G4Media.ro

Angajații Gărzii de Mediu amenință cu grevă generală: „Drepturile noastre salariale sunt…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Angajații Gărzii de Mediu amenință cu grevă generală: „Drepturile noastre salariale sunt sistematic ignorate. Nu mai acceptăm să fim instituţia cu cei mai prost plătiţi funcţionari publici din România!”

Amânarea rezolvării problemei inechităţilor salariale ale angajaţilor Gărzii Naţionale de Mediu va duce la intrarea în grevă generală a membrilor Sindicatului Naţional al Gărzii de Mediu (SNGM), se menţionează într-un comunicat remis vineri de organizaţia sindicală.

„Tragem, prin acest comunicat de presă, un ultim semnal de alarmă înaintea declanşării grevei generale a angajaţilor Gărzii Naţionale de Mediu”, se precizează în comunicat.

Sindicatul Naţional al Gărzii de Mediu arată că există comisari ai Gărzii de Mediu care primesc un salariu lunar de 2.660 de lei net, cu mult sub salariul mediu pe economie.

„Este inacceptabil ca salariaţii unei instituţii cu rol atât de important în combaterea infracţiunilor de mediu să fie trataţi cu atâta indiferenţă şi lipsă de respect de către autorităţi. Nu vrem privilegii! Vrem condiţii decente de muncă, vrem salarizare corectă, echitabilă pentru toţi colegii din ţară care, zi de zi, îşi fac datoria în condiţii extrem de dificile. (…) Nu mai acceptăm să fim instituţia cu cei mai prost plătiţi funcţionari publici din România! Este inadmisibil ca în anul 2021 să existe comisari de mediu care primesc un salariu de 2.660 lei pe lună, cu mult sub salariul mediu pe economie. Este inadmisibil să fim trimişi în prima linie a frontului pentru un mediu curat cu mâinile legate la spate! Este inadmisibil ca responsabilităţile noastre profesionale să crească în vreme ce atribuţiile, pârghiile noastre de acţiune rămân aceleaşi, iar drepturile noastre salariale sunt sistematic ignorate”, se menţionează în comunicatul SNGM.

Sindicatul Naţional al Gărzii de Mediu solicită, la fel ca şi în anii anteriori, o salarizare echitabilă la nivelul Gărzii Naţionale de Mediu şi în raport cu celelalte instituţii de inspecţie şi control, considerarea serviciului de permanenţă drept timp de muncă plata acestuia, pe modelul existent în Uniunea Europeană.

„Cerem suport logistic pentru activitatea noastră profesională cotidiană, cerem respectarea dreptului nostru la formare profesională (ZERO bani alocaţi în ultimii cinci ani!), cerem suplimentarea numărului de comisari, cerem calibrarea corectă a atribuţiilor noastre de serviciu în raport cu responsabilităţile suplimentare alocate an de an. Cerem toate aceste lucruri pentru creşterea capacităţii instituţionale a GNM de ripostă eficientă în faţa escaladării fără precedent a infracţiunilor de mediu în România”, subliniază SNGM în comunicat.

În ciuda acestor condiţii de muncă, angajaţii Gărzii Naţionale de Mediu au realizat, în perioada ianuarie-noiembrie, un număr de 33.008 controale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 100.063.211 lei, se precizează în comunicat.

„De asemenea, în aceeaşi perioadă am emis 352 de dispoziţii de sistare a activităţii, 60 de propuneri de suspendare a autorizaţiilor de mediu, am făcut 121 sesizări penale şi am confiscat un număr de 124 mijloace auto. Toate acestea cu un efectiv de 450 de comisari la nivelul întregii ţări, adică 1 comisar de mediu la circa 40.000 de locuitori!!!”, arată Sindicatul Naţional al Gărzii de Mediu.

Organizaţia sindicală atrage atenţia că prin tergiversarea reglementării inechităţilor salariale se încalcă recomandările internaţionale şi se pune în pericol activitatea instituţiei, iar ultima evaluare a Grupului de Lucru pentru Asigurarea Respectării Legii din cadrul Consiliului Uniunii Europene a confirmat situaţia extrem de dificilă a Garzii Naţionale de Mediu.

SNGM notează că va acţiona pe toate căile legale pentru apărarea drepturilor legitime ale angajaţilor Gărzii Naţionale de Mediu.

„Cum vreţi să reducem criminalitatea de mediu, cum vreţi să ajutăm la evitarea/ închiderea unor proceduri de infringement pe mediu ale Comisiei Europene la adresa României cu o afectare majoră a capacităţii noastre instituţionale?! Cum vreţi să ajutăm la respectarea dreptului constituţional al cetăţenilor români la un mediu curat şi sănătos dacă drepturile noastre legitime ale celor din linia întâi, sunt călcate în picioare?! Vom acţiona pe toate căile legale pentru a apăra drepturile şi interesele legitime ale angajaţilor instituţiei, convergente cu interesele şi dreptul românilor la un mediu sănătos”, notează Sindicatul Naţional al Gărzii de Mediu.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

 1. „Panica in Jungla, cica Banii n-or s-ajunga ! „

  • Si nimeni nu se mura ca angajatii de la ANPC NU fac greve? Si nici nu reusesc sa umple grila de salarii. Acolo nubse munceste iar daca sunt reclamati ca cer/primesc spagi sunt rugati sa demisioneze.
   Era o vreme, pînă la Boc… cand angajatii ANPC primeau procent la salariu drept bonus din sumele incasate din amenzile date. Asa ar fi corect.
   Cei de la RAR au doua bonusri pe an, pe langa salarii.
   Munceste cineva temeinic, riguros, pentru salariul legal primit de la.. Stat?

  • De câți ani sunt in grevă ? Poate așteaptă să bată vântul in București .

 2. Păi de asta au ,,hauriștii” spor la ars ilegal deșeuri , e o chestie gândită, la fel și cu 2416 procurori pe TOATĂ țara…..

 3. mi-e lene sa fac calculele exacte, dar imi iese aproximativ un control pe cap de comisar la trei zile lucratoare.
  bai, sunteti platiti prea mult!

 4. Pai eu propun sa se desfiinteze si Garda de Mediu si alte sute de institutii publice inutile.
  Va asteptam in privat, dragilor!

 5. Luati din banii pe care i-ati dat amenda pentru bradul ala facut din flacoane de vaccin goale.

 6. De parca ați face ceva pt banii pe care ii luați degeaba. Vreți și salarii mari fara să faceți nimic, iar infracțiunile de mediu sunt peste tot, dar nu le observați din cauza șpăgilor pe care le luați. Nu vă e rușine, țara asta e sat fără câini.

 7. prosti, dar au tupeu.

 8. Nu am nici pe departe simpatii pt. useristi dar spre surprinderea mea, fata de administratia locala (ma refer la Bucuresti) unde nici nu vreau sa fac discuții, in aia centrala au avut 2 oameni care merită o șansă (adică o perioadă rezonabila de timp în care sa se vadă dacă pot face ceva sau nu) iar Berceanu e fără discuție cea mai mare surpriza.

 9. „…drepturile noastre legitime ale celor din linia întâi, sunt călcate în picioare…”

  Nu ați făcut nimic și nu vă faceți datoria, astfel că nu meritați nici banii [mulți] pe care-i primiâi!

  Poftiți cu demnitate vă rog în mediul privat, unde este nevoie de forță de muncă, și lăsați libere locurile la Mediu, celor care doresc să muncească!