G4Media.ro

Adevărul nefardat despre imaginea României în presa internațională de Ziua Diplomației: Un…

Adevărul nefardat despre imaginea României în presa internațională de Ziua Diplomației: Un dezastru

Premierul Viorica Dăncilă, președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu și Florin Iordache, președintele comisiei speciale pentru legile justiției au vorbit de Ziua Diplomației Române, dar sunt cu toții responsabili din punct de vedere politic pentru dezastrul de imagine pe care în traversează România în exterior. Nume mari din presa internațională au alocat în ultimele săptămâni spații largi degradării democrației sub regimul Dragnea, au criticat puterea de la București pentru intervenția brutală a jandarmilor la protestul din 10 august sau solicită impunerea de sancțiuni împotriva oficialilor corupți. Nu mai vorbim de gafele premierului Dăncilă și reputația de marionetă.

 • La Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, tema ediției din acest an este: „Diplomația – un pilon al României Centenare”. G4Media vă prezintă adevărul nefardat despre imaginea României în presa internațională, în cele mai relevante articole publicate în ulimele două luni.

Handelsblatt: Premierul Dăncilă este o marionetă a puterii

Premierul Viorica Dăncilă a revenit luni din concediu cu o zi mai devreme, dar absența ei pe durata celor trei zile de protest a fost taxată în termeni duri de cotidianul german Handelsblatt.
Redăm mai jos cele mai relevante fragmente din articol: ”Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a strălucit la proteste din țara ei prin absență. Acest lucru știa să-l facă bine și pe vremea când era europarlamentar. România nu își găsește liniștea. Prin dispersarea violentă a unui protest vineri seara în inima Bucureștiului au fost rănite mai mult de 450 de persoane. În weekend demonstrațiile au continuat.” (13 august 2018)

Poziție radicală asumată de Washington Post: SUA trebuie să sancționeze oficialii români corupți și implicați în violențele jandarmilor, UE trebuie să crească presiunea pe guvern

Un editorial asumat de conducerea ziarului Washington Post cere măsuri radicale din parte SUA și UE la adresa oficialilor din România. Editorialul cere ca administrația Trump să sancționeze oficialii români implicați atât în cazuri de corupție, cât și în reprimarea violentă a protestelor. Washington Post cere utilizarea instrumentului legislativ numit Magnitsky Act, special creat pentru astfel de cazuri.
Prestigiosul ziar american cere și Uniunii Europene să mărească presiunea asupra demnitarilor români pentru a renunța la modificările legilor justiției și codului penal. (19 august)

The Washington Examiner, poziție dură: E vremea curățeniei în România prin impunerea de sancțiuni țintite împotriva politicienilor corupți

”Admițând criza crescândă a statului de drept în România, Statele Unite ar trebui să-i sacționeze pe acei politicieni corupți din România. Această acțiune ar reprezenta pasul potrivit în acord cu așteptările românilor în timp ce aceștia solicită o democrație mai onestă”, scrie The Washington Examiner. Autorul editorialului, Tom Rogan, amintește că, după revocarea Laurei Codruța Kovesi, oamenii au ieșit pe străzi, iar după plecarea ei de la șefia DNA ”cleptocrații se simt mai în siguranță”. (14 august 2018)

Washington Post: Democrația dispare încet în Polonia, Ungaria și România/ Liviu Dragnea se comportă ca o ”canalie” în fața justiției

”Liderul social-democraților, Liviu Drangea, condamnat pentru fraudă electorală și pentru abuz de putere – în ultimul caz fiind vorba de menținerea a doi membri de partid în funcții publice timp de șapte ani, deși aceștia nu au lucrat pentru stat – se apără de tot acest scandal așa cum canaliile deseori o fac: prezentându-se drept o victimă”, scrie The Washington Post, publicația americană cu simpatii democrate și anti-Trump, într-un text de opinie semnat de echipa editorială. Washington Post analizează modul în care dispare încet democrația în Polonia, Ungaria și România, țări care, în opinia publicației, se îndreaptă spre autoritarism. (8 iulie 2018)

Editorial Le Figaro: România e bolnavul Europei

”Bolnavul Europei nu e Polonia, nici Ungaria, ci România”, scrie profesorul român Alexandru Călinescu într-un editorial publicat de Le Figaro (articol cu abonament), unul dintre cele mai citite cotidiane din Franța.
”Nicăieri în UE, nici în Polonia, nici în Ungaria atacurile contra justiției nu sunt atât de violente, atingerile aduse libertăților nu sunt atât de grave și politicienii la putere atât de corupți ca în România. Ce se petrece la București e mult mai grav decât ceea ce atrage atenția presei europene la Varșovia și Budapesta”, scrie Călinescu, disident anti-comunist. (18 august 2018)

Editorial Der Spiegel: România ar trebui pedepsită ca Polonia pentru încălcarea principiilor UE. Kaczynski jignește protestatarii, Dragnea îi bate

”La fel ca Polonia, și România are trebui pedepsită pentru călcarea în picioare a principiilor UE”, scrie ziaristul Jan Puhl într-un editorial publicat în influentul săptămânal german Der Spiegel. Editorialul pleacă de la protestele curmate violent de jandarmerie și trece în revistă ofensiva anti-justiție a PSD și a lui Liviu Dragnea personal. ”Conducătorul secret al României se numește Liviu Dragnea. La fel ca Jaroslav Kaczynski, polonezul conservator, acesta conduce guvernul de la București, fără a deține efectiv o funcție în cadrul puterii executive, ci bazându-se pe autoritatea lui ca șef al celui mai puternic partid”, își începe ziaristul german comentariul. (19 iulie 2018)

Televiziunea germană de stat, reportaj despre Dragnea, Belina și corupție

Televiziunea germană de stat ARD a realizat și difuzat un amplu reportaj despre Liviu Dragnea, plecând de la protestul terminat cu violențele jandarmilor din 10 august.
”Un mare protest împotriva corupției – acestea sunt imaginile week-endului trecut în București. Cine a fost în centrul atenției demonstranților? Liviu Dragnea, președintele Parlamentului și liderul PSD”, titrează ARD. Ziariștii germani au explicat că cel pe care oamenii îl consideră principalul vinovat pentru ceea ce se întâmplă în țară este Dragnea.
Jurnaliștii germani au prezentat pe larg scandalurile de corupție și condamnările lui Dragnea și au făcut o vizită la lacul Belina, aflat în centrul unui răsunător scandal și al unui dosar penal. (20 august 2018)

De Volkskrant, influent ziar olandez: Acum şi România are un lider autoritar/Dragnea ține țara în strânsoarea feudală

De Volkskrant, unul dintre cele mai citite ziare olandeze, a deschis una dintre ediţiile tipărite cu şeful PSD, Liviu Dragnea pe prima pagină, titrând că „Acum şi România are un lider autoritar”, anunță ziarul Adevărul.
Publicaţia olandeză a descris, într-un material mai larg, contextul politic românesc, scriind: „Afaceristul-politician Liviu Dragnea are România în strânsoarea sa feudală. Cum a reuşit asta?”. În lead-ul articolului, presa olandeză a precizat că „în timp ce românii ies în stradă împotriva corupţiei, Liviu Dragnea îşi aşteaptă şansa de a deveni preşedinte. El este de mult timp cunoscut drept simbolul culturii politice putrede din ţara sa”. (23 august 2018)

Presa internațională denunță violența jandarmilor împotriva protestatarilor. Le Monde: Tunuri cu apă și gaze lacrimogene contra românilor care au denunțat corupția

Ziarul francez Le Monde acordă spații generoase relatării corespondentului de la București, iar reportajul de la protestul masiv de vineri este unul dintre principalele articole de pe pagina de net a publicației. Și The Guardian alocă spațiu pe prima pagină pentru relatarea violenței autorităților de la București contra protestatarilor.

”Gaz lacrimogen și tun cu apă pentru a dispersa o manifestație a expatriaților români”, a titrat Mirel Bran în Le Monde, adăugând că ”zeci de mii de români din diaspora au protestat în fața guvernului împotriva corupției”.
Le Monde face istoricul atacurilor la justiție date de coaliția PSD-ALDE, în frunte cu liderul Liviu Dragnea, și scrie că partenerii europeni ai României și-au manifestat îngrijorările față de starea statului de drept. Și ziarul britanic The Guardian scrie despre ”sutele de răniți” rezultați în urma intervenției jandarmilor asupra protestatarilor. (11 august 2018)

Financial Times, editorial critic după violențele forțelor de ordine: ”Sub guvernul PSD, România regresează în privința valorilor europene”

”Îngrijorarea fundamentală este aceea că, sub guvernul său condus de social-democrați (PSD), România regresează în privința valorilor europene pe care ar fi trebuit de fapt să le promoveze, în condițiile în care ea se pregătește să preia în ianuarie președinția rotativă de șase luni a blocului”, scrie Financial Times într-un editorial dedicat situației din România.
Intitulat ”Spectrul corupției alimentează temerile UE privind statul de drept din România”, editorialul semnat de Tony Barber trece în revistă atacurile susținute la adresa justiției date de coaliția PSD – ALDE și arată că ”violențele de amploare de săptămâna trecută ale poliției împotriva protestatarilor anticorupție de la București, au dus la apariția unor noi dubii în rândul guvernelor vest-europene și autorităților UE cu privire la statul de drept și independența instituțiilor democratice din România”, potrivit Rador. (17 august 2018)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

 1. Aleșii neamului sunt preocupați să pună la pământ justiția, pentru a-si păstra funcțiile și averea furată, fără a plăti pentru faptele lor de corupție!!!
  Păcat că există printre juriști și persoane care au acționat în folosul coruptilor, au creat precedente periculoase, practic si-au trădat profesia iar acum, aceste fapte se rasfrang asupra tuturor.
  Oamenii încet , încet își pierd rând pe rând încrederea în instituțiile statului!
  Iar aceasta stare de neîncredere, aceasta atmosfera de război intern, slăbește statul, ne face extrem de vulnerabili față de cei din exterior, care pot profita de slăbiciunea statului român.

 2. Felicitari autorului ! articol reprezentativ in devoalarea sinistrei intentii guvernamentale marea psd. Felicitari intregului colectiv redactional si multumiri pentru profesionalismul cat si patriotismul in temerara d-tra activitate !

 3. CATA NEDREPTATE, TARICEANU ESTE NEGLIJAT. TOCMAI EL, CEL MAI BUN PESEDIST.
  TOCMAI EL, OMUL CU BILETELE ROZ. N-A OBSERVAT NIMENI CE CULoARE AU FOILE LUI TOADER?