G4Media.ro

Alpinista care a doborât recordul de escaladare a celor mai înalte 14…

Sursa foto: Twitter Kristin Harila

Alpinista care a doborât recordul de escaladare a celor mai înalte 14 vârfuri din lume, acuzată că a trecut peste corpul muribund al unui cărăuș

O alpinistă care a doborât recent un record mondial a negat acuzațiile conform cărora echipa sa a trecut peste corpul muribund al unui cărăuș pentru a ajunge pe vârful K2 din Pakistan, scrie The Guardian.

Kristin Harila a escaladat al doilea cel mai înalt munte din lume la 27 iulie, împreună cu Tenjin „Lama” Sherpa, în vârstă de 35 de ani, pentru a atinge al 14-lea vârf cel mai înalt în doar puțin peste trei luni, marcând astfel un nou record mondial.

În timpul ascensiunii norvegiencei, cărăușul Mohammed Hassan a căzut de pe o muchie abruptă la o înălțime de aproximativ 8.200 de metri. Harila, în vârstă de 37 de ani, a insistat că echipa sa a făcut tot ce a putut pentru a-l salva pe Hassan, dar condițiile erau prea periculoase pentru a-l muta.

Recent au apărut însă imagini cu alpiniștii care se cățărau pe lângă corpul lui Hassan pe o creastă în timpul ascensiunii lui Harila.
Duo-ul austriac de alpiniști Wilhelm Steindl și Philip Flämig, care se aflau și ei pe K2 în acea zi, au declarat că imaginile pe care le-au înregistrat ulterior cu ajutorul unei drone arată alpiniștii trecând peste corpul lui Hassan, în loc să încerce să îl salveze.

Flämig a declarat pentru ziarul austriac Standard: „Este tratat de o singură persoană, în timp ce toți ceilalți merg spre vârf. Adevărul este că nu a existat nicio operațiune de salvare organizată, deși la fața locului se aflau sherpa și ghizi montani care ar fi putut acționa”.

Steindl a adăugat: „Un astfel de lucru ar fi de neconceput în Alpi. A fost tratat ca o ființă umană de mâna a doua”.

„Dacă ar fi fost un occidental, ar fi fost salvat imediat”, a adăugat el. „Nimeni nu s-a simțit responsabil pentru el. Ceea ce s-a întâmplat acolo este o rușine. Un om în viață a fost lăsat să zacă pentru ca recordurile să poată fi doborâte”.

Potrivit lui Steindl, care a vizitat familia cărăușului după ce a coborât pe munte, Hassan a acceptat slujba pentru a plăti facturile medicale ale mamei sale diabetice, în ciuda lipsei sale de experiență.

Harila a respins joi acuzațiile și a insistat că echipa ei a făcut tot ce a putut pentru a-l salva pe Hassan.

„Pur și simplu nu este adevărat să spunem că nu am făcut nimic pentru a-l ajuta”, a declarat ea pentru Telegraph. „Am încercat să îl ridicăm la loc timp de o oră și jumătate, iar cameramanul meu a mai rămas încă o oră să se ocupe de el. În niciun moment nu a fost lăsat singur”.

„Având în vedere condițiile, este greu de văzut cum ar fi putut fi salvat. A căzut în ceea ce este probabil cea mai periculoasă parte a muntelui, unde șansele de a transporta pe cineva au fost limitate de poteca îngustă și de condițiile proaste de zăpadă.”

Harila a declarat că atunci când echipa ei l-a găsit pe Hassan, acesta nu purta nici mănuși, nici o geacă de puf și nu părea să fi primit oxigen.

K2 este considerat pe scară largă ca fiind unul dintre cele mai dificile vârfuri din alpinism și este cel mai mortal dintre cei cinci cei mai înalți munți din lume, datele din 2018 arătând că puțin peste o cincime din încercările de ascensiune se încheie cu un deces.

De asemenea, vârful este predispus la avalanșe și la căderi de pietre.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...