
ANM: Aprovizionarea cu apă în cultura grâului de toamnă se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim, în toată țara
Aprovizionarea cu apă în cultura grâului de toamnă se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în aproape toată ţara, arată prognoza de specialitate, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă în intervalul 5 – 11 februarie 2021.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Ca urmare a temperaturilor maxime mai ridicate din aer şi sol, vor fi posibile reluări lente şi temporare ale ritmurilor biologice ale plantelor, îndeosebi în semănăturile efectuate în epoca optimă. Totodată, în zonele depresionare, culturile de câmp şi speciile pomi-viticole îşi vor menţine starea de repaus vegetativ. La orzul şi grâul de toamnă se vor continua fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%), în cea mai mare parte a ţării. Rapiţa va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (9-13 frunze), pe aproape întreg teritoriul agricol”, se menţionează în analiza ANM.
Speciile pomicole şi viticole se vor afla în stadiul de repaus biologic, în majoritatea plantaţiilor. În acest interval va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, la nivelul întregii ţări.
Din punct de vedere meteorologic, în acest interval va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, la nivelul întregii ţări. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -6 şi 15 grade Celsius, mai ridicate cu 1 – 13 grade Celsius comparativ cu mediile multianuale, în majoritatea zonelor de cultură.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -6 şi 19 grade Celsius, în cea mai mare parte a ţării, iar cea minimă va oscila între -6 şi 11 grade, valori mai scăzute înregistrându-se în zonele depresionare, izolat fiind condiţii de producere a îngheţului superficial la sol.
Sub aspect pluviometric, se întrevăd precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în cea mai mare parte a ţării, iar spre sfârşitul intervalului ploile vor avea caracter de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, îndeosebi în sudul teritoriului. De asemenea, în zonele joase şi de luncă vor fi condiţii de producere a ceţii, asociată cu burniţă.
sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pexels
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii