G4Media.ro

„Am venit să schimbăm țara”: Bugetul Argentinei a revenit pe profit, cu…

Photo by ALEJANDRO PAGNI / AFP

„Am venit să schimbăm țara”: Bugetul Argentinei a revenit pe profit, cu un excedent bugetar de 589 milioane de dolari în ianuarie

Argentina, sub conducerea președintelui nou-ales Javier Milei, este pe profit pentru prima dată în aproape 12 ani, primul său buget lunar încheindu-se cu un excedent de 589 de milioane de dolari, la cursul oficial, potrivit Fox News.

Ministerul Economiei a precizat că excedentul include și plățile pentru dobânzile acumulate la datoria publică.

Acesta este „primul excedent financiar (lunar) din august 2012 și primul excedent pentru o lună ianuarie din 2011 încoace”, a precizat Ministerul Economiei, citat de agenția de presă Telam.

De la preluarea mandatului, la 10 decembrie, Milei și-a respectat numeroase promisiuni din campania electorală de a revizui în mod fundamental guvernul federal argentinian, istoric socialist.

Nu se așteaptă ca revizuirea drastică a economiei țării să fie o operațiune fără probleme, iar Milei a caracterizat-o drept o „terapie de șoc” financiară care va afecta în mod negativ mii de cetățeni.

În decembrie, Milei a semnat un decret în care a prezentat planul său de abordare a crizei financiare a țării, care includea privatizarea companiilor de stat.

Argentina are a doua economie ca mărime din America de Sud, dar suferă de o inflație anuală de 143%, ceea ce a dus la prăbușirea monedei țării.

Țara are, de asemenea, un deficit comercial de 43 de miliarde de dolari, precum și o datorie de 45 de miliarde de dolari către Fondul Monetar Internațional, cu 10,6 miliarde de dolari datorate creditorilor până în aprilie.

Milei ar fi purtat negocieri cu Fondul Monetar Internațional cu privire la datorie și promite să echilibreze finanțele publice în acest an.

La sfârșitul săptămânii, s-a raportat că nivelul de sărăcie din Argentina a crescut la 57,4% în ianuarie, atingând cel mai ridicat procent din ultimii cel puțin 20 de ani.

Devalorizarea peso-ului de către Milei, la scurt timp după învestirea sa în decembrie, a dus la înrăutățirea nivelului de sărăcie.

La sfârșitul anului, nivelul sărăciei era de 49,5%.

Devalorizarea peso-ului face, de asemenea, ca prețurile la orice să crească.

„Politicienii trebuie să înțeleagă că oamenii au votat pentru schimbare și că noi ne vom da viața pentru a o promova”, a declarat Milei pe rețelele de socializare. „Noi nu am venit să jucăm jocul mediocru al politicii. Am venit să schimbăm țara”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Un cunoscut scriitor roman conspirationist iubitor al dictaturi ruse tuna și fulgera împotriva acestui președinte cu ocazia lansări unei cărți.

  2. Trebuie un Milei in fiecare țară. La noi cel mai libertarian politician a fost Nasui, care a tăiat bugetele de vacanță de la min Economiei

    • Milei este anti LGBT și anti măsurile de restricție din pandemie. Spre deosebire de USR și Renew Europe
      Milei este creștin. USR nu prea