G4Media.ro

Acte de vandalism pe Via Transilvanica, drumul care promovează turismul montan

Foto: Facebook / Via Transilvanica

Acte de vandalism pe Via Transilvanica, drumul care promovează turismul montan

Via Transilvanica, proiectul care promovează turismul şi în judeţul Caraş-Severin, a căzut pradă vandalilor. Pe pagina de socializare a proiectului au fost publicate poze în care se pot vedea marcajele distruse pe porțiunea de la drumul național Herculane – Târgu Jiu, care urcă spre Ineleț, transmite Rador.

În plus, s-a încercat și distrugerea unei borne, iar T-urile portocalii au fost răzuite complet de pe scoarța copacilor.

Pentru realizarea proiectului în Caraş-Severin a fost nevoie ca reprezentanţii Asociaţiei Tăşuleasa, care a demarat proiectul, să care borne cu elicopterul acolo unde nu era drum, şi au reușit să închirieze o fostă cale ferată pentru a face trecerea din Hunedoara spre Caraș-Severin.

“Noi sperăm că răspunsul are legătură cu un fel de frică de necunoscut și că Via Transilvanica va primi toate șansele necesare, să devină parte din comunitate, să fie acceptată și iubită. Pentru că atunci când unii distrug și alții reconstruiesc în mod repetat, când unii fac și alții desfac, avem o problemă”, se arată pe pagina de Facebook Via Transilvanica.

Asociaţia Tăşuleasa transmite că va repara şi reconstrui distrugerile provocate pe cel mai lung traseu de drumeţie din ţară.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

28 comentarii

  1. Sunteţi o naţie de sălbatici care nu-şi merită ţara. Nu meritaţi absolut nimic.

    • de unde stii?

    • De ce generalizezi ? poate tu te simti asa dar eu sigur nu….cu ce ajuta comentariul tau ? La nimic. Nici la repararea stricaciunilor facute de vreun localnic care nu ii place sa vada drumeti prin zona, nici pe restul care citesc acest articol.
      Daca nu ai ceva inteligent de spus, mai bine taci.

      II admir pe cei de la Tasuleasa care deruleaza acest proiect. Bravo lor ! Chiar si acest articol care semnaleaza o distrugere, va fi o reclama pentru proiectul si dedicarea lor. Sper sa strabat cat mai curand Via Transilvanica…si poate dau si o mana de ajutor la proiect, macar financiara daca nu altfel.

    • În zona Ineleț, cred că marcajele sunt distruse de unii localnici. Acum câțiva ani am văzut marcajele proaspăt făcute cu ocazia Hercules Maraton și rase de pe copaci, după urme , cu un topor. Sunt foarte puțini turiști care ar căra un topor la 1200-1300 m.

    • In weekend am vazut si eu marcajele scrijelite cu toporul. Trist

    • hotii de lemne cred ca turistii atrasi pe Via Transilvanica, ar aduce o mai mare expunere publica a fenomenului …

    • @Ion, mai e un aspect: organizatorii de concursuri montane mazgalesc cu vopsea cam tot ce apuca: copaci, pietre si, mai mult, de multe ori lasa si fasii de plastic prin copaci. Probabil ca localnicii cand au vazut niste marcaje atipice au reactionat prin distrugere, crezand ca iar si-au batut joc unii de natura.

  2. Vandalii romani sunt renumiti in jafuri si distrugeri.

  3. Nu cred că ne vom mai face bine.
    Un popor mort, o adunătură de sălbatici.

  4. Deci ce mai facui si de data asta?

  5. În felul ăsta nu se mai vede cum se taie pădurea. Turismul e marele dușman al creșterii economice în industria lemnului neprelucrat.

    • Sa speram. Am vazut ca Polonia, ma refer la zona de munte, bineinteles, are o mare problema cu padurea, din cauza unui gandac. S-a ales cu mari parti de padure uscata complet din cauza gandacului respectiv. Arata jalnic. Din punctul asta de vedere, noi inca stam bine. Dar de ce a prosperat gandacul si a distrus padurea si unde? Cica in locurile unde au fost plantati copaci, plantati de om.
      Probabil plantezi copaci sa refaci padurea dupa ce o exploatezi, dar asta nu este suficient ca ecosistemul sa se refaca. Si iaca pozna. Urata padure mai au in unele locuri.
      Pe scurt este foarte important ca astia sa respecte legile si padurile sa nu dispara. Ca pana le plantam la loc si se reface ecosistemul daca s-o reface, riscam sa ramanem cu padurea distrusa.

    • Gândacul respectiv se numeste Keffer in germana si ataca molidul, o femele produce in jur de 10mii oua, care se fac viermișori intai apoi niște gandacei maro care mănâncă scoarta si in felul asta arborele nu isi mai poate trage apa si sarurile minerale din sol. La fel se intampla si in Cehia, dar cred ca cel mai grav e in Germania, in vestul Germaniei, mii de hectare de paduri de molid uscate. Nu au putut fi exploatate pentru ca sunt Parcuri Nationale, gasiti poze pe net. Pentru a combate au inceput sa planteze alte specii se arbori, Laric, Duglas, Pin, Brad alb. In 2007 din ceea ce știu, au vrut sa combata gandacul cu o solutie si au ucis păsările, multe animale mici. Sunt foarte rare ciocanitorile si uite asa s-a ajuns la situatia actuala. La noi in Romania, intr-un fel e bine ca se taie, dar e rau ca nu se taie ceea ce trebuie, selectia si coruptia fac profit altor tari, nu noua.

    • Asa este. Am vazut o singura ciocanitoare pe acolo.

  6. Mi-am adus aminte de vorba unui salariat de la telescaunul Vârful cu Dor, izvorâtă din experiența lui la locul de muncă: „Ăștia, dacă nu pot să fure un fier, îl îndoaie”.
    Poate n-ar fi trebuit să se renunțe la pedeapsa cu tăiatul mâinii; în Suedia s-a aplicat vreo două sute de ani, și rezultatele se văd.

  7. Suntem o natie de degenerati.sper sa disparem in scurt timp.

  8. Via Transilvanica e un proiect extraordinar. Am contribuit si eu cu o borna, adică echivalentul a un kilometru marcat. Vandalii aceștia nu fac decât sa facă reclama acestui superb drum.

    • sincere felicitari!

    • Subscriu. Este, cred, cel mai important proiect civil din țară și dacă se finalizează, va fi similar cu traseele Camino din Spania. Păcat de orice disrugeri, până la urmă vor reuși, dacă obțin și sprijinul – măcar tacit – al localnicilor.

    • Eu sunt mai interesat de ce fac aceste ONG-uri cu banii primiti. Proiectul suna bine, dar nu cred ca localnicii vandalizeaza de placere, i-as intreba si pe ei de ce fac asta.

      E posibil sa nu sustina proiectul (din varii motive) sau sa fi simtit presiuni din partea celor de la Tasuleasa Social (cazul domnului Aflat publicat pe pagina lor oficiala link: https://www.facebook.com/ViaTransilvanica/posts/908463059696651).

      Vedeti? diavolul se ascunde in detalii, iar un ONG care nu are sustinere publica pateste asa ceva.

      Pe de alta partea, cand politicienii s-au legat de ONG-ul Daruieste Viata (cel care construieste un spital) toata tara a sarit si a aparat ONG-ul. De ce nu se intampla acelasi lucru si cu Tasuleasa Social? Aici doar dansii stiu raspunsul.

  9. Bună ziua, nu știu câți dintre dumneavoastră cunosc zona Inilet, departe cu gândul de furat lemne, acolo nu exista drum de acces pe o rază de zeci de km, eu am contribuit la munca voluntară câteva zile și am plantat 16 borne cu câțiva localnici care ne-au ajutat la transportul bornelor cu o căruță improvizata, doar 4 borne au fost transportate cu elicopterul lui domnu Dunca. Așa că localnici erau incantati de traseu ,că le mai deschide cineva ușa, în ciuda faptului că nu au drum de acces. Nu mai vă dați păreri greșite cine nu cunoaște zona chiar va crede.

    • Va amintesc ca marcajele uristice trebuie sa respecte un anumit format, vezi HG 77/2003. Dvs .ce lege ati respectat cand ati vopsit marcaje atipice?

  10. Unii fac, altii desfac.

  11. Un traseu deosebit și este pe bune, rupe gura turiștilor care vin cu chartere. Doar că este conceput și făcut special pentru produs bani, turiștii pleacă de aici și se opresc la Paris să vadă Disneyland. Totul este despre bani, nu există marcaje legale, plimba câțiva turiști cu o căruță…..
    Jalnic, să iasă banul. România nu este doar Transilvania, sunt multe zone frumoase.