G4Media.ro

Ambasadorul Germaniei: În România ”am simțit sensul misiunii”

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ambasadorul Germaniei: În România ”am simțit sensul misiunii”

După patru ani complicați pentru Europa, șeful misiunii diplomatice germane în România pleacă cu amintirea unei țări flexibile, pragmatice și orientate spre soluții. Și optimist că democrațiile vor reuși, relatează Deutsche Welle.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

”Partidele tradiționale și-au pierdut din forța de atracție. Partidele de la extreme, mai ales cele de dreapta, dar uneori și de stânga, câștigă teren cu mesaje populiste (…) adesea stimulate și din exterior, prin rețele sociale. Dar avem și cauze interne: partidele nu s-au concentrat suficient pe problemele cetățeanului obișnuit, ci pe teme specializate, dând impresia că omul simplu nu mai contează. Acest sentiment e periculos pentru democrație”, afirmă ambasadorul Germaniei în România, dr. Peer Gebauer, într-un interviu oferit Forumului de cooperare bilaterală Româno-German.

Un mandat cu ”provocări brutale” și apropiere româno-germană

Pentru ca societățile expuse la ascensiunea populismului, între care România și Germania, alături de alte state europene, să nu devieze ”este nevoie de o realiniere” iar aceasta înseamnă, între altele, ”locuințe accesibile, salarii decente, siguranță”. Obiectivul principal, consideră Gebaruer, este ”să depășim diviziunile”, convins că democrațiile vor reuși pentru că ”regimurile autoritare sunt iluzia omului puternic (…) incapabile să se adapteze la schimbări”.

Sosit la post în august 2021, diplomatul german se apropie de sfârșitul mandatului, după o perioadă deloc simplă atât pentru România, cât și pentru Germania și Europa. ”Cel mai marcant eveniment a fost agresiunea totală a Rusiei asupra Ucrainei, începutul războiului în februarie 2022. Acest lucru a schimbat profund activitatea mea aici și a influențat puternic acești ani petrecuți în România”, mărturisește Gebauer.

Ambasadorul a apreciat, în discuția cu jurnalistul Robert Schwartz, modul în care România și-a asumat un rol ”esențial” și ”responsabil” în ajutorul umanitar pentru Ucraina, inclusiv în fața valului de refugiați despre a cărui administrare își amintește că a reprezentat ”o performanță logistică extraordinară, realizată foarte bine”, ulterior, în sprijinul militar precum și în facilitarea exportului produselor ucrainene, în special a cerealelor.

Evoluțiile politice regionale, cu ”provocări brutale în Europa”, au oferit perioadei de mandat diplomatic pe care dr. Gebauer se apropie să o încheie și un potențial nou pentru relațiile bilaterale, care existau deja în cadrul NATO și UE, dar nu erau foarte intense.

”Schimbarea contextului geopolitic a dus la o intensificare semnificativă a schimburilor politice. Am avut numeroase vizite de rang înalt: președintele federal de două ori, cancelarul federal de două ori, ministra de externe, mulți premieri de land, parlamentari. Frecvența acestor vizite era, în trecut, cam o dată la 10-15 ani. Acum, lucrurile s-au schimbat. Politic, am devenit mult mai importanți unii pentru alții”.

Interesate pentru industria de apărare și educația din România

Colaborarea militară se extinde, la fel cum industria de apărare este un domeniu promițător, menționează reprezentantul guvernului federal de la Berlin. ”România are o tradiție, dar capacitățile nu sunt încă pe deplin utilizate. Industria germană este interesată să investească aici”.

Nu doar politica și economia au marcat o apropiere între Germania și România de la venirea ambasadorului Gebauer la București. Teatrele germane din București și din țară, centrele culturale germane au construit punți. Chiar și fotbalul, prin prezența României la Euro 2024, campionatul interțări găzduit de Germania.

”Întâlnirile cu Forumurile Germane locale m-au impresionat profund. Oameni care au trecut prin comunism, dar au păstrat limba și cultura (…) în ciuda distanței geografice. În Sibiu sau în alte orașe m-am simțit ca acasă”.

Se poate vorbi, în acest mediu, și despre o tradiție a educației germane pe teritoriul actualei Românii, mai ales în Transilvania. Dar nu este doar istorie, este și continuitate: ”Există multe școli care oferă educație în limba germană, nu doar cursuri de limbă”. Dar acestea întâmpină o provocare: lipsa profesorilor, deoarece ”mulți vorbitori de germană preferă posturi mai bine plătite în economie”. De aceea, amintește Gebauer, ”guvernul federal susține financiar profesorii români care predau în germană, printr-un program special de compensații”.

”Nicio problemă!”

”România a fost, recunosc sincer, cea mai împlinitoare misiune diplomatică a mea. Aici am simțit cel mai profund sensul misiunii, mai ales în acest context geopolitic complex. Am întâlnit parteneri care mi se potrivesc: deschiși, calzi, pragmatici. În România se caută soluții, nu doar reguli. Această flexibilitate, deschidere, m-a impresionat și o voi păstra mereu cu mine. Și, desigur, frumusețea naturii, diversitatea culturală, oamenii – totul m-a îmbogățit ca diplomat și ca om.”

România de care își va aduce Peer Gebauer aminte este, pe de o parte gustoasă, dar, mai ales, ”caldă, frumoasă peisagistic și flexibilă, în sens pragmatic, orientată spre soluții”. Și ar mai fi ceva ce ia cu el, o vorbă: ”Nicio problemă!”, care, spune ambasadorul, ”reflectă bine spiritul românesc”. Pentru că, punctează diplomatul, în încheierea interviului și a mandatului, România l-a învățat că ”în Germania avem uneori prea multe reglementări, dar ar trebui să avem mai multă încredere în oameni”.

Sursa: DEUTSCHE WELLE / Rador Radio România

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. ja ja …”valurile democratitiei” si excesele unor politruci

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.