G4Media.ro

Alegeri parlamentare în Italia: Este așteptat cel mai de dreapta guvern de…

foto: Facebook Giorgia Meloni

Alegeri parlamentare în Italia: Este așteptat cel mai de dreapta guvern de la Benito Mussolini încoace. Giorgia Meloni favorită pentru postul de prim ministru

Italienii au început să voteze la ora 7 locală, iar participarea la vot la ora prânzului era de aproape 20%, similară cu cea de la precedentul scrutin din 2018, iar urnele se închid la ora 23 când vor fi publicate și primele sondaje la ieșirea de la urne.

Declararea rezultatelor va lua însă timp, deoarece sistemul de vot este complex – 3/8 dintre cele 200 de mandate din Senat și 400 ale Camerei Deputaților se aleg în circumscripții uninominale prin scrutin majoritar, în timp ce restul se aleg în circumscripții plurinominale pe baza reprezentării proporționale. Italienii din străinătate aleg patru senatori și opt deputați.

Sondajele de opinie au dat în mod constant o  majoritate confortabilă alianței de dreapta, între partide Frații Italiei (FdI, dreapta radicală, post fascist) condus de Giorgia Meloni, Lega (dreapta xenofobă), condus de Mateo Salvini și Forza Italia (centru dreapta) condus de fostuș premier Silvio Berlusconi. Meloni are șansa să devină prima femeie șef de guvern din istoria Italiei, la 100 de ani după ce strămoșul ei politic, Benito Mussolini, a devenit prim ministru.

Stânga este fragmentată între Partidul Democrat (PS, centru stânga), condus de Enrrico Letta, Mișcarea 5 Stele (stânga populistă), condus de fostul premier Giuseppe Conte și Italia Viva, condus de fostul premier și lider al PD, Matteo Renzi.

Meloni s-a distanțat declarativ de originile fasciste ale partidului, prezentându-l drept un partid clasic conservator. Ea a promis măsuri de reducere drastică a imigrației, la fel ca și Salvini și Berlusconi, dar spre deosebire de aceștia nu are o poziție favorabilă președintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

6 comentarii

  1. Si care-i problema?

  2. „Sperăm”, adică „noi, rușii, fiindcă e singura noastră speranță pentru a sabota UE”.

  3. X Andrei. Cel care saluta prietenul imaginar este in cealaltă parte a lumi.

  4. neo-fascism, neo-nazism, neo-legionari, inarmari, conflicte
    si inca cate! suntem clar pe drumul WW3, care o sa inceapa poate chiar curand!
    luati aminte!

  5. Italia fara UE e muci ! Mucii in batista si batista pe tambal!!!

  6. Trist … ne vom trezi cu toti intelectualii acasa … coca-lari , pro-stituate , ho-ti , crimi-nali ..n-asol ..