G4Media.ro

APCE solicită excludrea Rusiei din Consiliul Europei și declară Transnistria drept „zonă…

Sursa: Novosti PMR

APCE solicită excludrea Rusiei din Consiliul Europei și declară Transnistria drept „zonă de ocupație rusească”

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a cerut, marți seară, excluderea Federației Ruse din Consiliul Europei, pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina, iar în rezoluția finală a APCE a fost introdus și un amendament care vorbește de „agresiunea militară (a Rusiei) împotriva Republicii Moldova și face referire și la ocuparea regiunii transnistrene” de către forțele ruse.

APCE constată în rezoluția pe care a votat-o marți seara că Federația Rusă „a săvârșit încălcări grave ale Statutului Consiliului Europei incompatibile cu statutul unui stat membru, nu își asumă angajamentele în fața Consiliului Europei și nu își respectă angajamentele în fața acestuia”.

Prin urmare, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) consideră că Federația Rusă „nu mai poate fi stat membru al Organizației”.

Textul rezoluției, adoptat în unanimitate la sfârșitul sesiunii plenare extraordinare de marți seara, exprimă solidaritatea cu Ucraina, poporul ucrainean și membrii ucraineni ai APCE.

Documentul reafirmă „sprijinul neclintit pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”.

Republica Moldova are de mai bine de 30 de ani pe teritoriul său trupe ruse care sunt împărțite în două categorii. Pe de o parte există „pacificatorii ruși”, care au mandat pentru aflarea în regiunea separatistă transnistreană și Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), alcătuit din circa 1.500 – 2.000 de soldați ruși care se subordonează direct Districtului Militar de Vest al Armatei Ruse cu sediu la Sankt-Petersburg și care nu au niciun mandat pentru aflarea lor pe teritoriul Republicii Moldova. Aceștia din urmă păzesc depozitului de muniții de la Cobasna.

Rusia folosește militarii ruși din regiune pentru a efectua prin rotație ambele misiuni și cea de pacificare, dar și de cea a pazei depozitului de muniții sovietice de la Cobasna, acolo unde sunt depozitate circa 20.000 de tone de muniții foarte vechi ce reprezintă o pericol pentru întreaga regiune, în caz de accident.

Foto-simbol: Un panou cu soldații ruși cantonați în regiunea separatistă trannsistreană. Sursa/Novosti PMR

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. De la Nistru pan’ la Tisa, tot romanu plansu-mi-sa…de la Nistru la Urali slavii stau ca pe vatrai.

    • Trolling = a-i antagoniza pe altii in mediul online prin postarea de comentarii inflamatorii, irelevante sau cu un continut perturbator.

    • nu mai bine te muti 70 ani mai devreme, sa te iubeasca tata Stalin?

  2. O fi buna și istoria. Dar hai să trăim în actualitate, nu în trecut!

  3. Textul de pe pancartă : Unde suntem noi ( armata rusă ), acolo e pace. Veșnică, zic eu.

  4. Eu zic sa dea Transnistria la Ucraina, ca tot vroiau astia sa o ia din anii 90, dar le-au luata-o rusii inainte.Daca ajungea la Ucraina, acum nu mai avea nimeni nici o problema, nici macar APCE-ul.