G4Media.ro

Alertă din partea serviciilor de informații ale armatei Ucrainei: ”Rușii ar cuceri…

Sursa foto: © Fortton | Dreamstime.com

Alertă din partea serviciilor de informații ale armatei Ucrainei: ”Rușii ar cuceri țările baltice în șapte zile. Timpul de reacție al NATO, în schimb, este de zece” / ”Pierdem teren”

Generalul-maior Vadim Skibitski, adjunctul șefului adjunct al serviciilor de informații militare de la Kiev, a acordat un interviu publicației TheEconomist care stârnește discuții, relatează La Repubblica.

În primul rând, Skibitsky recunoaște că „nu vede o modalitate prin care Ucraina să câștige războiul pe teren”. Chiar dacă – se spune în articol – soldații ucraineni ”ar reuși să-i împingă pe ruși dincolo de granițele țării, o posibilitate din ce în ce mai îndepărtată, acest lucru nu ar opri conflictul. Astfel de războaie se pot încheia doar cu un acord” Dar Skibitsky trage un alt semnal de alarmă. Articolul 5 al NATO, conform căruia o țară membră este apărată de Alianță în cazul unui atac militar, nu este suficient pentru el: ”Rușii ar cuceri țările baltice în șapte zile. Timpul de reacție al NATO, în schimb, este de zece”.

Adjunctul șefului adjunct al serviciilor de informații militare de la Kiev este realist: lucrurile pe teren sunt rele, „sunt la fel de complicate ca în primele zile ale invaziei rusești”, în februarie 2022, „și ar putea deveni și mai rele”: „Problema noastră este foarte simplă. Nu avem arme. Știam că lunile aprilie și mai vor fi luni dificile pentru noi”.

Acesta este și motivul pentru care, la fel ca Avdiivka, orașul Chasiv Yar din Donbass ar putea cădea în curând. Poate la timp pentru sărbătorirea pe 9 mai a ‘Zilei Victoriei’ la Moscova, care comemorează înfrângerea naziștilor în cel de-al Doilea Război Mondial: ”Poate că nu va cădea astăzi, sau mâine. Dar cu siguranță depinde de armamentul și proviziile pe care le avem la dispoziție”.

Potrivit lui Skibitski, Rusia plănuiește deja viitoare atacuri în regiunile Harkov și Sami din nord-estul țării. Momentul ales va depinde de cât de puternică va fi rezistența ucrainenilor în Donbass. Dar o ofensivă majoră a Moscovei, „cu cei 514.000 de soldați recrutați pentru acest război”, în aceste regiuni „ar putea avea loc între sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie”.

Skibitski adaugă pentru săptămânalul britanic că ”luna mai va fi o lună decisivă, Rusia încercând să destabilizeze Ucraina pe trei fronturi: cel militar, în pofida pachetului de ajutor de peste 60 de miliarde de dolari votat de Congresul american: va fi nevoie de timp pentru ca armele și munițiile să ajungă pe front’. Al doilea front este de a slăbi țara pe plan intern și pe președintele Zelenski, al cărui mandat prezidențial expiră teoretic la 20 mai. Și, în al treilea rând, pentru a ‘izola Ucraina pe plan internațional”.

În ceea ce privește rezultatul conflictului, Skibitski pare laconic. În contextul actual, Kievul de pe teren nu va putea face față singur. Dar, adaugă el, „Ucraina și Rusia se luptă acum pentru cea mai bună poziție de negociere”. Care, în opinia sa, ”nu poate veni înainte de sfârșitul anului 2025”.

Capacitatea militară a Rusiei va atinge un vârf la începutul anului 2026 și apoi va scădea din cauza lipsei de materiale și de ingineri. ”Atunci ambele părți ar putea rămâne fără arme. Dar, așa cum stau lucrurile acum, Ucraina va rămâne prima fără ele. Cu toate acestea, vom continua să luptăm. Nu avem de ales”, spune el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Așa este, însă România este ținta Rusiei încă de pe timpul lui Petru cel Mare! Tocmai de aceea s-a investit atât de mult in destabilizarea și dezinformarea României! 99% din organele presă prin afinități cu interlopii și oligarhii de tranziție sunt de fapt in mâna Rusiei!
    Semnalul de alarmă este real si vara anului viitor va fi apogeul in care un stat (ex)NATO poate fi atacat!
    Soluția reală este forța, singura de care Rusia asculta! Cand i se dă dur si rapid peste bot ursul se retrage, vezi Finlanda! Dar trebuie să fie dur si rapid, nu cu picătura cum se face in Ucraina!
    O evitare curajoasă a acestui scenariu este soluția Macron – intervenția NATO in Ucraina cu trupe! O soluție pro-activa excelenta!

    • @Marionette, nu cunosti istoria razboiului ruso-finlandez care a durat 4 luni. Rusia a cerut Finlandei un teritoriu pentru a-si amplasa baze militare in vederea apararii Leningradului de nemti si normal a fost refuzat. In urma razboiului Finlanda a pierdut 10% din teritoriu si 20% din capacitatile industriale care erau amplasate pe acest teritoriu pierdut.

  2. Tinand cont ca tarile baltice (Estonia, Letonia si Lituania) au la vest si nord marea Baltica iar la est Rusia si Belarus par a fi usor izolate. Pot fi ajutate mai rapid doar pe apa sau cale aeriana. Ar merita o simulare de raspuns NATO in acea regiune sa se vada viteza de reactie.