G4Media.ro

APADOR-CH cere Avocatului Poporului să conteste Taxa Oxigen, pentru mașinile poluante, impusă…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

APADOR-CH cere Avocatului Poporului să conteste Taxa Oxigen, pentru mașinile poluante, impusă de Primăria Capitalei

ONG-ul APADOR-CH a transmis Avocatului Poporului o sesizare prin care îi cere să atace în contencios administrativ hotărârea care instituie așa numita Taxă Oxigen, pe motiv că e nelegală și discriminatorie, potrivit unui comunicat de presă.

”În loc să fie precedată de măsuri complementare de modernizare a transportului în comun, noua taxă votată de CGMB este doar o acțiune discriminatorie și de limitare a exercitării dreptului la proprietate pentru unii cetățeni. APADOR-CH consideră că Taxa Oxigen este impusă de municipalitate printr-o hotărâre nelegală, întrucât cuprinde prevederi ce afectează grav dreptul de proprietate privată (garantat de articolul 44 din Constituție), iar aceste restrângeri ale unor drepturi fundamentale nu pot fi făcute decât printr-o lege, de către Parlament, nu printr-o hotărâre de consiliu local”, arată ONG-ul în comunciatul citat.

APADOR susține că Hotărârea Consiliului Genral nr. 539/2019 ”restrânge sever exercitarea dreptului de proprietate asupra autovehiculului, deoarece un atribut esenţial al dreptului de proprietate asupra unui bun este dreptul de a folosi acel bun”.

Reamintim că hotărârea prevede că proprietarilor de autovehicule non-Euro, Euro 1 sau Euro 2 le este interzis să circule cu autoturismele în Bucureşti, începând cu anul 2022.

APADOR – CH susține decizia CGMB este și discriminatorie: în timp ce autoturismele persoanelor fizice sunt supuse unor interdicţii/restricţii absolute sau relative (plata de taxe) pentru circulaţia prin Bucureşti sau prin anumite zone ale municipiului, autovehiculele autorităţilor/instituţiilor publice nu sunt supuse niciunei interdicţii/restricţii. Instituțiile publice sunt plasate astfel deasupra regulilor care li se aplică numai cetățenilor.

Din aceste motive, APADOR-CH a cerut Avocatului Poporului să facă un control al legalităţii măsurilor adoptate prin Hotărârea CGMB nr. 539/2019 şi, în cazul în care CGMB nu remediază încălcările de lege descrise mai sus, să sesizeze instanţa de contencios administrativ pentru anularea acestei hotărâri.

De asemenea, Avocatul Poporului ar trebui să solicite instanţei de judecată suspendarea efectelor Hotărârii CGMB nr. 539/2019 până la soluţionarea definitivă a cauzei.

Foto: Poluare în București (Inquam Photos / Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

 1. De ce? Lasa-i sa plateasca! Sa plateasca pana le iese pe urechi, daca au fost prosti si au votat cu Firea.

  Prostia se plateste.

  • Si daca eu nu am votat cu FiiRea nu o sa platesc taxa sau cum zici tu sa fac? Ca te vad mai luminat si mai destept decat toti.

 2. Taxa trebuie să rămână dar cu banii refăcută centura de păduri a bucureștiului care a fost defrisata cu complicitatea autorităților.

  • Această taxă se poate aplica în multe orașe. Prea mulți români circulă cu mașinile iar transportul în comun uneori este liber. România nu poate fi o țară bogată, românii nu pot trăi cum trăiesc vest europenii pentru că ne considerăm inferiori.

 3. Fara o centura care sa preia traficul greu sau pe cei care doar traverseaza orasul, orice taxa de poluare nu va avea niciun efect asupra poluarii. Singura capitala fara macar o centura cand altele au centuri multiple.
  Firea e disperata sa mai faca rost de niste bani, asta e singura motivatie, stie ca in vreo 6 luni va parasi primaria. Madam va face milioane din afacerea taxei Oxigen doar din cumpararea sutelor de camere de supraveghere.

  In timp ce legea revenirii la votul in doua tururi e in continuare respinsa de toti politicienii. Oras de >2.5M locuitori are primar ales cu 200k voturi…

  • Nu e deloc respinsa,e in parlament si se va discuta,daca nu,va fi cu siguranta o OUG.Doar cele pe justitie nu mai pot fi date,dupa referendumul din primavara!

 4. E o taxa buna,trebuie schimat primarul general si intreg cuibul de paraziti din administratia orasului,pentru ca banii de taxe sa nu ajunga in buzunarele lor.Nu ma mira actiunea acestui organism,e legat ombilical de latrinele lui voiculescu…

 5. Taxa trebuie pusa la intrarea in bucuresti egala pt orice masina.( daca vrea bani, sa.i spuna taxa de congestie).Daca ai DORMITORUL afara dar ai nevoie de beneficiile orasului (6sectoare ,fara ilfov)trebuie sa platesti indiferent de norma. Bucurestenii care locuiest aici nu polueaza nici un sfert fata de cei care intra zilnic aici,,,gen taxiuri de ilfov,MICROBUZE DIN TOATA ROMANIA,AUTOCARE,Etc,,navetisti, vin la spital,stadion,mall,munca,etc, ASADAR TAXA LA INTRARE,INTRI,PLATESTI,ESTI LOCALNIC SI VREI LA MUNTE ? PLATESTI LA INTOARCERE, NU INTRI NU PLATESTI SI FARA DIFERENTIERI DE NORMA euro. DE NOXE SA SE OCUPE STATIILE ITP, TOT ASTIA DIN PSD AU UMPLUT ROMANIA DE HARBURI SI ACUM VOR SA.I TAXEZE .enorm DUPA BUCURESTI VA URMA LA FEL IN TOATA TARA. HOTI AU FOST SI HOTI RAMAN

 6. În Europa în unele orașe este interzisă circulația autoturismelor euro 5 și nu mai zice nimeni că e discriminatoriu hai să luăm legea de afară să o aplicăm aici că vrem o țară ca afara
  PS apropo copiii noștri vor să respire și ei aer curat ei nu sunt discriminați fata decopii altor capitale europene

 7. Ce-ar fi ca mai intai sa avem un transport public civilizat si rezonabil …nu sa astepti ca fraieru 40 min la un autobuz…o retea de metrou care sa acopere toata capitala…eu astept de 40 de ani metroul in cartierul Drumul Taberei…centuri in jurul Bucureștiului…și apoi să vorbim de taxe.
  Iar cand aplici taxe sa nu aplici și standarde duble, triple…

 8. Iar pentru finanțarea a tot ce am scris mai sus …lăsăm popii să-și construiască singuri tichii de mărgăritar din taxa de înmormântare, lumânare, acatiste…producții din moșii…ca tot nu plătesc impozite ca restul muritorilor de rând.
  Lui Dumnezeu ii place lemnul !

 9. Voi astia iubitori de taxe; de ce nu le platiti voi pe toata daca le iubiti? Si sa platiti si taxa pe iq-ul vostru mic. Si ala care zice ca euro 5 e interzis in unele orase; e vorba doar de diese, baaaa!

 10. Ai dreptate, am votat cu nenorocita asta si am facut cea mai proasta alegere de cand votez eu, categoric merit tot ce se intampla la nivel de PMB, dar restul bucurestenilor ce vina au?