G4Media.ro

Artiștii din Afganistan își distrug creațiile de frica talibanilor: ”Sentimentul distrugerii unei…

Artiștii din Afganistan își distrug creațiile de frica talibanilor: ”Sentimentul distrugerii unei opere de artă nu este foarte departe de a pierde un copil”

Picturile murale din Kabul prin care se cer drepturi egale pentru femei și stoparea corupției, dar și alte mesaje menite să provoace imaginația și să răspândească bucurie trecătorilor sunt astăzi șterse sau acoperite sub straturi groase de vopsea. În alte cazuri, au fost înlocuite cu lozinci și steaguri talibane, relatează CNN.

„Cea mai mare teamă pentru mine și pentru majoritatea artiștilor cu care lucrez este să nu ne putem exprima, să criticăm puterea”, a declarat curatorul Omaid Sharifi. „Teama este că această societate va deveni doar alb-negru și că nu vom mai avea frumoasa diversitate și culori frumoase în această țară”, a completat el.

Nu este prima dată când talibanii iau poziție împotriva artelor în Afganistan. Când talibanii au fost ultima dată la putere, din 1996 până în 2001, regimul a șters picturile publice și a distrus siturile de patrimoniu cultural din întreaga țară.

În 1996, membrii au mitraliat o fântână iconică în orașul Herat, în vestul Afganistanului; în timp ce în 2001, au aruncat în aer două statui colosale ale lui Buddha care priviseră Valea Bamiyan de 1.500 de ani.

Majoritatea formelor de muzică au fost interzise, ​​iar televiziunea a fost declarată ne-islamică.

Talibanii insistă că abordarea lor va fi diferită de această dată. Dar mulți artiști sunt sceptici.

Privind cum talibanii distrug aproape 100 de picturi murale pe care el și echipa ArtLords le-au produs, Sharifi nu vede loc pentru artiști să prospere sub un regim taliban. El, împreună cu mulți dintre colegii săi, fie au fugit din Kabul, fie trăiesc ascunși.

Unii artiști, a adăugat el, au luat decizia dificilă de a-și distruge propria operă de teamă că vor fi pedepsiți.

„Sentimentul distrugerii unei opere de artă nu este foarte departe de a pierde un copil, pentru că este propria ta creație. Este ceva cu care ai amintiri, ceva la care ai visat”, a explicat el.

Un artist și proprietar de galerie, care a cerut să rămână anonim, a spus că a fi nevoit să-și distrugă propria lucrare este o „rană care nu va fi vindecată”. De asemenea, este îngrijorat pentru mijloacele sale de trai, spunând CNN că închiderea galeriei i-a amenințat veniturile.

„Am crezut că prin arta mea aș putea să rezolv problemele financiare ale familiei mele”, a spus el. „Ne-am petrecut tinerețea slujind, sperând că vom avea o zi de mâine mai bună, dar e păcat ce tip de oameni decid viitorul nostru în această țară”.

Sursa foto: Twitter / ArtLords

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Daca voi comparati pierderea unui copil cu pierderea unei creatii artistice abstracte nu sunteti normali la cap.

 2. cand facem ceva cu varsta de pensionare?

  • Ca tot zici. Cand inveti sa scoti si tu un copil?

  • Multi barbati si femei traiesc foarte bine fara copii. Mai mult barbati, ca femeile sunt literalmente moarte dupa p. De exemplu, Gica Floyd avea 5 femei, si Alina M intrase deja la incalzire.

   Tot ca exemplu, avem un gorilion de femei care traiesc cu porcul ala care le bate, desi egale fiind, ar putea sa-si ia un serviciu.

   Exista vreo spaima mai mare pentru femeie decat serviciul?

  • Da, să se mărite cu unul ca tine.

  • Dar eu nu am M Melaninata. Unele femei se tem de aia, e cam multa.

   Alte femei pretindeau ca se tem de talibani, desi nu le-am mai auzit de ceva vreme.

   Dar cele mai multe se tem de serviciu.

  • Mare noroc avem cu tine ca tii ura, discriminarea si misoginismul in viata. Chiar mi-era teama ca incepem sa fim o tara civilizata. Din fericire m-ai linistit tu ca Evul Mediu nu va disparea. Iti multumesc din tot sufletul. Avem nevoie de mai multi ca tine care sa puna la punct alte persoane, de preferat cu pumnul ca sa se invete minte ca democratia e un vis. Pai nu?!

   Nici nu vreau sa imi imaginez in ce familii destramate ati crescut neanderthalilor.

  • Le vor raspunde femeile pompier – imediat dupa ce ele vor exista.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.