G4Media.ro

Apple se pregătește să schimbe portul de încărcare al iPhone-ului de la…

Sursă foto: Unsplash

Apple se pregătește să schimbe portul de încărcare al iPhone-ului de la Lightning la USB-C, pentru prima dată în 11 ani

Apple se pregătește să schimbe portul de încărcare al iPhone-ului de la Lightning la USB-C, după ce s a împotrivit unei astfel de schimbări timp de ani de zile, relatează Bloomberg.

Dacă ar fi după cum vrea Apple Inc., iPhone ar continua să folosească actualul conector Lightning în următorii ani – până în momentul în care compania va fi pregătită să înceapă să elimine cu totul porturile de pe smartphone-urile sale.

Însă Uniunea Europeană i-a forțat mâna, cerându-le producătorilor de dispozitive mobile să folosească standardul USB-C până la sfârșitul anului anului viitor. Așadar, Apple se află acum în poziția ciudată de a adopta exact tehnologia pe care nu și-a dorit-o. Atunci când compania va prezenta iPhone 15 pe 12 septembrie, conectorii USB-C vor apărea pe cele patru noi modele de telefoane ale sale, precum și pe AirPods Pro, iar Apple va descrie acest lucru ca fiind o victorie majoră pentru clienți.

Pregătiți-vă să auziți nenumăratele beneficii ale acestei schimbări:

  • Clienții vor putea utiliza un singur cablu de încărcare pentru iPhone, Mac și iPad.
  • Va aduce creșteri revoluționare ale vitezei de transfer de date pentru noile modele iPhone de vârf.
  • Telefoanele se vor încărca mai rapid în unele cazuri.
  • Și, în cele din urmă, telefoanele vor fi compatibile cu încărcătoarele utilizate de miliarde de dispozitive care nu sunt Apple.

De ce va fi Apple atât de optimistă în legătură cu o schimbare pe care nu a cerut-o? Asta pentru că firma are o regulă de fier: Atunci când introduce un nou produs sau când are de-a face cu mass-media, dorește întotdeauna să opereze de pe o poziție de forță. Prezentarea principală a Apple nu va menționa Uniunea Europeană și nici nu va face referire la faptul că a criticat de multe ori în ultimii ani decizia Executivului UE de a impune USB-C.

Pe vremea când încă se opunea schimbării, Apple a prezentat câteva argumente, printre care faptul că schimbarea ar dăuna mediului – având în vedere că miliarde de cabluri învechite ar putea ajunge la groapa de gunoi. Un alt raționament, prezentat de șeful de marketing al Apple, Greg Joswiak, anul trecut, este precedentul potențial dăunător al guvernelor care influențează proiectarea produselor.

În acest caz, este vorba despre o modificare relativ minoră (și este o schimbare pe care mulți utilizatori au cerut-o cu insistență), așa că mutarea nu este atât de dureroasă pentru Apple.

Compania ar fi putut, de asemenea, să limiteze trecerea la USB-C doar la iPhone-urile din Europa, dar acest lucru ar fi creat suficiente probleme suplimentare în lanțul de aprovizionare și confuzie pentru consumatori încât probabil că nu a meritat.

Cu toate acestea, au existat cu siguranță unele dezavantaje pentru a face această schimbare:

  • Apple riscă să piardă unele venituri din licențe de la producătorii de accesorii care foloseau Lightning.
  • Trebuie să aloce resurse de inginerie și bani pentru schimbare.
  • mai mare compatibilitate cu ecosistemul Android ar putea face mai ușor pentru clienți să renunțe la Apple.
  • Și există întotdeauna riscul unui coșmar de PR. Atunci când Apple a trecut la Lightning în 2012, utilizatorii au strigat „fault”.
  • De asemenea, a existat indignare și atunci când compania a eliminat mufa pentru căști în 2016.

Atunci când producătorii de accesorii construiesc difuzoare, adaptoare, accesorii auto și alte periferice de la terți care includ un conector Lightning autentic, aceștia trebuie să se înscrie în programul Apple Made for iPhone (MFI) pentru certificare. Această aprobare este necesară pentru a fi vândute prin canalele oficiale de vânzare cu amănuntul ale Apple, iar compania percepe bani pentru privilegiu.

În ultimul deceniu, s-a creat la nivel global un ecosistem gigantic de accesorii Lightning, Apple atrăgând probabil zeci de milioane de dolari pe trimestru din taxele de licențiere.

Au existat indicii că Apple intenționează să limiteze viteza de încărcare și viteza funcțiilor accesoriilor USB-C neaprobate – o mișcare care ar orienta consumatorii către versiunile MFI. Dar, având în vedere cât de răspândite sunt perifericele USB-C, schimbarea pare să reducă veniturile Apple din redevențe.

La începutul anului 2022, Apple a început să testeze intern iPhone-uri cu porturi USB-C și să lucreze la accesorii și adaptoare pentru a susține o trecere la acest port în 2023, notează Bloomberg. Schimbul a necesitat o remaniere a lanțului de aprovizionare, precum și modificări ale iPhone-ului în sine și ale software-ului dispozitivului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...