G4Media.ro

Alexandru Florian: Nu este prima oară când președintele IICCMER susține public memoria…

Alexandru Florian: Nu este prima oară când președintele IICCMER susține public memoria extremei dreapta interbelice / El preia numai mesajul și mărturiile legionarilor sau a acelora care îi sprijină

Directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“, Alexandru Florian, afirmă, într-un punct de vedere transmis redacției G4Media.ro, că ”nu este prima oară când directorul Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc IICCMER susține public memoria extremei dreapta interbelice”. Florian mai susține că Radu Preda, directorul IICCMER ”preia numai mesajul și mărturiile legionarilor sau a acelora care îi sprijină și, de asemenea, a participat alături de persoane care se recunosc de la Mișcarea Legionară, la evenimente publice”.

Context.

Cercetătorul Mihai Demetriade a afirmat recent, într-un interviu acordat RFI pe tema „Experimentului Piteşti”, că tortura „nu este o excepţie venită sau impusă de un terţ represor”. „Ea face parte din anatomia legionară. Administraţia penitenciarului a creat contextul favorabil ca acest episod violent să se dezvolte. Asta developează Piteştiul cumva, şi Suceava, într-o altă lumină. Îţi dai seama că victimele nu sunt chiar victime”, a declarat Mihai Demetriade, potrivit RFI România.

Ulterior, şi Mădălin Hodor a făcut referire, pe Facebook, la interviul acordat de Mihai Demetriade.

„Ei, interviul ăsta, bazat pe cercetările lui de ceva ani, cam dă la temelia unuia dintre marile mituri ale carpetei cu Răpirea din Serai din CV-ul marilor istorici anticomunişti ai patriei. Care şi-au cam construit nişte cariere şi au produs nişte scrieri de toată jena, nu mai zic şi nişte filme bune de aruncat la coş”, a scris, printre altele, Mădălin Hodor.

În replică, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a anunţat că a luat act „cu uimire şi indignare” de declaraţiile celor doi, apreciind că este „un act de vandalism intelectual să califici terifiantul experiment derulat la închisoarea din Piteşti drept o simplă răfuială între grupări adverse, fie ele şi legionare”.

„Exonerarea autorităţilor comuniste de vina de a fi încurajat şi patronat un asemenea episod de degradare a fiinţei umane reprezintă o lovitură pe obrazul celor care, proveniţi din mai tot spectrul politic şi ideologic al epocii, au fost supuşi unui regim de tortură la care, după cum spunea şi Alexandr Soljeniţîn, nici măcar artizanii GULAG-ului nu s-au gândit. La trei decenii de la căderea simbolică a comunismului, este trist şi revoltător să constaţi că oameni care au cercetat arhivele dictaturii proletariatului nu au înţeles nimic din drama consumată în universul concentraţionar, utilizând etichetări abuzive şi trăgând concluzii imunde”, se menţionează într-un comunicat al IICMER transmis AGERPRES.

Ulterior, Radu Preda, directorul IICCMER, a scris pe blogul Adevărul: ”La urma urmelor, ce îi deranjează pe negaţionişti şi pe păpuşarii lor? Faptul că, da, în România modernă, nu doar în secolele trecute, s-au găsit oameni, şi nu foarte puţini, gata să moară pentru credinţă şi patria lor. Că au fost caractere care nu au negociat, nu au stat la masa verde, care nu au dat legi compensatorii şi nici nu au promis luna de pe cer în speranţa permanentizării la putere. La Piteşti şi în alte locuri, comunismul a vrut să distrugă tocmai astfel de oameni a căror memorie, cum se vede, trebuie şi ea distrusă. Păcat!”

Citeste mai mult: adev.ro/q08pzp

Redăm mai jos punctul de vedere transmis G4Media.ro de Alexandru Florian, directorul Elie Wiesel

”Scriu aceste rânduri din solidaritate cu jurnalistul William Totok, corespondent RFI România și cu care am fost coleg la Comisia „Elie Wiesel” în 2003-2004.

În timp ce o emisiune tv din Franța promova astăzi dimineață povestea lui Loup Bureau, ziarist francez închis în Turcia pentru așa zis terorism și eliberat după eforturile guvernului francez după 52 de zile, la noi asistăm la un linșaj mediatic al lui William.

Intervin, într-o dispută falsă lansată de ong-uri și persoane interesate să promoveze memoria Mișcării Legionare, numai pentru că Totok a primit mesaje de amenințare cu moartea.

Organizația Patriotică Radicală a Exilului Românesc „Fii lui Avram Iancu” i-a transmis: „Ia seama că luneci într-un joc periculos, iar dacă faci cunoștințe cu noi în scris, data viitoare – ce nu-i departe dacă nu te potolești – vei cunoaște tăișul pumnalelor noastre sau greutatea bardelor”.

Este inadmisibil ca în democrație Ideile să ucidă! Libertatea de opinie înseamnă dialog și argumente. Numai cine nu are aceste instrumente recurge la amenințări.

Cred că situația creată de interviul cu cercetătorul Mihai Demetriade, difuzat pe 28 octombrie la RFI România, a degenerat și datorită analfabetismului instituțional.

Reacțiile intempestive și agresive ale președintelui executiv al IICCMER și a conducerii CNSAS nu au făcut decât să încurajeze mesajele agresive și incitatoare ale celorlalți.

Conducerea CNSAS este posibil să se fi lăsat înșelată de reacțiile ong-iste și, fără să studieze documente sau să își asculte colegul, pe Mihai Demetriade, a redactat un comunicat inadecvat. De aceea, poate, astăzi o parte din conducerea CNSAS s-a desolidarizat de comunicatul de presă de ieri 31 octombrie.

Președintele executiv al IICCMER a făcut-o cu bună știință. El a semnat un comunicat și a doua zi a opinat și pe blog la Adevărul. De asemenea, nu este prima oară când susține public memoria extremei dreapta interbelice după tehnica „adevărul vostru este și al nostru”, lipsită de spirit critic.

El preia numai mesajul și mărturiile legionarilor sau a acelora care îi sprijină și, de asemenea, a participat alături de persoane care se recunosc de la Mișcarea Legionară, la evenimente publice.

Să fi uitat președintele executiv, demnitar de stat, care sunt premisele pentru asumarea memoriei de către o instituție publică centrală în democrație?

Eu însă știu că astfel de încercări fac parte din falsa competiție memorială pentru a câștiga spațiul public. O realitate inerentă a tranziției înspre mentalitatea civică democrată, plurală și deschisă. Iar instituțiile publice ar trebui să dirijeze acest proces educațional civic.”

Citește și

Trei membri CNSAS avertizează că președintele instituției, Constantin Buchet, a transmis în nume propriu comunicatul prin care se delimitează de afirmaţiile cercetătorilor Mihai Demetriade şi Mădălin Hodor despre ”Experimentul Piteşti”: ”Textul nu a fost discutat și nu a fost aprobat de Colegiu, așa cum prevede legea”

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

31 comentarii

 1. Fiecare preia mesajul care îi convine și/sau care i se potrivește, pre limba lui, nu-i așa, domnule Florian?

 2. Moarte lor, comuniștilor!

  • Ai in cazul asta, aceeasi urare si legionarilor si fascistilor.

  • Când strigă cineva moarte comuniștilor eu mă gândesc – dar nu trebuie amintiți și fasciștii? Cînd strigă cineva moarte comunitilor nu se gândește că patru miioane și jumătate erau înaint de 89 membrii partidului comunist? Să fim obiectivi, este suficient să dorim libertatea și măsura în orice manifestare.

 3. Spune domnul Wiesel: „Libertatea de opinie înseamnă dialog şi argumente”. L-aş întreba pe domnul Wiesel care sunt argumentele sale si ale comuniştilor când îl condamnă de legionarism pe Vintilă Horia? Şi pentru ce. Neamul acesta a luat-o la galop cu mândria şi cu atoateştiutorismul.
  Aştept răspuns pentru a putea dialoga cu domnul Wiesel.

  • Regret eroarea. Mă adresam domnului Alexandru Florian. Scuze.

  • LUCIAN NICOLESCU ZICE -Neamul acesta a luat-o la galop cu mândria şi cu atoateştiutorismul. NEAMUL ACESTA ? FRUMOS, NEPRIETENE mare este grădina Ta, Doamne

 4. Ce dracu e alambicatura asta, ca nu se mai intelege care ce a spus si cine e de acord sau nu cu cine!!
  Wtf!! Experiementul Pitesti a fost o oroare absoluta, creata de comunisti, ce treaba au legionarii aici?

  • Sa nu uitam ca majoritatea gardienilor au fost adusi din regiunea transninstreana, unii nu cunosteau bine limba romana si spuneau”hăpți” in loc de drepti.Evreii Pauker , Pantiusa etc au avut grija sa impuna si sa persecute preotii patriotii-sfintii inchisorilor-prin sentintele date de tribunalul poporului condusi tot de alogeni.În trecut Eminescu ii mai critica in ziarul Timpul si detesta modul lor de actiune valabil si astazi.Taranii din 1907 s-au rasculat tot impotriva arendasilor alogeni…etc.Dar, istoria este istorie, important este sa cunoastem și sa acceptam ADEVARUL si sa nu-i lasam pe altii sa n-il rastamalcesca!Cat despre FLORIAN acesta trebuie sa obtina fonduri perment de la miliardarii evrei si trebuie sa iasa in fata cu ceva ca si marele istoric de la Iasi.

  • Ia uite cum pululeaza pe aici legionarii cu dejectiile lor antisemite (complicate oarecum de faptul ca Israelul de azi e condus de baroni locali de extrema dreapta).

   Bine, ei de fapt sunt cel mult 3 bosorogi (ca mental si exprimare, daca nu neaparat ca varsta biologica) care scriu cu diverse fantose ca boul de „Victor” care a uitat sa schimbe copy/paste si a improscat aceleasi cretinisme cu doua nume diferite.

   „sfintii inchisorilor” lol… ca sa parafrazez un clasic: singurul legionar bun e un legionar mort.

  • Pt d-l/d-na Jormania, a fi anticomunist inseamna sa fii legionar, iar a o identifica pe Ana Pauker dupa nationalitate, este anti-Semitism.
   Hai sa mai adaug si niste fapte concrete: cărțile scrise de Radu Florian tatăl actualului Alexandru Florian, directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“
   – „Teoria marxist-leninista a revolutiei socialiste”, de Radu Florian, Editura Politica, 1961
   – „Dialectica dezvoltarii societatii capitaliste: prelegeri de socialism stiintific”, de Radu Florian, Editura Didactica si Pedagogica, 1969
   – „Reflectii asupra filosofiei marxiste”, de Radu Florian, Editura Politica, 1974
   – „Procese definitorii ale dezvoltarii societatii socialiste”, de Radu Florian, Editura Stiintifica si Enciclopedica, 1975
   – „Introducere în teoria marxista a determinismului social”, de Radu Florian, Editura Stiintifica si Enciclopedica, 1979

  • pentru jormania : SA NU UITAM :
   Ministerul de Interne era condus atunci de TEOHARI GEORGESCU, evreu pe numele adevărat BURĂH TESCOVICI;
   Directorul General al Securităţii Poporului: general locotenent GHEORGHE PINTILIE, pe numele adevărat BODNARENCO PANTELEI zis „PANTIUŞA”, evreu cu cetăţenie sovietică;
   Subdirector, g-ral mr. ALEXANDRU NICOLSCHI, evreu, cu numele adevărat BORIS GRUNBERG;
   Subdirector, g-ral mr. VLADIMIR MAZURU, evreu polonez;
   Director al Secretariatului: mr. WILHELM EINHORN, şi el evreu;
   La Direcţia a V-a a Securităţii unde se prelucrau „demascările” de la Piteşti se aflau:
   Director: col. MIHAI DULGHERU, numele adevărat fiind MIŞA DULBERGER, evreu comunist care a emigrat în Israel;
   Şef de serviciu: cpt. MATUŞEI ANDRIESCU, numele adevărat fiind MATUSEVICI NATHAN – evreu, anchetator între 1946-1962;
   Director adjunct: ARITONOVICI SAMUEL (semna ANTONIU SAMI) – evreu, anchetator între 1948-1952, a emigrat în Israel;
   RĂZVAN SERGIU – evreu, anchetator între 1948-1952; a emigrat în Israel;
   NEIDMAN GINGOL – evreu, emigrat în SUA;
   SIMON JAQUES – evreu, emigrat în Israel;
   RUSU MIRCEA, anchetator între 1948-1956; a emigrat în SUA;
   DAVIDOVICI LEON (MUREŞAN) – anchetator între 1948-1956; a emigrat în SUA;
   FRANCO SANDU – evreu, anchetator între 1948-1956, a emigrat în Israel;
   LEON BARBU – evreu comunist, anchetator între 1948-1956;
   MARCOVICI TEDY (MICLE) – evreu, anchetator între 1948-1956; a emigrat în Israel;
   MAHLER WILLIAM – evreu, anchetator între 1952-1956; a emigrat în Israel.

 5. Mesajul sublim care generalizeaza situatia este ca cei detinuti erau legionari si au fost pedepsiti cu uneltele lor (tortura). Logica simpla (si probabil eficienta), dar insuficienta pentru a explica tot ce s-a petrecut acolo.

 6. Atunci s-a vorbit de extendirea experimentului Pitești la nivelul întregii tari. Iată ticăloși ăștia profund cu creierul spălat arata reușită experimentului. Lăsați-i în Raul lor.

 7. Adica i se doreste discret si pe masura ce trece timpul sa se inoculeze ideea ca cei ce au pus la cale distrugerea une elite a cestui neam nu au fost COMUNISTII si OTREPELE care i_au slugarit ?
  Ce rusine !
  Nu domnilor, cei ce au pus la cale aceste crime impotriva neamilui romanesc nu au fost DETINUTII ci CEI CE CONDUCEAU TARA in acea vreme . SI sunt responsabili mereu
  Aceste crime nu se prescriu

 8. Domnul de la Wiesel a sarit fript fiindca ii e frica de un fapt incontesrabil (dar greu de pronuntat in lumea de azi): ascensiunea comunismului in Romania a fost facuta de rusi cu ajutorul elementelor ne-romanesti (pe principiul „divide et impera”). Majoritatea cadrelor de conducere din aparatul de stat au fost rusi, unguri si evrei. Dar e nasol sa pomeneti de etnii in anul curent, ca-ti sar eternii asupriti in cap.

  • După 1965 majoritatea cadrelor de conducere ai PCR erau români, ba chiar înainte , după 1952

 9. Noi nu mergem in Israel sa spunem ca Golda Meir a fost terorista. Sa nu vina nici evreii sa ne spuna cum sa ne cinstim inaintasii. Cand Romania are interese comune si prietenie frumoasa cu Israelul este pacat sa vina acesti falsificatori de istorie sa bage batul prin gard. Adevarul este ca represiunea comunista s-a facut cu evrei dupa cum crimele de la ocuparea Basarabiei in 1940 nu au fost atat ale Armatei Rosii, cat ale celulelor teroriste ale evreilor bolsevici. Hai sa lasam lucrurile asa si sa nu redeschidem rani ale istoriei.

 10. Noi nu mergem in Israel sa spunem ca Golda Meir a fost terorista. Sa nu vina nici cei de la Elie Wiesel sa ne spuna cum sa ne cinstim inaintasii. Cand Romania are interese comune si prietenie frumoasa cu Israelul este pacat sa vina acesti falsificatori de istorie sa bage batul prin gard. Adevarul este ca represiunea comunista s-a facut cu evrei dupa cum crimele de la ocuparea Basarabiei in 1940 nu au fost atat ale Armatei Rosii, cat ale celulelor teroriste ale ervreilor bolsevici. Hai sa lasam lucrurile asa si sa nu redeschidem rani ale istoriei.

 11. Despre autoritatea morală a Domnului Florian putem sa vedem cam ce îi scria acum vreo câțiva ani V Tismaneanu: http://www.contributors.ro/cultura/de-unde-venim-cine-suntem-incotro-mergem-scrisoare-deschisa-domnului-alexandru-r-florian/?attest=true&wpmp_tp=1

 12. Disprețul conducerii Institutului Wiesel față de poporul român este întrecut doar de acela al cozilor de topor neomarxiste (useful idiots) cocoțate mai peste tot la vârful „societății civile” româneşti.

 13. Tovarase Alexandru Florian, punem in carca legionarilor ceea ce de fapt au facut comunistii? Din care un procent insemnat au fost evrei?
  Cu ajutorul unor impostori si al unor cozi de topor, ati incercat sa intinati memoria Maresalului Antonescu. Asa cum comuistii vostri nu au reusit, nici voi nu reusiti. Pentru Romanii patrioti, Maresalul Antonescu ramane un Mare Roman! Cinste Memoriei Lui!

 14. Fii lui Avram Iancu? :))
  Nu-mi pot scoate asta din cap. Mai sunt Mulți români, cu duiumul, rămași încremeniți în mentalitatea de genul Răcnetul Carpaților.
  Fii lui Avram Iancu, dom-le! Te și apucă groaza când auzi numele ăsta “războinic“… belicos. Nepoții lui Radu Vodă. Verișorii lui Vasile Alecsandri. 🙂

  • Cumnatii lui Cuza. Posibilitatile sunt nesfarsite.

   Era de altfel previzibil ca puroiul nazist mioritic va curge pe aici prin comentarii, dar nu ma asteptam sa fie atat de plictisitori si de bosorogiti in exprimarea urii antisemite, ca niste pensionari hodorogi nostalgici dupa totalitarisme, torturi si orori pe care ei nu le-au prins fiindca s-au nascut prea tarziu.

  • Minunati-va! Cititi in continuare „Racnetul Carpatilor”, chiar daca mintea voastra de „millenials” spalati pe creier nu va prea ajuta! Comunismul si nazismul reprezinta punctul de contact al cercului care se inchide. Voi de care parte a punctului de fuziune va situati?
   Eu vad in acest alexandru florian un escroc, un gunoi care a descoperit o vaca de muls si care nu se da inapoi de la nicio ticalosie ca sa scoata un ban pentru sine. Daca era ceva de capul lui, in loc sa pretinda o parte din terenul Muzeului Antipa, gasea in cartierul evreiesc o cladire pe care sa o reabiliteze si sa faca acolo muzeul. Mai mult decat atat, ar fi cautat investitori (evrei sau nu) care sa reabiliteze zona strada cu strada pastrand specificul ei.
   @Cristian Scarb: poate ca „unchiul Pista” ala o fi vizitato- pe ma-ta, si asa s-a mai ivit un avorton pe lumea asta!

  • @jormania:
   Ia comentariu cu comentariu si desfiinteaza-i pe fiecare in parte. Altfel nu faci altceva decat sa aplici etichete fara nicio baza reala. Practic mananci rahat.
   „nostalgici dupa totalitarisme, torturi si orori pe care ei nu le-au prins fiindca s-au nascut prea tarziu.” Cum poti fi nostalgic dupa ceva ce nu ai cunoscut? Nu cumva ai o fractura neuronala aici? Si nu te poti lega de altii cand tu insuti vorbesti despre lucruri pe care evident ca nu le-ai trait. Le-ai citit scrise de de indivizi care incearca sa obtina ceva bani pe baza de tot felul de marturii dar foarte, foarte putine dovezi concrete. Cam cum e claimul lui „prins pol” asupra fermei Baneasa. Ia vezi ca poate te ajuta Tariceanu, sau prietenii lui din Israel, aia pe care pretinde ca nu ii cunostea.
   Salutari prietenilor Anei Pauker si ai „partidului comunist DIN Romania”!

 15. „Organizația Patriotică Radicală a Exilului Românesc „Fii lui Avram Iancu” i-a transmis: „Ia seama că luneci într-un joc periculos, iar dacă faci cunoștințe cu noi în scris, data viitoare – ce nu-i departe dacă nu te potolești – vei cunoaște tăișul pumnalelor noastre sau greutatea bardelor”.
  Vedem si noi o dovada? Un screenshot ceva? O plangere catre autoritati cu numar de inregistrare cu tot, ca doar asa ceva e ilegal? Cu atat mai mult cu cat suna tare nerealist, cu atat mai mult cu cat „fiii” astia vorbesc cam poticnit Limba Romana! Sau inventam ca sa ne dam interesanti si sa ne victimizam un pic?

 16. Cam agramat dl Florian. Ce-i exprimarea asta? ” … și mărturiile legionarilor sau A ACELORA care îi sprijină ” . Domnia sa a facut un liceu, a dat un BAC? Nu ne-ar deranja faptul, daca domnia sa n-ar fi un sef de institutie. Pai cu asemenea lacune de gramatica prabuseste in ruina prestigiul institutiei. Desi unii ar putea intreba: care prestigiu? Si prin ce si l-a dobindit?