G4Media.ro

Agenția pentru investiții în sănătate, care se va ocupa inclusiv de proiectele…

Sursa foto: G4Media.ro

Agenția pentru investiții în sănătate, care se va ocupa inclusiv de proiectele spitalelor regionale, va fi condusă de un președinte și un vicepreședinte. La concurs vor putea participa și arhitecți sau ingineri / Care sunt criteriile

Ministerul Sănătății a publicat în dezbatere publică un proiect de ordin pentru organizarea concursului pentru ocuparea funcţiei de președinte și vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS). Înființarea ANDIS este prevăzută în PNRR și a fost înființată, printr-o ordonanță de urgență adoptată de Guvern la începutul verii.

Instituția este subordonată Ministerului Sănătății și se va ocupa de infrastructura din sănătate, inclusiv spitalele regionale care vor fi construite la Iași, Cluj și Craiova.

Concursul în vederea ocupării funcției de președinte și vicepreședinte al agenției va fi organizat de către Ministerul Sănătății.

Potrivit proiectului de ordin, la acesta vor putea participa persoane care care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

a) să deţină cetăţenia română;

b) să cunoască limba română, scris şi vorbit, precum şi o limbă de circulaţie internaţională, nivel intermediar, scris şi vorbit;

c) să aibă capacitate deplină de exerciţiu;

d) să aibă o stare de sănătate corespunzătoare pentru exercitarea funcţiei, atestată pe bază de examen medical, conform dispoziţiilor Hotărârii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor, cu modificările şi completările ulterioare;

e) să aibă studii universitare de lungă durată absolvite cu diplomă de licenţă, respectiv studii superioare de lungă durată absolvite cu diplomă, în una dintre următoarele specializări: administraţie publică, medicină, inginerie, arhitectură, economie, drept;

f) să nu fi suferit condamnări penale, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea;

g) să nu se afle în perioada de interdicţie de trei ani de a ocupa funcţii sau demnităţi publice, prevăzută la art. 25 alin. (2) din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare;

h) să nu se încadreze în dispoziţiile art. 2 lit. a) şi b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008, cu modificările ulterioare;

i) să aibă experienţă în specialitatea studiilor de cel puţin 5 ani şi experienţă în domeniul gestionării proiectelor de investiţii finanţate din fonduri rambursabile sau nerambursabile de cel puţin 2 ani.

Concursul se desfășoară în două etape. Prima va consta în evaluarea dosarelor de concurs ale tuturor participanţilor şi stabilirea clasamentului acestora pe baza criteriilor de evaluare de către o comisie de evaluare numită prin ordin al ministrului sănătăţii. A doua va presupune susţinerea de către primii cinci candidaţi clasaţi în urma evaluării de interviuri şi prezentarea proiectelor de management ale acestora în faţa comisiei de evaluare şi a Consiliului de supraveghere al ANDIS.

După finalizarea etapelor de concurs se întocmeşte, în ordine descrescătoare, clasificarea candidaţilor care au promovat concursul. Se declară admis candidatul care s-a clasat pe primul loc în urma susţinerii concursului pentru ocuparea funcției de președinte sau vicepreședinte al ANDIS.

Participanții la concurs vor prezenta, ca parte a dosarului de concurs, proiectul propriu de management, care, în situația în care participantul este numit în funcția de președinte sau vicepresedinte al ANDIS, va constitui baza pentru stabilirea planului de acțiune strategică a agenției.

Tema proiectului de management este la alegerea candidatului din următoarele cinci teme și va fi adaptată la activitatea ANDIS (obiective/proiecte de investiții în infrastructura de sănătate):

a) dezvoltarea unei infrastructuri de sănătate apte să asigure accesul unui număr cât mai mare de persoane la asistență medicală de specialitate în cele mai bune condiții de calitate;

b) asigurarea unor cerințe înalte de calitate și performanță privind infrastructura de sănătate și transformarea sa într-un centru de excelență în gestionarea obiectivelor/proiectelor de investitii în infrastructura de sănătate;

c) pregătirea și implementarea obiectivelor/proiectelor de investiții de importanță considerabilă în infrastructura de sănătate, astfel încât acestea să fie finalizate la termen, conform specificațiilor și în cadrul bugetului aprobat;

d) atragerea fondurilor europene și a altor surse de finanțare legal constituite în domeniul infrastructurii de sănătate;

e) asigurarea unui management performant al obiectivelor/proiectelor de investiții de importanță considerabilă în infrastructura de sănătate și dezvoltarea și îmbunătățirea permanentă a capacității administrative necesare pentru pregătirea, implementarea și finalizarea obiectivelor/proiectelor de investiții în infrastructura de sănătate.

Proiectul se prezintă într-un volum de maximum 20 pagini.

Context. Deși este parte din PNRR, înființarea agenției a fost criticată vehement inițial de actualul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), la scurt timp de la preluarea mandatului. Alexandru Rafila acuza că ANDIS va plăti consultanță din partea unor experți străini. Ministrul a cerut inclusiv o anchetă a Corpului de control al premierului. „Mie mi-e foarte greu să cred că este un lucru în regulă în care 72 sau 75 de angajați de la ANDIS, plătiți cu salariile din România, cu 1.000 de euro pe lună sunt consultați sau consiliați sau cum vreți dumneavoastră de persoane care îi învață cu 2.000 de euro pe zi și nu-i învață o singură zi, îi învață foarte multe sute și mii de zile”, afirmat Rafila în februarie 2021. Detalii aici.

Alexandru Rafila declarase, anterior, la Antena 3, că a găsit în PNRR un buget care prevede 5 milioane de euro pentru funcționarea Agenției Naționale de Investiții în Sănătate și de cinci ori mai mulți bani prevăzuți pentru consultanță la această instituție.

Foștii miniștrii USR Cristian Ghinea, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă au reacționat la afirmațiile lui Alexandru Rafila. Cristian Ghinea spunea că, de fapt, este vorba de investiții de 1,7 miliarde de euro în spitale și 30 de milioane pentru tot aparatul care se va ocupa de acestea, pe o perioadă de 5 ani.

Ulterior, Alexandru Rafila a acceptat necesitatea înființării ANDIS, însă inițial a purtat discuții în Guvern pentru ca aceasta să fie în subordinea Secretariatului General al Guvernului. În cele din urmă, Rafila a acceptat înființarea agenției în subordinea Ministerului Sănătății.

Scopul ANDIS constă în dezvoltarea infrastructurii de sănătate, prin pregătirea, implementarea și finalizarea obiectivelor/proiectelor de investiții în infrastructura de sănătate.

Ce prevede PNRR despre ANDIS:

„Scopul ANDIS este dezvoltarea infrastructurii de sănătate publică, prin pregătirea, implementarea și finalizarea proiectelor de investiții de importanță considerabilă în infrastructura de sănătate publică.(…)
Conducerea agenției va fi compusă dintr-un președinte și un consiliu director și va avea, în primul an de funcționare, un număr de 52 de angajați, dintre care 25 vor fi preluați prin transferul integral al Direcției de Monitorizare Implementare Spitale Regionale, structură funcțională în prezent în cadrul Ministerului Sănătății, cu posibilitatea preluării ulterioare a anumitor funcționalități din alte servicii ale Ministerului Sănătății. Se estimează că, în fazele avansate de maturitate ale ANDIS, aceasta va avea un total de 78 de angajați. Fazele de maturitate ale ANDIS sunt descrise în secțiunea următoare. În primele faze de maturitate ale proiectului (2021-2023), ANDIS va beneficia de asistență tehnică din partea BEI-PASSA, această asistență tehnică urmând a fi treptat redusă până ce ANDIS va atinge nivelul de maturitate necesar. Această asistență tehnică va putea fi pusă și la dispoziția beneficiarului investiției sau o va putea utiliza în realizarea documentelor necesare realizării investiției propuse și selectate.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...