G4Media.ro

Alexandru Rafila: Peste 15.000 de medici au emigrat după aderarea României la…

sursa foto: Pixabay.com

Alexandru Rafila: Peste 15.000 de medici au emigrat după aderarea României la Uniunea Europeană/ Pe lângă creşterea veniturilor, trebuie asigurat confort profesional care să facă eficientă activitatea medicală

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că peste 15.000 de medici au emigrat după aderarea României la Uniunea Europeană, alături de alţi profesionişti din domeniul sanitar. El consideră că, „pe lângă creşterea veniturilor acestei categorii, trebuie asigurate condiţii de confort profesional” pentru ca profesioniştii din domeniul medical să rămână în ţară.

Alexandru Rafila participă la reuniunea la nivel înalt privind sănătatea şi migraţia în Regiunea Europeană a OMS, eveniment organizat de Biroul Regional pentru Europa al organizaţiei la Istanbul, Turcia.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, la întâlnirea participă miniştri de resort din Regiunea Europeană, experţi internaţionali, organizaţii partenere şi state din Regiunile OMS Africa şi Estul Mediteranei. Reuniunea are ca obiectiv coordonarea şi integrarea acţiunilor guvernelor, ale societăţii civile şi ale comunităţii internaţionale privind acordarea asistenţei umanitare şi de sănătate refugiaţilor şi migranţilor.

Ministrul român al Sănătăţii a participat la primul panel al conferinţei şi a abordat problema necesităţii unei strategii comune privind resursele umane în sănătate, deoarece accesul universal la servicii de sănătate nu va fi posibil dacă nu există profesionişti, inclusiv în zonele mai puţin dezvoltate.

„Peste 15.000 de medici au emigrat în alte ţări după aderarea României la Uniunea Europeană. În plus, au emigrat şi alţi profesionişti din sistemul sanitar. Eu cred că trebuie să acţionăm în două direcţii atunci când vorbim de resursa umană din sistemul sanitar. Pe lângă creşterea veniturilor acestei categorii, trebuie asigurate condiţii de confort profesional care să facă eficientă activitatea medicală, iar aceasta din urmă este esenţială pentru a menţine în ţară profesioniştii sistemului”, a declarat Rafila.

În a doua parte a panelului, Alexandru Rafila a prezentat măsurile pe care Guvernul României le-a luat pentru accesul neîngrădit la servicii de sănătate al refugiaţilor din Ucraina şi eforturile pe care Ministerul Sănătăţii le face pentru controlul tuberculozei, HIV şi al bolilor prevenibile prin vaccinare în rândul acestora. Ministrul a reafirmat solidaritatea României cu victimele războiului din această ţară.

Potrivit MS, Guvernul este direct implicat în furnizarea de ajutoare autorităţilor şi cetăţenilor ucrainieni şi a pus la dispoziţie platforma „Ucraina – Împreună ajutăm mai mult” prin care ofertele de asistenţă umanitară în care sunt centralizate şi direcţionate rapid către beneficiari.

Cetăţenii ucraineni care ajung pe teritoriul României au acelaşi drepturi de a accesa serviciile medicale la fel ca şi cetăţenii români. România a pus, de asemenea, la dispoziţie 3.300 de paturi care pot primi răniţi din Ucraina în spitale din toate judeţele ţării. De asemenea, toţi cetăţenii ucrainieni care sosesc în România vor beneficia de evaluarea stării de sănătate, de servicii complete de vaccinare şi asistenţă de medicină dentară.

sursa: News.ro, sursa foto: Pixabay.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

  1. Irlanda face jumatate din medicinisti pentru export. Si e Irlanda, nu chiar cea mai saraca tara din UE.

    Teoretic, romanii ar putea aborda situatia la fel, facand specialisti buni pentru export, dar muncindu-i si/sau taxandu-i cu varf si indesat.

    In realitate, romanii sunt dispretuiti de fratii europeni. Francezii dispretuiesc pana si medicinistii romani scoliti la Cluj, chiar daca sunt cetateni francezi. Imediat ce Romania adopta o strategie de exportator de specialisti, va interveni Ieuropa cu Multe Viteze, cea visata de Macron, Joianis si Ciolos, care va opri exportul de medici. Astia lucreaza la blocarea exportului de tiristi; sa vedeti ce se vor incorda fascistii la auzul stirii ca intr-o meserie banoase, exista o sansa de succes a romanilor in general.

    Sigur, 1-2 slugi si neveste sunt tolerabile, dar sa vina brusc mii de specialisti romani gata pregatiti pe regulile franceze (sau olandeze, sau finlandeze)? Se ne pa posibla!

    Si tot in realitate, Ciuca are in discutie o ordonanta care vrea sa limiteze numarul de locuri la rezidentiat, pentru ca medicii specialisti prefera sa faca un al doilea si chiar un al treilea rezidentiat. Nu eu o spun – motivatia ordonantei o spune.

    Cu ajutorul covitului, am fost de mai multe ori la medicul de familie in astia doi ani, decat in toata viata. Adeverinte, concedii medicale etc. Nu o gasesc niciodata pe doctora la birou. Probabil ca mai are un serviciu.

    Nu stiu ce venituri crede Rafila ca sunt crescute, dar acesti medici specialisti nu par foarte multumiti cu meseria de specialist in Romania.

    • De ce prefera medicii specialisti sa faca alte 1-2 rezidentiate?Pentru ca mai primesc niste bani,fara a fi de fapt prezenti la clinica unde fac rezidentiatul

    • Vorbești ca sa nu ploua. In al doilea rezidentiat nu te plateste nimeni. Nu e gratuit. Medicii din România nu au unde sa munceasca de aia fac 2-3 rezidențiate.

  2. Aiurea! Pe medici ii intereseaza DOAR banii!

    • Am intrat zilele acestea intr un spital fost covid.Arata dezolant:fatada spitalului sta sa cada iar curtea era total neingrijita.Dar ce fel de masini credeti ca erau parcate in curtea spitalului(ale medicilor,bineinteles)?

    • Bemveu, audi, maserati, mercedes…

  3. Poate ca ar trebui ,mai intai,sa incepeti cu interzicerea practicii doctorilor si la stat si la privat(de multe ori in acelasi timp).Sau macar reglementarea acesteia.Aceasta este principala sursa a sabotarii sistemului medical si a umilirii pacientilor

    • Asta e o mare problema a sistemului. Cei mai tineri nu prea au loc de cei mai vechi care ocupă posturile și în privat și la stat. Au plecat 2 categorii de medici: cei buni care nu mai vor să lucreze în sistemul ăsta insalubru și moral și fizic și cei tineri care nu au loc. In momentul in care se interzice lucrul în ambele sisteme calitatea serviciilor va crește și medicii tineri vor putea sa lucreze și ei la stat SAU la privat. Clinicile private vor fi atunci interesate sa îi atragă la ei, sa le ofere burse din timpul studenției, sa faca practica, așa cum se procedează deja în alte domenii.

  4. Marele ministru vorbește de confortul medicilor în fata tuturor dar pe la spate închide proiecte cu fonduri UE care exact asta fac: aduc confort, operativitate și o monitorizare live a activităților medicale.
    https://www.ms.ro/2021/10/21/ministerul-sanatatii-pune-in-consultare-de-piata-caietul-de-sarcini-privind-proiectul-sistem-informatic-pentru-evidenta-clinica-a-sectiilor-a-t-i-s-i-e-c-a-t-i-cod-mysmis-13106/
    De ce ați închis proiectul asta domnu Rafila?
    De ce g4media.ro nu îl întreabă acum de ce ne minte despre confort când el taie fondurile UE special pentru confort create??
    Cum ar fi fost ca pacienții din secțiile ATI sa fie tratați de doctori și Inteligenta Artificiala?? Asta nu e confort?
    Cum ar fi fost sa nu mai meargă cu dosarul după pacient, sa aibă la un click tot istoricul chiar și istoricul când era în ambulanță spre spital?? Nu ar fi fost confort?
    Cum ar fi fost sa eliberezi mai repede cu 20% din timp un pat de secție ATI, oare nu era mai fericit doctorul ca a mai rezolvat cu succes un caz?
    Numai vorbe domnu Rafila!!

    • In ce loc de pe planeta, pacientii sunt tratati de inteligenta artificiala? De ce nu crispr?

    • Inteligenta artificiala nu este asa complicata. În practica de azi înseamnă să iei decizii în funcţie de alte decizii anterioare.
      În exemplul dat, un doctor ar fi putut prescrie o medicamentație pe care sistemul a găsit-o ca fiind foarte apropiata de starea pacientului. Anterior un pacient cu istoric identic a beneficiat de o prescripție. E ca și cum un doctor se consulta cu alți 100-1000 de alți doctori, dar nu sta după ei sa se elibereze la telefon, are deja istoricul activitatii lor…
      AI este ceva simplu care are la baza o complexitate de evenimente…

    • Totusi, in ce loc de pe planeta, pacientii reali sunt tratati de inteligenta artificiala?

      Inteligenta artificiala e cacareaza aia care imi da mie sugestii la cautarea in google. In majoritatea cazurilor, nimereste asa de prost ca imi imaginez ca pacientul ar fi omorat.

  5. Citi dintre medicii astia care au emigrat au terminat studiile pe banii lor si citi pe banii statului ( adica pe taxe si impozite platite ce cei ce produc valoare adaugata ) ?!
    De emigrat au emigrat si ingrijitori sau maturatori de strada . Ingineri tehnici si zootehnisti . Multe alte categorii .
    Au ramas in tara probabil ,, medici ” scribalai de retete . Ca medic e ala care salveaza vieti nu aia care scriu retete .

    • Deh, când s-a pus problema să-i oblige să plătească studiile au sărit în sus diverși „oameni de bine” și diverse state care „întâmplător” angajează medici și asistente medicale din România…
      Au intervenit „dezinteresat”, desigur!

    • Vorbiti aiure sa va aflati si voi in treaba, oamenii incep studiile cu gandul de a profesa in Romania numai ca la residentiat rezista doar cei cu pile sau lingai. Tu ai sta daca seful tau, unul care trebuia sa iasa demult la pensie s-ar p!s@ in fiecare zi pe tine? Te-ai duce sa ii cumperi tigari sefului in fiecare zi? Si multe altele. Cam asta se intampla zi de zi in spitalele de ev mediu din Romania.

    • De ce credeti ca majoritatea medicilor sefi stau pana la 70-75 de ani?Tinerii rezidenti si specialisti nu mai au loc in spitale din cauza lor

    • Pot face cum vor ei, nu contează pe banii cui au terminat studiile. Asta nu rezolvă nimic, să le reproșezi pe banii cui au terminat școala. Și anul trecut/ăsta au plecat și tot mai emigrează medici în străinătate. Salariile sunt bune de ceva timp, de ce mai pleacă? Să zicem să multe spitale au fost renovate sau dotate cu aparatură ultimul trăsnet. De ce pleacă? Când pleacă rup o mulțime de legături cu familia sau prietenii. De ce (încă) mai emigrează medici? ETc.

    • cristian – simplu, pentru ca nu sunt locuri de munca iar rezidentiatul il poti face doar in centre, nu poti face rezidentiatul la turda ci la cluj sau targu mures… tu ce ai face daca dupa 11 ani ai o singura calificare pentru care se poate plati mai bine afara cu sosele fara gropi?? plm, pleci afara asta e raspunsul. in tara vor ramane doar medicii dinozauri, cei constransi(copii, familie) si cei cu loc de munca asigurat. Restul vor pleca cu prima ocazie.

  6. Tot nu avem ministru la sănătate ? Confortul profesional era asigurat in spitalele regionale si construirea unor spitale municipale noi. Dar cum avem un interimar de tipul ” mai vedem, mai analizam, acum nu mai e cazul….” ZERO ȘANSE !

    • Nu se vrea sa fie construite spitale regionale.Acestea ar”strica sandramaua” mai marilor din sanatate,stapani pe spitale vechi si insalubre ,dar aducatoare de bani

  7. @ DS
    Invatamintul universitar in Romania trebuie sa fie , de la un cap la altul , pe bani . Cine vrea studii superioare sa si le plateasca . Ar fi un prim pas spre normalitate . Altfel este furt .
    Stiu ce se intimpla prin sistemul public de sanatate din Romania dar nu am vazut la capusele din sistem decit manifestatii pentru mariri de salarii . Nu si pentru eliminarea scursurilor din sistem . Lucrati in sistem ?! Sinteti parte din el . Va identificati cu sistemul . Nu vreti sa va identificati cu sistemul si nu puteti sa il schimbati ?! Mergeti in privat . Acolo se produce valoare adaugata . In sistemul public valoarea adaugata e tocata de capuse ordinare pe corpul social sanatos al poporului roman .
    Inteleg ca vreti sa va plingeti . Pentru asta va sugerez sa mergeti la duhovnic . Poporul roman plateste taxe si impozite nu pentru ,,plinsetele” functionarilor publici ci pentru profesionalism si bun simt . Cel putin pentru astea .

  8. Ministrul ZERO

  9. Plecaţi voi hoţilor să aibă lumea cinstită loc de voi că pe lângă că numai de jafuri vă ţineţi nici pe alţii nu lăsaţi să facă nimica ca nu cumva să se vadă diferenţa şi să daţi prost şi să nu mai aibă cine să vă voteze, ce nu înţelegeţi?
    Atâta timp cât existaţi vor pleca tot mai mulţi până o să îi urmaţi şi voi că nu mai rămâne nimeni să vă ţină pe spate măi putori inutili, o să muriţi de foame că nu va mai fi fraieri să vă ţină, vă veţi întoarce în peşteri primatelor cu toţi proştii care vă susţin.

  10. Trebuie sa nu se mai faca angajari doar pe pile, relatii sexuale intretinute cu managerii, membri de familie si alte legaturi suspecte care doar strica atmosfera profesionala ce ar trebui sa exsite intr-un domeniu de munca. Si desigur adus ceva departament HR si in domeniul medical si sanctiuni pentru toti medicii libidinosi(majoritatea barbati, daca nu toti) sau cei care se cred sefi de plantatie si restul sunt doar sclavii care trebuie sa suporte toate frustrarile pe care le acumuleaza in viata. Deci da, spitalul este doar o gaura de vipere, in mare parte.

  11. Rafila tu ești doar încă unul din lungul șir de nepricepuți corupți inutili miniștrii ai sănătății dornic de cele 15 minute de glorie. Oricum furtul la ministerul sănătății e cunoscut de mult(vă dau un exemplu trăit de mine și am și dovezi:merg cu soacră-mea la spital orășenesc se simțea slăbită, face o perfuzie și zice aia că trebuie analize etc și că o să dureze, am hotărât să plecam la spital județean. Înainte să plecam a pus-o pe soacră-mea să semneze precum că a stat internată 3 zile și pe foaia aia nu-ți zic:nu știu câte branule, perfuzii, medicamente etc care evident nu au fost făcute efectiv a stat 2 ore acolo. Evident astea sunt vândute la privat tot ce a fost pe listă)