
Acordul lui Trump privind armele NATO pentru Ucraina stârnește furia MAGA
O parte dintre membrii conservatori ai mișcării lui Donald Trump „Make America Great Again” au reacționat cu furie la planurile președintelui de a vinde arme către NATO, susținând că este o trădare a promisiunii sale de a pune capăt implicării SUA în războaie externe, transmite BBC.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Luni, Trump a declarat că va trimite arme Ucrainei prin intermediul NATO, amenințând în același timp Rusia cu mai multe tarife dacă nu se ajunge la un acord pentru a pune capăt războiului în 50 de zile.
Marjorie Taylor Greene, membră republicană a Congresului și un aliat-cheie al lui Trump, și fostul strateg al lui Trump Steve Bannon se numără printre cei care au criticat decizia, Bannon spunându-le ascultătorilor săi de podcast că Ucraina este un „război european”.
Casa Albă a subliniat că Europa va plăti pentru armele fabricate în SUA.
Într-un interviu acordat New York Times, Greene – un membru izolaționist al Congresului din Georgia, care a fost unul dintre cei mai loiali susținători ai lui Trump din Capitoliu – a declarat că mișcarea a fost în contradicție cu ceea ce a promis alegătorilor în timpul campaniei.
„Nu este vorba doar de Ucraina; este vorba de toate războaiele externe în general și de o mulțime de ajutoare externe”, a spus ea. „Asta este ceea ce am promis în campanie. Aceasta este ceea ce am promis și districtului meu. Pentru asta a votat toată lumea. Și cred că trebuie să menținem cursul.”
Trump a încercat să sublinieze faptul că armele vor fi plătite, mai degrabă decât oferite ca ajutor direct, spunând luni: „Nu le cumpărăm, dar le vom fabrica, iar ei vor plăti pentru ele”.
Dar într-un rar dezacord public cu președintele, Greene și-a exprimat scepticismul că contribuabilii americani vor evita în cele din urmă să suporte orice cost și, într-o postare pe social media, a criticat „înțelegerile pe ușa din dos prin NATO”.
„Fără nici o umbră de îndoială, banii noștri din taxe sunt folosiți”, a declarat ea pentru New York Times, susținând că costurile indirecte, cum ar fi misiunile de antrenament ale SUA și contribuțiile la NATO, se califică drept implicare a SUA.
„Am spus-o pe fiecare scenă de raliu: fără alți bani pentru Ucraina. Noi vrem pace. Vrem doar pace pentru acești oameni”, a spus ea. „Și ghici ce? Oamenii nu s-au schimbat.”
„Noi încă îl urâm”
Un fost oficial al campaniei lui Trump, vorbind cu condiția anonimatului pentru Politico, a declarat că achiziționarea de către Europa a armelor „atenuează” furia susținătorilor izolaționiști ai lui Trump.
„Dar noi încă îl urâm”, a spus oficialul. „Acesta nu este războiul nostru, iar escaladarea nu este în interesul Americii.”
Steve Bannon, fost consilier al lui Trump, a declarat pe podcastul său War Room că „Ucraina devine atât de periculoasă”.
„Este un război european. Lăsați Europa să se ocupe de el”, a spus el. „Ei au resursele. Au forța de muncă.”
„Suntem pe cale să înarmăm oameni asupra cărora nu avem niciun control”, a spus Bannon despre Ucraina. „Acesta este un război de modă veche, de măcinat, în ținuturile de sânge ale Europei – iar noi suntem târâți în el.”
Într-o declarație citată de Politico, secretarul adjunct de presă al Casei Albe, Anna Kelly, a declarat că baza MAGA a lui Trump „nu sunt panicani ca mass-media”.
„Au încredere în Trump și știu că acest președinte restabilește pacea prin forță.”
BBC a contactat Casa Albă pentru comentarii.
Un oficial de la Casa Albă care a vorbit cu Politico sub rezerva anonimatului nu a fost de acord că baza președintelui se opune mișcărilor sale. Ei au indicat un sondaj recent care a sugerat că aproape două treimi dintre votanții lui Trump susțin continuarea trimiterii de arme în Ucraina.
Oficialii din administrația Trump au apărat, de asemenea, decizia președintelui, subsecretarul apărării Elbridge Colby scriind pe X că mesajul lui Trump „America First este că alianțele noastre trebuie să fie corecte și echitabile”.
„Acest lucru este eminamente rezonabil, dar a fost tratat timp de mulți ani ca o erezie”, a adăugat el. „Totuși, acum, cu angajamentul istoric al NATO, vedem că poate funcționa.”
Acest angajament recent al liderilor NATO de a crește cheltuielile pentru apărare la 5% din producția lor economică a fost lăudat luni de susținătorii lui Trump, care au susținut că, chiar și cu noul acord privind armele, Europa își asumă mai multă responsabilitate pentru apărarea sa.
Și într-un interviu exclusiv cu BBC luni, la doar câteva ore după ce s-a întâlnit cu șeful NATO Mark Rutte la Casa Albă, Trump a declarat că alianța își plătește acum „propriile facturi”.
El și-a afirmat sprijinul pentru principiul apărării comune al organizației și a spus că este „dezamăgit, dar nu a terminat” cu Rusia lui Vladimir Putin.
Președintele a declarat că a crezut de patru ori că un acord cu Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina era în cărți.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.