G4Media.ro

Promovarea interzicerii avortului a fost o greșeală, recunoaște premierul polonez Mateusz Morawiecki…

Sursa Foto: Facebook / Antonina Lewandowska

Promovarea interzicerii avortului a fost o greșeală, recunoaște premierul polonez Mateusz Morawiecki după ce a obținut un rezultat slab la alegeri

Premierul Morawiecki a declarat că a fost o „greșeală” din partea parlamentarilor din partidul său de guvernământ Lege și Dreptate (PiS, dreapta populistă) să depună cererea care a determinat Tribunalul Constituțional (TK) să introducă o interdicție aproape totală a avortului în 2020, relatează News from Poland.

El a declarat că „a fost întotdeauna un susținător” al legii avortului care exista înainte de hotărârea TK și consideră că înăsprirea legii ar fi putut contribui la pierderea de către PiS a majorității parlamentare la alegerile de luna trecută.

În 2020, TK a decis că avorturile justificate de diagnosticul de malformații congenitale grave la făt – care reprezentau până atunci aproape toate avorturile legale din Polonia – încălcau Constituția.

Această hotărâre a fost luată ca răspuns la cererea unui grup de 199 de deputați, majoritatea din partea PiS. TK este, de asemenea, considerat pe scară largă ca fiind sub influența PiS. Judecătoarea sa șefă, Julia Przyłębska, este o apropiată colaboratoare personală a președintelui PiS, Jarosław Kaczyński.

Înalți reprezentanți ai PiS și-au exprimat sprijinul pentru interzicerea a ceea ce ei numesc „avorturi eugenice”. În 2016, Kaczyński a declarat că „se va strădui să se asigure că până și sarcinile foarte dificile, atunci când copilul este condamnat la moarte, este grav diform, se vor încheia cu o naștere, astfel încât copilul să poată fi botezat, înmormântat, să primească un nume”.

Cu toate acestea, hotărârea a fost extrem de nepopulară în rândul publicului larg. Ea a provocat cele mai mari proteste de la căderea comunismului, sute de mii de polonezi ieșind în stradă. Sondajele de opinie au arătat în mod regulat că o mare majoritate se opune acestei hotărâri.

Într-un interviu acordat site-ului de știri Interia, publicat sâmbătă, Morawiecki a fost întrebat dacă rezultatul dezamăgitor al alegerilor de luna trecută al PiS a fost cauzat în parte de furia reziduală legată de hotărârea privind avortul.

„Cu siguranță au existat greșeli din partea noastră”, a fost de acord el. „Cererea adresată Tribunalului Constituțional în acest caz a fost o greșeală. În ceea ce privește avortul, vă voi răspunde direct: Am fost întotdeauna un susținător al compromisului privind avortul de acum 30 de ani”, a adăugat el. „Compromisul privind avortul” este termenul folosit în Polonia pentru a se referi la legea avortului din 1993, care exista înainte de hotărârea TK.

Remarcile lui Morawiecki nu sunt prima dată când acesta își exprimă o astfel de poziție. În luna iunie a acestui an, el a declarat pentru săptămânalul de știri Wprost că „a fost întotdeauna și este în continuare un susținător al compromisului privind avortul”.

Cu toate acestea, înainte de actualul an electoral, el nu s-a pronunțat în mod explicit împotriva hotărârii privind avortul. Într-adevăr, la scurt timp după ce hotărârea TK privind avortul a fost emisă în octombrie 2020, Morawiecki a ținut un discurs care părea să o justifice prin faptul că proteja viața nenăscută.

“Libertatea de a alege este într-adevăr o chestiune fundamentală. Dar cred că suntem cu toții de acord că, pentru a exercita această libertate, cineva trebuie să fie în viață. Cel care este mort nu o poate exercita”, a spus Morawiecki. “Prin urmare, deși libertatea de alegere este un drept important, este limitată de dreptul fundamental la viață, care determină dacă libertatea de alegere poate fi exercitată în vreun fel,”.

Cea mai recentă declarație a premierului, potrivit căreia nu a susținut niciodată hotărârea privind avortul, a fost întâmpinată cu ridicol din partea figurilor din opoziție.

„Acum Morawiecki va spune tot ce vor oamenii să audă, înainte făcea doar ceea ce voia Kaczyński”, a declarat Tomasz Trela, un deputat al partidului Stânga, citat de site-ul de știri Gazeta.pl. „Un impostor va fi întotdeauna un impostor”.

„Când Isabella, Dorota și altele au murit, el a tăcut”, a scris pe Twitter Barbara Nowacka de la Coaliția Civică (KO, liberal), referindu-se la femeile însărcinate care au murit în spital, protestatarii punând moartea lor pe seama interzicerii avortului.

„Când poliția a lovit cu bâta protestatarii [împotriva avortului], când medicii și ONG-urile au fost intimidați, el a tăcut”, a continuat ea. „Prim ministrul ar fi putut preveni tragediile. Un tip dezgustător”.

Un guvern de coaliție format din KO, Stânga și un alt grup de opoziție, A treia cale (Trzecia Droga), va prelua probabil puterea luna aceasta sau luna viitoare. Toate cele trei grupări și-au exprimat sprijinul pentru anularea hotărârii TK privind avortul. Cu toate acestea, ele au păreri diferite cu privire la modul în care ar trebui să se facă acest lucru.

KO și Stânga s-au angajat să introducă o formă de avort la cerere până în a 12-a săptămână de sarcină, ceea ce ar reprezenta un sistem mai liberal decât „compromisul” care a existat până în 2020.

Cu toate acestea, A Treia Cale, care este mai conservatoare decât celelalte două grupuri, preferă o revenire la status quo-ul de dinaintea hotărârii TK. Aceasta a propus organizarea unui referendum pentru a permite publicului să decidă forma noii legi privind avortul.

O complicație suplimentară este că orice încercare de liberalizare a legii ar putea fi respinsă prin veto de către președintele Andrzej Duda, care este un conservator aliat al PiS, sau considerată neconstituțională de către TK, unde majoritatea judecătorilor sunt numiți de PiS.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...