G4Media.ro

Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile: UE ar trebui să aibă un milion…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Si inca vreo citeva centrale electrice.

    • @amicu

      Nu e nevoie. Solutii de stocare si de distributie inteligenta a energiei sunt, in asa fel incat sa nu fie nevoie de centrale electrice in plus.
      Poate nu in Romania in momentul de fata, dar ele exista.
      E interesant sa ne uitam la Norvegia, unde parcul auto este din ce in ce mai electric (ceva peste 12% sunt pur electrice si urca vertiginos an de an), iar cota de piata la vanzari a fost de 54% in 2020. Norvegienii nu au construit centrale noi pentru toata flota asta si nici nu estimeaza ca va fi nevoie. Oare de ce?

    • @Marius, de mai jos:
      care sunt solutiile „inteligente” de stocare a energiei electrice ?
      Care pot sa raspunda on demand la o incarcare a retelei ? Poate ne lamuresti si pe noi….
      Exista lacuri de acumulare, acolo unde geografia permite, si infrastructura exista, dar nici alea nu raspund „on demand”, au timpi de reactie relativ mari. E vorba de sisteme care pompeaza apa la deal cand nu e incarcare, si scurg apa la vale cand e incarcare.
      Evident, randamentul e oribil, trebuie pompata apa la deal noaptea cand functioneaza doar centralele atomice si pe carbune.
      Si evident, trebuie un numar foarte mare ca sa „electrifici” toata flota de masini, si din nou evident, nu se vorbeste de impactul ecologic, de a sapa muntii si a devia cursurile de apa.
      Vezi ce s-a intamplat cu microhidrocentralele din Fagaras.
      Si o tara care nu are munti, sau ape cu debit suficient…ce solutii inteligente de stocat cantitati uriase de energie electrica are ?

    • Marius, interesant ca ai adus vorba de Norvegia. Nu stiu de ce, dar au inceput sa aiba pene de curent, ultima in Noiembrie, daca nu ma insel.
      Si nu e vorba de stocare, e vorba ca va fi necesar un plus de capacitate energetica zi si noapte (daca vorbin de milioane de masini electrice cu baterii-acumulatori).

  2. Acum, imaginează-ti ca mergi in concediu, iar când ajungi la cabana sau pensiune, tu și alți 10 posesori de mașină electrică, cazați în același loc,vreți să le încărcați până dimineața. Distracție plăcută.

  3. Viitorul e luminos.
    Cat va costa reciclarea bateriilor in 10 ani, cand vor fi milioane de masini electrice si cine o va plati?
    Mie imi pare ca se muta poluarea de la CO2 catre alte chimicale.