G4Media.ro

Alexandru Rafila: Părinții să-și încurajeze copiii să meargă la școală. Îmbolnăvirile cu…

sursa foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Alexandru Rafila: Părinții să-și încurajeze copiii să meargă la școală. Îmbolnăvirile cu noul coronavirus vor continua ani mulți

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat astăzi că îi încurajează pe părinți să îi trimită pe copii la școală, la cursuri față în față. “Indiferent cum va fi situația epidemiologică în septembrie, octombrie, noiembrie, această epidemie va continua. Îmbolnăvirile cu noul coronavirus vor continua ani mulți de-acum încolo și va trebui să învățăm să trăim în această situație”, a afirmat pentru Digi 24 reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Eu chiar încurajez părinții să facă în așa fel încât să se informeze – și cred că școlile sunt dornice și ele să furnizeze toate informațiile părinților legate de modul în care s-au organizat – să își încurajeze copiii să meargă la școala. Școala e de făcut față în față cu copiii“, a declarat Rafila.

În cadrul unei intervenții la Digi 24, președintele Societății Române de Microbiologie a susținut că “problema este următoarea: indiferent cum va fi situația epidemiologică în septembrie, octombrie, noiembrie, această epidemie va continua. Îmbolnăvirile cu noul coronavirus vor continua ani mulți de-acum încolo și va trebui să învățăm să trăim în această situație. Va trebui să organizăm activitatea didactică, dar și activitatea para-didactică, adică accesul în școală, dezvoltarea circuitului sanitar, organizarea în școli trebuie să țină cont de faptul că atât infecția cu noul coronavirus, cât și gripa se pot preveni dacă avem un sistem funcțional. Îngrijorarea mea este legată de funcționalitatea acestor măsuriAceste măsuri trebuie verificate, pilotate, astfel încât orice punct slab să fie identificat și copiii să se ducă în siguranță la școala, dar și cadrele didactice, pentru că trebuie protejate”.

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Ah da? Da nu zicea nenea Craiu ca riscam și ieșim pe riscul nostru afara in spatele blocului cu copii? Oare dacă e așa de ce am stat ca oile doua luni in casa? De ce au dat amenzi grupului de 5 persoane care s-a dus in stare de alerta la o plimbare in cheile turzii? Ăștia toți sunt niște ipocriți, iar cei care ii susțin niște prosti. Eu cred ca masca purtată de câte ori e nevoie, distanțarea și igiena personală sunt de ajuns, plus sport evident. Eu am semnat nspe foi sa ies afara sa alerg in starea de urgentă, dar am slăbit 12 kg, acum am șanse mai mici sa o mierlesc cu covidul, dar cei care au stat acasă așa cum și-au dorit conducătorii acum sunt la risc cu kg in plus..dar deh, oi sa fim si sa ascultam.

    • Cam asa este, cand wrau 50 de cazuri in tara umblam cu declaratiile la supermaket si tineam copiii in casa, acu ca avem 1500 deschidwm restaurante si incurajam copiii sa mearga la scoala ca oricum imbolnaviiriile continua multi ani

    • Cand citesti/asculti declaratii trebuie sa ai bine stabilit, in minte, scopul eforturilor tuturor celor responsabili: ideea nu este sa eradicăm pandemia, ci să tragem de timp in speranta ca se va produce un vaccin eficient.

      In plus, fata de noi, guvernantii (oricare ar fi ei, din orice tara) mai au un scop suplimentar: sa nu fie nevoiti sa declare ca sistemul medical este depasit iar sansele de supravietuire sunt acordate arbitrar (de catre medicii curanti prin tarile civilizate, de vreun Beuran pe la noi).

      Acum, in perioada de inceput, guvernantii au calibrat, panicati, raspandirea virusului. De unde si restrictiile pe alocuri exagerate si indemnuri de a sta, cu orice pret, in case – stiind ca doar vreo 70% din populatie vor respecta regulile.
      Intre timp s-au prins care e dinamica si s-au mai relaxat.

      Cu scoala, nu e vorba de evitat total imbolnavirile, ci a gasi un compromis intre daunele lipsei educatiei copiilor si daunele de sanatate ale copiilor si adultilor.

      N-o sa-ti zica niciodata, clar, vreun politician (si includ aici si medicii birocrati care lucreaza pentru Guvern prin comisii, „O sa fie circa 1000 de victime colaterale, dar asta e, nu putem distruge educatia a 100.000 de copii – asa ca ii sacrificam pe cei 1000.”

      Ce e de retinut din opiniile lui Rafila este ca el crede ca nu se va gasi prea curand un vaccin. Nu anul acesta, cel putin. Pe ce se bazeaza … asta ar fi interesant de aflat.

  2. Când am auzit de covid in Ianuarie, am căutat dacă exista vaccin pt mers și sars, am aflat ca nu exista. Încă de atunci am fost deplin convins ca nu vom avea vaccin prea curând, dacă nu cumva deloc 🙂

  3. @edi, @madmax – am mai explicat de foarte multe ori de ce in martie, aprilie au fost acele masuri. o fac din nou foarte pe scurt.
    cand a fost secventiat sars-cov-2 si s-a constatat ca e similar ca si mod de actiune, patologie, etc cu sars-cov-1, lumea s-a panicat. pentru ca sars-cov-1 a avut mortalitate ~10%. iar panica a fost peste tot, pentru ca in italia, spania, chiar a fost dezastru, sistemul medical a colapsat.
    intre timp, s-a constatat ca acest virus este mult mai contagios dar si mult mai putin letal comparativ cu sars-cov-1. in plus, s-au mai acumulat date despre patologie, etc, s-au imbunatatit schemele de tratament.
    deci, acum se pot lua alte masuri. chiar nu sunteti in stare sa intelegeti ca masurile se iau in functie de informatia pe care o ai la un moment dat?

    • Perfect de acord. Dati-mi voie sa spun ca ati folosit foarte bine timpul petrecut la scoala, asta apropos de subiectul zilei.
      Ce credeti ca se intampla in martie daca statul, autoritatile, specialistii ieseau si spuneau urmatoarele: pe strada circula un virus rau, aproape necunoscut, ruda cu unul foarte rau pentru care nu avem nici pana acum vaccin sau leac si ar fi bine sa stam in casa dar ca totusi cineva trebuie sa si munceasca si ca sunt cautati VOLUNTARI sa se sacrifice pentru binele tuturor? Cred ca era pustiu pe strazi, ca in Sahara.
      Apropos de leac, in Nature am vazut un articol trimis de autori in aprilie si publicat in 27 august despre leacuri pentru un coronavirus al pisicilor care ar fi eficiente si in cazul sars1 si 2. Tragem sperante?

    • @ten dimensions eu cred ca asta e reteta care va functiona, medicamente care ataca proteinele virale, nu analoage de nucleotide ca remdesivir si alte babauri. dar deocamdata e doar un studiu facut pe culturi celulare si sunt multe medicamente care au functionat pe culturi celulare dar au picat testele pe oameni. oricum, ceva sperante sunt

  4. Dle.Rafila, va rugăm, pentru capitală să aveți mai putina grijă de eforturile și banii pe care trebuie să îi dea autoritățile (care sunt locale și cărora tot noi o sa le dam bani sau poate chiar să donăm) și să insistați asupra numărului de copii care trebuie scăzut. Ar fi o oportunitate și pentru îmbunătățirea actul educațional, pe lângă scăderea riscului de îmbolnăvire.
    Să nu ne trezim cu 40 copii în clasa în prima zi, iar directorul să ne dea peste nas că nu trebuie, că așa zice ghidul, ministerul x și y. Și să nu depună niciun efort de a civiliza un pic condițiile în care învață copiii. Pur și simplu mască și 1m distanță o să îi oblige pe toți să ia măsuri.