G4Media.ro

Financial Times, editorial critic după violențele forțelor de ordine: ”Sub guvernul PSD,…

Financial Times, editorial critic după violențele forțelor de ordine: ”Sub guvernul PSD, România regresează în privința valorilor europene”

”Îngrijorarea fundamentală este aceea că, sub guvernul său condus de social-democrați (PSD), România regresează în privința valorilor europene pe care ar fi trebuit de fapt să le promoveze, în condițiile în care ea se pregătește să preia în ianuarie președinția rotativă de șase luni a blocului”, scrie Financial Times într-un editorial dedicat situației din România.

Intitulat ”Spectrul corupției alimentează temerile UE privind statul de drept din România”, editorialul semnat de Tony Barber trece în revistă atacurile susținute la adresa justiției date de coaliția PSD – ALDE și arată că ”violențele de amploare de săptămâna trecută ale poliției împotriva protestatarilor anticorupție de la București, au dus la apariția unor noi dubii în rândul guvernelor vest-europene și autorităților UE cu privire la statul de drept și independența instituțiilor democratice din România”, potrivit Rador.

”Lacunele existente în domeniul reformei judiciare și al luptei anticorupție fac ca România, la fel ca Bulgaria, să se mai afle încă sub mecanismul special de monitorizare al UE, la aproape 12 ani de la aderarea la bloc. Această procedură le repugnă extrem de mult miniștrilor guvernului român. Însă șansele ca UE să renunțe la ea au primit o lovitură în iulie, atunci când Laura Codruța Kovesi, șefa instituției independente anticorupție a României, a fost destituită în urma unei campanii motivate politic, conform opiniei ei, menite a-i neutraliza eforturile de a trimite în judecată cazurile de corupție la nivel înalt”, arată FT.

Editorialul pune demiterea lui Kovesi într-o perspectivă mai largă: ”Din perspectiva UE, presiunea pusă pe Kovesi și pe DNA este parte a unui efort mai amplu al guvernului de a-i proteja pe politicienii de rang înalt prin îmblânzirea codului penal și reducerea pedepselor pentru corupție”.

La fel ca alte publicații străine, și ziaristul britanic îl identifică pe șeful PSD drept omul-cheie al atacului la justiție: ”personajul central este Liviu Dragnea, șeful PSD, care nu deține nici o funcție ministerială, dar este conducătorul autoritar din spatele guvernului. Dl Dragnea a fost găsit vinovat în iunie pentru abuz în serviciu și mai are și o condamnare anterioară pentru fraudă electorală, dar neagă ambele acuzații. Adversar înverșunat al lui Iohannis, Dragnea pare hotărât să evite executarea condamnării la închisoare, întrucât acest lucru ar echivala aproape sigur cu sfârșitul ambițiilor lui politice.

”Nici UE, nici Iohannis și nici guvernul nu vor ca începutul președinției de șase luni a României să fie umbrit. Însă manifestațiile anticorupție care erup din timp în timp în orașele României servesc guvernului drept memento că răbdarea publicului general are și ea limite. În România lupta pentru statul de drept este uneori, fără a exagera prea mult, o bătălie”, arată Tony Barber în finalul editorialului.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Daca a ajuns o publicatie specializata pe economie si finante sa te traga de maneca pentru probleme politice si de drepturi ale omului, e clar!
  Cu alte cuvinte ne-a spus „vedeti ca in curand va ia dracu financiar si nu scapati de criza!”
  Mai trebuia sa ne dea procentele de cresteri pentru unii si de scaderi pentru alti indicatori macro, dar nu se face…..

 2. 1) Dacă FADERE ( Federația Asociațiilor De Români Din Europa ) și-a retras cererea de autorizație & nu și-a mai asumat răspunderea organizării miting-ului, pe baza cărui protocol sunt judecați/acuzați jandarmii?

  2) Legea offshore deranjează pe mulți străini. Foarte bine.

  3) Jurnaliștii nu se pun niciodată perete între protestatari și forțele de ordine. „Bieții jurnaliști” austrieci sunt niște escroci – dar mai escroci (și corupți) sunt politicienii austrieci îi deranjează că o firmă din capiatala lor, OMV (pe vremuri se numea Sowjetische Mineralölverwaltung – Administrația Petrolieră Sovietică) pierde bani din cauza legii offshore.

  • Nu poate nimeni de la G4 sa opreasca copy/paste-urile postacului?

   Eventual mutati sistemul de comentarii pe disqus sau ceva similar, ca sa-l pot bloca singur, ca si asa nu sunteti in stare sa rezolvati problema cu data eronata a postarilor (formatarea datei) de luni de zile.

   Repet, G4, chiar trebuie facut ceva cu sistemul de comentarii, in epoca postacilor nu se poate continua asa.

   Anyway, on topic la postarea postacului, referitor la cererea de autorizare cu care bate campii la fiecare articol de cateva zile, conform legii nr. 60/1991 republicata in M. Of. nr. 888 din 29 septembrie 2004, articolul 3:

   Nu trebuie declarate în prealabil adunările publice […] care se desfăşoară în exteriorul […] sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public […].”

   Restul aberatiilor pe care le posteaza nu are sens sa le comentez.

  • Heil Dragnea!

  • Ce plictiseală (puțin spus !) să îți vedem postările inepte pe aici.
   Sper să-ți stea în gât și să te sufoci cu cele 2 copeici câștigate per postare, troll amărât !

 3. @Vlad: aveți dreptate . Eu nu citesc alde astia. Ignor.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.