cu certitudine exemplarele agresive, care efectuează atacuri, de cele neagresive, în lipsa semnelor distinctive sau a unui dispozitiv GPS.

„Subliniem de asemenea că ursul brun nu este un animal sedentar, ci din contra este un animal care parcurge un număr foarte mare de km, ceea ce face foarte puţin probabilă susţinerea privitoare la identificare cu certitudine a unui exemplar. Suntem conştienţi că impactul media şi emoţional al unei ştiri fără un nume dat ursului ar fi fost mult mai redus, cu atât mai mult cu cât numele ‘Arthur’ are o rezonanţă regală. Având în vedere situaţia creată, solicităm autorităţilor statului să efectueze un studiu ştiinţific al populaţiei de urs în vederea reglementării ştiinţifice a cotei anuale de recoltare a ursului”, se mai spune în comunicat.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Agent Green

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

27 comentarii

 1. Să ne spună domnii vânători dacă sunt în stare să deosebească un urs de o ursoaică cu pui. Dacă nu sunt în stare, atunci să ne spună cum au ajuns să fie vânători.

  • Foarte buna observatia!

  • Recoltarea vânatului pentru stabilirea echilibrului ecologic e acceptabilă, dar în secolul XXI un sport sângeros ca vânătoarea cu arme sofisticate e greu de înţeles.

  • Alina, pe autorizație nu scrie ce gen trebuie să aibă ursul vânat. Nici cum se numește.
   Scrie doar că împricinatul are voie să împuște un urs. Ursul pe care i-l indică autoritatea, reprezentată de ranger-ul domeniului de vânătoare.
   Înainte să comentezi ca proasta, poate mai aduni informații despre cum decurge o vânătoare.

 2. „Apoi, mai sunt tăierile de păduri. Acolo unde se identifică o ursoaică cu pui pe o exploatare forestieră, aceasta trebuie oprită, că distrugi habitatul.
  Nu le convine să aibă urs în zonă. Și atunci omoară ursoaica și scot puii, ca să continuie tăierea”
  Asta e miza reala pt care se incearca starpirea ursilor din padurile din Romania. De aceea apar in ultima perioada tot mai multi pui de urs orfani.

  • Corect, și știrile sunt mereu mascate în spatele drăgălășeniilor, ca să ajungi să le ignori, ca pe știrile cu pisicuțe.

   „PUII ACEȘTIA ADORABILI AU FOST ABANDONAȚI DE MAMĂ ȘI VOR STA CU NOI PÂNĂ NUȘTIUCE…”

   Mame denaturate, ursoaicele astea, domn’le, abandonează copilașii în prostie. Nu le spuneți de avort!

  • Corect. Ursii nu aduc banii. Copacii taiati, da si inca f multi! Nu le pasa guvernantilor de oameni, daramite de animale! Cand e vorba de interesele financiare ale clientelei politice, n-au scrupule.

  • Restrângerea pădurilor ajută dezvoltarea uruslui. Zona despădurită se umple cu vegetație care asigură hrană abundentă urșilor. De aceea sunt așa mulți.

 3. Acum nu se mai poate face diferența, fiți atenți că elefanții sunt la pușcărie, ca mungiu pipiddi sunt mulți sau multe care calcă mass-media din pe luptă culcat, mistrea[za vor veni shamanii nord americani că bizonii noștrii au fugit în est 🤣🖕🏿🇺🇦🇺🇸

 4. Mhhhhhmmmm, ursul de la Sibiu avea nume? Cred că toată lumea își aduce aminte de cadavrul lui plin de sânge într-un ghiveci. Nu ține.

 5. Acum nu se mai poate face diferența, fiți atenți că elefanții sunt la p uș cărie, ca mu ngiu pipid di sunt mulți sau multe care calcă mass-media în copite din pe luptă culcat, mistrea[za vor veni sham anii nord hameri cani că bizonii noștrii au fugit în est 🤣🖕🏿 🇺🇦 🇺🇸

 6. Acum nu se mai poate face diferența, fiți atenți că elefanții sunt la p uș cărie, ca mu ngiu p ipid di sunt mulți sau multe care calcă mas (mat, a s-med ia în copi te din pe lup tă cul cat, mis trea[za vor veni sham anii nord hăm eri cani că bizonii noștrii au fugit în est 🤣🖕🏿, 🇺🇦 🇺🇸 👎🇺🇸🇺🇦

 7. Nu exista roman care sa nu regrete moartea acelui urs, chiar dacă a fost Arthur sau nu, ura îndreptată către printul austriac este însă exagerata, omul a vinat ursul nostru cu acte în regula… ; nu cumva vina e în alta parte?
  Cine și de ce a eliberat autorizația de a împușca un urs în România?
  Cine și de ce?

  • A vânat ursul cu acte în regulă, dar a încurcat genul, sau poate la el în Austria, la palat un mascul și o femelă sunt același lucru!!
   Avea acte să împuște o ursoaică, care chipurile teroriza localnicii nicidecum masculul din fundul pădurii!!!

  • Vezi ce Senin minți? Care acte erau în regulă dacă pe foaie scria ursoaică?

 8. A vânat ursul cu acte în regulă, dar a încurcat genul, sau poate la el în Austria, la palat un mascul și o femelă sunt același lucru!!
  Avea acte să împuște o ursoaică, care chipurile teroriza localnicii nicidecum masculul din fundul pădurii!!!

 9. Organizeaza partide de vanatoare desi fauna ariilor protejate este monitorizata si supravegheata cu camere video.

 10. Vânătoarea de urs în UE și implicit în România este strict interzisa, asa numita recoltare este pentru eliminarea animalelor periculoase pentru om, recoltare care nu poate fi făcută după 6, 7 luni de la incident (cazul Arthur).
  Mai in gluma sau serios de vreau sa vânez un urs, ii zic la nenea țăranu sa reclame un animal ca a mototolit culturile și gata m-am ales cu vânătoarea

 11. E lupta pt gen a CURcubeilor, trebuia să o cheme nu Arthur ci Elisabeta a 3 a

 12. Se vinde tot, inclusiv oameni, pt a mentine salariile bugetarilor si pensiile militare speciale, neatinse!!!

  Totul pt sistem! Totul.pentru mafia securisto bugetaro specialo.justitiaro !!!

  Romania mafiota!!!

 13. E clar ,ii plac masculii ,printului! In Romania ii poti gasi usor si la pret bun,

 14. Vorbiră niște impotenți…. care se cred bărbați doar cu arma în mână 🤢🤢🤢🤢

 15. M-a amuzat observatia ofticata cu greseala de a de nume ursilor, mai ales nume regale, deoarece oamenii se emotioneaza excesiv.De altfel nici nu se pot deosebi ursii, stabat prea mult teritoriu.
  Sigur ca oamenii se emotioneaza cand cunosc numele victimei, ba chiar confunda faptele ursului din padure cu faptele miticului rege Arthur, gandul tuturor a fost la Masa Rotunda, institutie cavalereasca fondata de legendarul monarh, altfel nu ne-am fi sesizat de ..cum sa-i zic?Conspiratie !
  De la acesti oameni si-au luat ideile defensiv- agresive premierul si ministrul, parca detinator de vite pe care le recunoaste, cand e acasa.Cand nu, nu.
  Vezi, daca asociatiile vin doar la vanatoare, cum sa recunoasca ursii, mai ales pe cei distinctivi ! Ursii astia apar ca fantomele, habar nu are nimeni de ei, nici o monitorizare!
  Oricum, urmatorul ursulet mai durduliu nascut in libertare si identificat de padurari dupa puterile lor, sa fie numit Emi si sa ii fie trimise poze cu el de-a lungul timpului ipochimenului, cu invitatia” Vino, nasu’, sa ne jucam la mine! Fara arma cu luneta!”

 16. Vânătorii sunt ipotenți frustrați. Specimene cu probleme mentale grave, e de ne conceput in 2021 sa ai plăceri in a omorî animale. Horror
  Mai bine vă vânați intre voi psihopaților.

 17. Sunt curios ce rol mai are extractia, daca ursul nu poate fi identificat.
  Ca sa stii exact ce animal sacrifici trebuie sa il prinzi in sat, nu sa-l cauti prin padure.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.