G4Media.ro

Violența împotriva LGBT+ a atins un nivel record în Europa

Sursa foto: European Council

Violența împotriva LGBT+ a atins un nivel record în Europa

Violența împotriva minorităților sexuale și de gen a crescut în ultimii cinci ani, potrivit Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA). Studiul, publicat marți, vine înaintea Zilei internaționale împotriva homofobiei, transfobiei și bifobiei, în data de 17 mai. Pentru organismul cu sediul la Viena (Austria), rezultatele reprezintă un „semnal de alarmă clar”, scrie Le Figaro.

Europa se confruntă cu un „paradox”, potrivit directorului FRA. Pe de o parte, oamenii sunt „mai deschiși cu privire la orientarea lor sexuală” în comparație cu ultimul raport din 2019, arată Sirpa Rautio. Dar, pe de altă parte, „ratele alarmante de violență spun o poveste diferită”, denunță ea pe baza răspunsurilor a peste 100.000 de persoane LGBT+ (lesbiene, gay, bisexuali, trans etc) din întreaga Europă.

Mai mult de una din două persoane LGBT+ vorbesc acum deschis despre orientarea lor sexuală, identitatea și expresia de gen, precum și despre caracteristicile lor sexuale. „Dar majoritatea dintre ei evită încă să își țină partenerul de mână în public, de teamă să nu fie atacați”, subliniază FRA într-un comunicat de presă.

Hărțuirea la școală

Numărul persoanelor care spun că au fost victime ale violenței a crescut la 14%, respectiv un pic mai mult decât în 2019, persoanele transgender fiind vizate în mod special. Iar hărțuirea afectează acum mai mult de jumătate dintre cei chestionați, față de 37% anterior.

Situația este deosebit de gravă la școală, unde două treimi dintre ei spun că au fost hărțuiți, față de 46% în 2019. Dar discriminarea rămâne invizibilă, doar 11% dintre ei raportând un incident autorităților.

În Ungaria, unde drepturile persoanelor LGBT+ au regresat în ultimii ani ca urmare a măsurilor luate de premierul Viktor Orban, doar 3% dintre acestea consideră că guvernul lor „luptă împotriva prejudecăților și a intoleranței” față de ele, cel mai mic procent din bloc, față de o medie de 26% în UE.

FRA face apel la țările membre să „aplice o cultură a toleranței zero” față de violența anti-LGBT+. În ceea ce privește ura online, aceasta recomandă „abordarea riscului de prejudecată în algoritmi și garantarea faptului că platformele digitale respectă legislația UE”. Studiul este publicat înaintea Zilei internaționale împotriva homofobiei, transfobiei și bifobiei, care va avea loc la 17 mai.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează