G4Media.ro

Acțiune inedită. Două asociaţii ale magistraţilor au solicitat preşedintelui Curţii de Justiţie…

Acțiune inedită. Două asociaţii ale magistraţilor au solicitat preşedintelui Curţii de Justiţie a UE să suspende activitatea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie. Koen Lenaerts ar putea lua o decizie în martie

Două asociaţii ale magistraţilor, Forumul Judecătorilor din România (FJR) şi Mişcarea pentru apărarea statutului procurorilor, au solicitat preşedintelui Curţii de Justiţie a UE (CJUE), Koen Lenaerts, să dispună măsuri provizorii în cadrul proceselor deschise de aceste asociaţii la CJUE prin care solicită instanţei europene să clarifice dacă Romania trebuie să respecte recomandările Comisiei Europene în cadrul MCV şi Tratatul pentru funcţionarea UE, a informat FJR într-un comunicat de presă. Acest demers a fost însă prea puțin comentat și reprezintă o acțiune inedită a magistraților din România.

Ce măsuri provizorii au solicitat asociaţiile. De exemplu, în cadrul acestor procese deschise la CJUE, asociaţiile au solicitat preşedintelui CJUE, Koen Lenaerts, să dispună măsuri provizorii, adică să solicite statului român să dispună suspendarea activității Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) din cadrul Parchetului general.

„Atât în cauza C-83/19, cât şi în cauza C-127/19 aflate pe rolul CJUE au fost solicitate preşedintelui Curţii să dispună măsuri provizorii, la fel ca în cazul cererilor din Polonia. Adică, suspendarea aplicării dispoziţiilor legislative care au legătură cu acele trimiteri. Preşedintele CJUE poate lua ce măsuri provizorii consideră necesare”, au declarat surse judiciare pentru G4media.

„Este ca la noi, cerere de suspendare până la pronunţarea pe fond”, au explicat sursele G4media.

Când s-ar putea pronunţa preşedintele CJUE. Solicitările au fost făcute de cele două asociaţii pe 15 şi, respectiv, 20 februarie. În cazul Poloniei, cererile de măsuri provizorii au fost admise în 18 zile de la depunere.

„În cazul Poloniei, în octombrie au fost luate măsuri provizorii, în decembrie au fost confirmate, acum în februarie au fost pledoariile şi hotărărea finală e aşteptată în martie”, au explicat sursele G4media.

Ce se întâmplă dacă România nu respectă deciziile CJUE. „Nu există cazuri în care statele membre să nu respecte deciziile CJUE. Cereri de măsuri provizorii au mai fost doar în cazul Poloniei”, a explicat un specialist în practica CJUE pentru G4media. În caz contrar, Curtea europeană ar putea impune sancţiuni financiare României.

Potrivit articolului 260 din Tratatul pentru funcţionarea UE:

  • „(1) În cazul în care Curtea de Justiţie a Uniunii Europene constată că un stat membru a încălcat oricare dintre obligaţiile care îi revin în temeiul tratatelor, acest stat este obligat să ia măsurile pe care le impune executarea hotărârii Curţii.
    (2) În cazul în care consideră că statul membru în cauză nu a luat măsurile pe care le impune executarea hotărârii Curţii, Comisia poate sesiza Curtea, după ce a dat statului în cauză posibilitatea de a-şi prezenta observaţiile. Comisia indică cuantumul sumei forfetare sau al penalităţii cu titlu cominatoriu pe care statul membru în cauză trebuie să le plătească şi pe care îl consideră adecvat situației.
    În cazul în care Curtea constată că statul membru în cauză nu a respectat hotărârea sa, aceasta îi poate impune plata unei sume forfetare sau a unor penalităţi cu titlu cominatoriu”, se arată în Tratatul pentru funcţionarea UE.

Opțiunea nucleară. În plus, Angela Cristea, șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București, a declarat vineri, într-un interviu pentru RFI, că Bruxelles-ul are mai multe instrumente de intervenție pentru a răspunde încălcării principiilor statului de drept în România, printre care procedura de infringement și „opțiunea nucleară”: declanșarea articolului 7 din Tratatul UE (suspendarea dreptului de vot în UE).

Polonia a respectat decizia CJUE. Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a promulgat pe 18 decembrie 2018 legea prin care a fost anulată scăderea vârstei de pensionare a judecătorilor Curții Supreme de la Varșovia de la 70 la 65 de ani, măsură care a dus în luna iulie la retragerea forțată a mai multor judecători, inclusiv a președintelui Curții.

Decizia șefului statului polonez a venit după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis că Polonia trebuie să suspende imediat aplicarea noii legi privind reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme, tranşând o dispută în acest sens între Varşovia şi Bruxelles.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

22 comentarii

  1. Astept cu nerabdare decizia CJUE la solicitarile celor doua foruri profesionale, iar ulterior sa vezi „distractie” – in premiera in UE, un stat (autoritatile lui) nu va respecta decizia CJUE!

  2. Nu se mai poate face nimic. Justitia este profund corupta. Poate ca nu total,dar intro proportie majora este corupta si pesedizata. Poporul este la fel. Legile in RO se fac contra oamenilor cinstiti si in folosul coruptilor.

    • @Banel – Esti cumva postac psd-ist si ai sarcina sa induci resemnarea ??!! Cea mai buna dovada ca nu ai dreptate si ca Justitia nu este corupta „intr-o proportie majora” este tocmai actiunea celor doua asociatii de magistrati. In plus, protestele magistratilor din ultimele zile ne arata ca Justitia inca nu s=a predat. Tocmai de aceea, acum mai mult decat oricand, este nevoie de sustinerea noastra si de proteste masive ale societatii civile.

    • Evident ca e postac scarbos psdac, cine cu mintea in cap si atent la ce se-ntampla acum, cand vorbim, ar putea veni cu manipulari de-astea ordinare, de manual kgb-ist? Banele, fa-ne un bine, cara-ti hoitul urat mirositor de pe G4 Media!

  3. Mafia romaneasca este mai eficienta si practica decat actiunile ineficiente ale victimelor.

    • Ia asculta! Lasa maximele astea de 2 lei chinuite ,nu pacalesti pe nimeni pe aici,da-te ‘telectual pe siteul latrinelor ssu sputnik!

    • Don Quijote , iti pretuiesc postarile mobilizatoare si optimiste , ce ne-am face fara asemenea cavaleri ? Memorabila confesiunea facuta lui Sancho : ” LIBERTATEA , SANCHO , ESTE UNUL DIN DARURILE CELE MAI DE PRET PE CARE CERUL L-A DARUIT OAMENILOR : CU EA NU POT FI ASEMUITE NICI BOGATIILE PE CARE LE ASCUND PAMANTUL SI MAREA ; PENTRU LIBERTATE , CA SI PENTRU CINSTE , POTI SI TREBUIE SA-TI DAI VIATA ; IAR PIERDEREA LOR ESTE CEL MAI MARE RAU CE TI SE POATE INTAMPLA ”Se apropie primavara , poate se dezmorteste din nepasare fibra poporului roman si realizeaza ca somnul ratiunii zamisleste monstri . ”La cantatul de aur al cocosilor / Am intrat in istorie calare” , Dulcineea lui Cervantes este pentru noi , romanii , matca , spatiul si plaiul mioritic harazit de Dumnezeu !

    • Draga Lia, na, l-ai desconspirat pe emil, ca el chiar postac putinist este, abia de a reinviat si el de vreo cateva zile, bag seama ca a fost banat si n-a mai venit pe-aci sa ne intoxice!

    • Ati avut vreun proces de agresiune, nu de coruptie ..ca sa vedeti ce justitie inexistenta avem? cum isi bat joc judecatorii si nu raspund. Mama mea a fost agresata fara furt asa au facut 4 pusti misto de ea..ea avand handicap si 95 de ani. Pustiul care a impins-o si i-a facut fractura de femur..era al unui Politist..Judecatoarei i-a fost mila de copii nu de batran..Sper sa avem Justitie divina sa fie impinsa la batranete jUDECATOAREA de aceeasi copii pe care i-a salvat din „mila”
      Cei care nu ati avut parte de nedreptati comentati aiurea.Magistratii trebuie sa raspunda..Motivarea am avut-o dupa 1 an si 4 luni

  4. Inedita pentru occidentali,pentru cine e inedita??Nu e normal ,daca suntem o tara europeana,cu drepturi dar si cu obligatia de a respecta tratatele semnate pentru intrarea in UE,ca tocmai cei ce trebuie sa asigure o justitie independenta de politic sa caute sa se apere de abuzurile puterii asupra lor?FOARTE BINE,EXCELENT,BRAVO, MAI AVEM O SPERANTA CU ASTFEL DE OAMENI!

    • Foarte corecta remarca!
      Asa trebuie contracarate goangele cu ‘nu mai avem nicio sansa’, ‘justitia s-a predat’ si alte tampenii prin care agentii moscoviti si ai infractorilor autohtoni incearca sa-i descurajeze pe cei care au sperante de viitor pentru Romania.

  5. Suveranistul” Dragnea o sa refuze cu indignare iar apoi cand Romania va fi supusa la plata daunelor cominatorii nu ii vor mai ajunge degetele de la cele doua maini sa-i identifice pe „dusmanii copiilor nostri” (cum abia spuse la Congres)!

    PS. Pai ce, Dragnea e polonez sa respecte hotararile unei Curti de Justitie internationale (intamplator chiar a UE) ?

  6. @ Zoticus – Multumesc pentru aprecieri, pentru citate si pentru minunatele tale cugetari optimiste.
    @ Lia si Motul – Va multumesc si voua pentru crezul vostru si pentru optimismul datator de sperante.
    Voi imi intariti convingerea ca lupta noastra nu este impotriva morilor de vant si , chiar de-ar fi asa , merita sa lupti pentru un ideal, pentru viitorul copiiilor nostril.
    Trolli si agentii moscoviti si-au schimbat tactica : acum incearca sa ne demobilzeze mimand dezacordul fata de actiunile psd – alde impotriva justitiei, dar insinuand ca nu se mai poate face nimic, ca totul ar fi pierdut. Sunt discipoli demni ai scolii sovietice de dezinformare si de diversiune.
    Atata timp cat mai sunt romani care cred in viitorul nostru European, cat mai suntem hotarati sa luptam pentru crezul nostru, cat nu vom renunta si nu vom ceda, NU ESTE TOTUL PIERDUT.

    NU AVEM VOIE SA OBOSIM, SA RENUNTAM, SA CEDAM ! Acum, mai mult ca oricand , trebuie sa fim uniti si sa protestam masiv impotriva ciumei rosii. HAI CA SE POATE !
    NO, HAI !!!

    • Excelent mesaj, draga Don Quijote, sa ne traiesti!
      Si eu am remarcat schimbarea la fata a postacilor psdosi, ei sunt melancolici si deprimati, si sincera sa fiu, chiar au de ce, eu ii inteleg! Timpul trece implacabil, zi dupa zi se apropie primele alegeri, si prima sansa sa aruncam afara psd-alde, intai din structurile europene, si-apoi din viitorul parlament al Romaniei. Mai avem doar 3 luni de rezistat, si de-asta si e lupta asta pe viata si pe moarte. Sectia aia e o mare marsavie, era perfect daca de prima data cand s-au depus cererile la CJUE ar fi continut si aceste masurii provizorii. Oricum, nu-i tarziu nici acum, pentru ca inca nu s-au analizat cele 3 plangeri la CJUE.

  7. @Gabriela – Iti multumesc pentru urare si iti doresc acelasi lucru si tie. Sa traim cu totii si sa vedem ciuma rosie la lada de gunoi a istoriei. Sa dea Dumnezeu sa ne vedem cu ochii visul de a trai intr-o tara democratica, cu un adevarat stat de drept si cu o justitie independent, in care hotii sa fie in puscarii, iar noi sa fim guvernati dse oameni curati si competenti.
    Iti admir tenacitatea si fermitatea convingerilor.
    Cred insa ca lupta noastra este de durata , ciuma rosie nu se da dusa cu una cu doua. Pana la alegeri, trebuie sa ne manifestam in strada, masiv si hotarati.

  8. De mult trebuiau făcute aceste demersuri. Oricum, e bine că asociațiile magistraților încearcă să își facă dreptate în branșa lor. Felicitări! Suntem alături de voi!!

  9. Într-adevăr, nu tot sistemul de justiție este profund corupt!

    Coruptă este doar acea parte din sistem care nu a reacționat vehement atunci când a aflat de protocoalele secrete cu „serviciile”, de anchetele abuzive și de miile de dosare făcute de secția din DNA care se ocupa până de curând de magistrați.

  10. Pana una-alta nu exista nici o hotarare judecatoreasca privitoare la ilegalitatea vreunui protocol
    de gen, astfel incat toate alegatiile pe marginea modului in parchetele au probat tehnic existenta situatiilor infractionale si au identificat persoanele incriminate, iar justitia s-a pronuntat mai presus de orice dubiu in sensul admiterii rechizitoriilor astfel intocmite, reprezinta puncte de vedere personale, aruncate pe piata de suspectii si condamnatii in cauza, puncte de vedere sustinute prin larga notorietate data de calitatea de politicieni si apropiati ai acestora, inclusiv media.

  11. solutia este implicarea pentru indepartarea guvernarii dragnea (participarea la proteste, sabotarea regimului dragnea, sprijinirea opozitiei, participarea ca membru al sectiilor de vot sau ca observator), iar dupa indepartarea guvernarii dragnea, implicarea pentru curatarea societatii de psdism, desfiintarea sistematica si completa a centrelor de putere politica, economica, juridica ale psdismului.
    pnl-ul nu cred ca este dispus sa faca aceasta curatenie, pentru ca face parte din acelasi sistem, ca vioara a doua.

  12. Ar fi o surpriza ca pesede sa se conformeze ! Nu stiti cu cine aveti de a face !

  13. SS de justitie , infiintata contrar legilor UE , functioneaza la comanda Ministrului Justitiei , deci la comanda politica. Numirea politica la SS este contrara regulilor dremocratice , motiv ptr. care cred ca CEUJ atr trebui sa decida cat de repede posibil ,asupra existentei acestei structuri de presiune si opresiune a justitiei. S-apoi , un procuror care s-a autodenuntat ca nefiind independent si mai este si suspect de sustragere de docmente dintr-un dosar aflat in lucru, este cel mai intemeiat motiv de excludere din aceasta strucura centrala ilegal infiintata.
    Ministrul justitei ,prin servilismul actiunilor sale , trebuie scos din functie si cercetat ptr. tradarea intereselor romanilor. Protejand hotii ,anuleaza sansa Roamaniei de a recupera macar o parte din banii si bunurile furate , adaugand la cest fapt si blocarea catre democratie prin anularea Statului de drept.

  14. Mai PARAZITI HYPERIMBUIBATI , nu exista nici o posibilitae sa fiti exclusi din asa zisul sistem de justitie .
    Sa nu va mai aud schelalaind .