G4Media.ro

ANRE si ANPC efectuează controale la furnizorii de energie. Ministrul Virgil Popescu:…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

ANRE si ANPC efectuează controale la furnizorii de energie. Ministrul Virgil Popescu: Există practici comerciale incorecte la încheierea contractelor de energie

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunţă că atât ANRE cât şi ANPC au, în acest moment, controale în desfăşurare la furnizorii de energie iar din datele parţiale reiese că există practici comerciale incorecte la încheierea contractelor de energie, a scris, duminică, pe Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu, conform Agerpres.

„Până acum, o primă etapă de controale a ANRE s-a soldat deja cu amenzi. ANPC, la rândul ei, efectuează controale, iar din datele parţiale pe care le am reiese că există practici comerciale incorecte la încheierea contractelor de energie, există clauze contractuale care pun consumatorul casnic pe poziţii de inferioritate în faţa furnizorului. ANPC este atentă şi va continua controalele pentru ca toţi furnizorii de energie să ştie că că aceste practici defavorabile consumatorilor nu pot continua şi nu vor fi tolerate”, a precizat ministrul.

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat în ianuarie un Ordin conform căruia clienţii casnici care nu au schimbat contractul vor beneficia de cel mai bun preţ din oferta concurenţială a furnizorilor lor şi vor putea opta pentru o nouă ofertă în cadrul unui proces de contractare mult simplificat.

„Toate companiile sunt verificate iar spre deosebire de ANRE, care verifică furnizorii de ultimă instanţă, Autoritatea pentru protecţia consumatorilor (ANPC) efectuează un control la nivel naţional, în fiecare judeţ. Având structuri teritoriale ia fiecare judeţ, în funcţie de cine este distribuitor, cine este furnizor, face verificările respective astfel încât nu scapă absolut niciun furnizor dintr-o anumit zonă a ţării să nu fie verificat şi să nu vadă că totuşi cineva se uită şi are grijă de consumatori” a declarat ulterior Virgil Popescu la Digi 24.

De la 1 ianuarie 2021, piaţa de energie electrică a fost complet liberalizată, iar preţurile nu mai sunt reglementate de către ANRE

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Si ce daca ma incarca la factura cu 20 de lei in plus, pe luna?
    ANPC sa ne apere de falsurile vizibile la produsele vandute de magazinele rudelor lor si nu la energie unde nu le-a cerut nimeni ajutorul

    • 20 lei in plus la 5 mil. gosppodarii nu-i mult. Doar vreo 20 mil euro. Intr-o luna. Apoi mai vine o luna, inca 20 mil. euro. si inca una, si inca una si tot asa.
      Apoi banii se impart. In ianuarie ii ia aia galbenii, ca doar ei trag fraiele. In februarie le mai da si la aia rosii ca sa taca din gura. Martie ia cel care a meritat cel mai din plin aceasta „liberalizare”……..
      Suntem o natiune cu 95% incompetenti mediocri. Mai nasol ca o parte din astia 95% au ajuns sa faca legea. Si-au ramas acolo de ……30+ ani

  2. „în cadrul unui proces de contractare mult simplificat”…..abureli.
    Pe 17 se face o luna de cand am solicitat contractarea catre un furnizor de energie electrica altul decat si nu am primit niciun raspuns inca….
    La cati bani invarte ministerul asta, putea sa ia pe fiecare la rand: uite, noi ne-am gandit ca pot sa se mai umple de bani si altii decat domnii de la enel. Motiv pentru care ofertele sunt x, y, z. Tu, ba prostule de cetatean care platesti de te ia dracu’, cu care vrei sa mergi mai departe?
    Asta inseamna organizare. Nu flecareala pe feisbuc. Domnule ministru, functionati?

    • Normal ar fi ca Primaria sa ne negocieze curentul, la un pret decent. Ca oricum si noi le platim impozit si salariile, pot sa faca ei un efort organizat in beneficiul nostru.

    • @Spark
      N-are cine sa faca eforturi origanizate. Sunt praf toti, de la cel mai sus din minister pana la ultimul de jos…

    • Pe bune: primăria să-ți negocieze contractul cu …oricine?
      Primăria, cel mult, fixează tarifele la serviciile de interes local, prin HCL. Și de obicei te arde de te rupe!!!
      Eu plătesc 3,3lei la MC apă + 3,75/ MC CANAL!!!
      Din pixu primăriei!
      De la 50 de lei pe lună, am ajuns la 125!
      Ce zici, te mai bagi să-ți ” negocieze” primăria tarifele?
      Să aștepte în șanț până am nevoie de negocierile lor.

  3. Va dau un exemplu concret: E-ON Energie Romania, daca vrei sa schimbi contractul online si alegi oferta lor fara „abonament”, la schimbarea contractului online te baga automat la oferta cu …abonament ( abonamentul asta – furt pe fata). Un abuz clar si o nesimtire fara margini! De ce? Pentru ca pot!

    • Lasă on-line ul.
      Îți trimit odată cu factura variante de oferte contractuale ,cu plic predestinat, pentru a opta pentru variantele posibile. Eu am primit vineri.
      Asta dacă vrei să rămâi în continuare la ei.
      Hidroelectrica este mult mai bine…
      Nu am aplicat, încă.

    • De ce sa las online-ul? Nu-l las deloc, mai ales daca folosesc factura electronica! Atat timp cat ei iti afiseaza o optiune pentru o oferta, dar nu te lasa s-o alegi, practic este o oferta falsa, o incalcare a practicilor comerciale si a drepturilor tale, in calitate de consumator.