
Adolescenți, influenceri și „incel culture” în Europa / De la Bulgaria la Franța, România și Portugalia, influenceri precum Zornitsa Gyutsova, Alex Hitchins, HowToMan sau Numeiro propagă mesaje misogine
Un băiat de 13 ani își ucide colega de clasă. În căutarea motivelor crimei, poliția descoperă că băiatul intrase în contact cu conținut misogin pe rețelele sociale, la fel ca mulți dintre colegii lui. Este scenariul serialului britanic Adolescence, care a devenit celebru la începutul anului 2025.
Între timp, în aprilie anul acesta, în Bulgaria, Magdalena Ruseva, o fată de 18 ani din Haskovo, a fost ucisă. Un coleg de 17 ani a fost arestat pentru crimă. Nu există o concluzie definitivă dacă a fost influențat de misoginia online, dar cazul a ridicat întrebarea: cât de departe ajunge cultura incel în Europa?
Termenul „incel culture” a devenit cunoscut după difuzarea serialului Adolescence, în care un băiat este acuzat că și-a ucis colega de clasă. Cuvântul este asociat cu comunități masculine online care promovează ura față de femei și, adesea, violența.
Cum s-a răspândit pe țări UE „incel culture”
Cultura incel, cândva un fenomen de nișă pe forumuri obscure, a ajuns să fie vizibilă în tot mai multe colțuri ale Europei, alimentată de influenceri care promovează misoginia și, uneori, chiar violența împotriva femeilor.
Jurnaliștii Entr din țările UE Bulgaria, Portugalia, Franța, Germania și România au contribuit la acest material.
În Bulgaria există canale unde pot fi întâlniți termeni, precum și idei similare. „Influencerița” Zornitsa Gyutsova, de exemplu, își folosește rețelele sociale pentru a vorbi despre cum „femeile iubesc bărbații care le bat”, „o palmă e o formă de control care funcționează” și că violul este „parte din strategia sexuală a bărbaților pentru a se reproduce”.
Nici alte țări nu sunt ferite. În România, un așa-numit „pick-up artist” cunoscut ca HowToMan vinde cursuri online despre cum să „cucerești” femeile, promovând stereotipuri sexiste și videoclipuri cu titluri precum „Standardele femeilor sunt absurde”.
În Portugalia, YouTuber-ul Numeiro este anchetat pentru discurs instigator la ură împotriva femeilor, după ce autoritatea pentru egalitatea de gen a primit peste o sută de plângeri din partea cetățenilor revoltați.
În Franța, influencerul Alex Hitchins a fost chemat la audieri în Parlament după ce a promovat pe TikTok idei despre „dominația bărbaților asupra femeilor”. Contul său a fost suspendat ulterior.
Și în Germania, fenomenul manosferei și al forumurilor „incel” a luat amploare, cu antrenori de „masculinitate” care difuzează conținut anti-feminist. La începutul acestui an, autoritățile germane au efectuat raiduri în mai multe orașe, vizând persoane suspectate de propagarea discursului instigator la ură și violență sexualizată online.
Articolul publicat în format adaptat pentru rețelele sociale
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.